Monday, 29 October 2018

Percutian Bajet Ke Seoul Korea - Day 1 Kuala Lumpur ke Seoul

Percutian Bajet Trip Melancong Ke Seoul Korea



Akhirnya, Mat Drat dapat berkongsi pengalaman percutian ke Seoul walau pun selepas beberapa bulan. Terlalu sibuk. Agak banyak trip tahun ni.

Sebelum Mat Drat mulakan perkongsian 'trevelog' trip percutian ke Seoul ni, Mat Drat cadangkan baca dahulu perkongsian Mat Drat sebelum ni, perkongsian  beberapa hari selepas balik dari percutian / melancong ke Seoul tempoh hari.



Perkongsian awal Mat Drat sebelum ni (link di atas) lebih kepada tips dan panduan nak bercuti ke Seoul, lebih kurang info secara general sahaja. Manakala perkongsian kali ni pula lebih detail.... perkongsian ala travelog secara day by day.....

Okey, sebelum Mat Drat mulakan dengan DAY 1... Kalau nak baca perkongsian  Mat Drat bercuti ke Busan pula, boleh baca di link di bawah. 

Percutian ke Busan ni tahun lepas, trip tajaan Astro sempena filem Train To Busan.







INTRO TRIP SEOUL - PERCUTIAN BAJET

Secara ringkas mengenai trip percutian Mat Drat ke Seoul kali ni :
  • Ini adalah trip bersama rakan-rakan sepejabat (ada yang bawa pasangan).
  • Trip ni 6H4M
  • Berlepas  Isnin 11:30 malam, Balik Sabtu 11:00 pagi
  • Trip DIY ni : All in tak sampai RM 2,600 seorang termasuk flight.
  • Trip ni bukanlah trip Backpacker, tapi masih dikira trip bajet sebab dengan RM2,600, Mat Drat dan rakan-rakan dapat bilik selesa, makan Korean Food, dan banyak melawat tempat-tempat di Seoul.
  • Kalau buat trip ala-ala backpacker rasanya pun kos akan lebih kurang macam ni juga, cuma akan jimat sikit di penginapan. Lain kos flight, transport akan sama juga. Kos tiket entrance pula, kalau tak beli dengan diskaun price di KLOOK akan mahal sikit. 
  • Kami  arrange sendiri semuanya, Mat Drat uruskan pasal flight, gound transport (airport transfer) dan hotel.
  • Seorang lagi sahabat, 'MAJ' uruskan itinerari untuk di Seoul (dia dah pernah ke Seoul, jadi senang)
  • Kami semua 17 orang.... semua dewasa. Se-awal usia awal 20-an sehingga yang berumur lewat 50-an. 
  • Trip ni agak jimat sebab 
    • Tiket Flight kebetulan beli masa MATTA Fair
    • Tiket entrance dapat murah sikit (beli kat KLOOK)
    • Hotel Mat Drat ambil tanpa breakfast (RM200++ / nite) utk twin room
    • Makan sekali sehari di sini (lunch atau dinner), sekali lagi makan  bekalan yang di bawa (Brahim's / My Chef )


Nota :

Nak bagi tahu awal-awal, kalau buat DIY dan itinerari tu banyak berjalan kaki, pastikan semua peserta fit untuk berjalan. 

Mat Drat agak sedih bila terserempak dengan satu rombongan family (dengan parent yang agak berumur) semasa kami turun dari masjid Seoul. Kesian lihat mak dia 'terpaksa' memaksa diri berjalan mendaki bukit ke area masjid (mungkin ingin ke masjid atau ke restoran halal). 

Kalau bawa orang tua, ada tempat tertentu better ambil teksi sahaja dari berjalan kaki. (Masih terbayang kat makcik tu...kesian. Terus terbayang kat arwah ibu Mat Drat masa tu)



DAY 1

KUALA LUMPUR - SEOUL ( KUL -ICN )

  • Mat Drat uruskan flight dan semuanya booking online je. MAS dah tak buka untuk group booking, dulu boleh. Sekarang utk group booking kena melalui travel agent. Harga travel agent pun masa tu tak dapat beat harga promosi MAS dan promosi MATTA Fair.
  • Flight Departure  11:30pm , arrival Incheon 7:10am - 
  • Penerbangan 6 jam 40 minit. Seoul lewat 1 jam kebelakang.


Flight Murah
  • Kebetulan Mat Drat dapat tiket MAS yang agak murah berbanding AirAsia.
  • Tiket Kuala Lumpur - Seoul (return) Mat Drat dapat pada harga RM 1,199.
  • Dan ada juga beberapa tiket Mat Drat beli semasa MATTA Fair (online) pada harga RM 999. 
  • Harga tiket yang Mat Drat dapat ni kira murah la .... sebab dah masuk baggage allowance 30kg, siap in-flight meals, dalam flight pun ada in-flight entertainment.
  • Biasa kalau travel pun, Mat Drat akan compare harga AirAsia dengan airlines lain juga, kalau beza sikit-sikit Mat Drat akan ambil airlines lain sebab untuk lebih selesa....lagi-lagi kalau penerbangan yang agak lama.









    Pengalaman Naik Airbus A380-800
    • Satu lagi, kebetulan masa beli tu MAS tengah buat promosi gunakan pesawat Airbus A380-800 yang double deck tu. Tu pun satu faktor Mat Drat ambil penerbangan MAS untuk trip ni.
    • Untung kawan-kawan Mat Drat, naik Airbus A380-800 dan dapat duduk seat atas (upper deck) yang cukup selesa. 
    • Untuk pesawat MAS ni, upper deck ni dulunya adalah premium economy. Kira class di antara 'economy class' dan 'bussiness class', tapi sekarang ia adalah class economy. Harga tiket pun sama sekarang.
    • Upper deck ni kalau masa beli tiket, nak reserve terus seat ni memang mahal sikit, tak silap hari tu Mat Drat rasa kena bayar extra RM 100.  Ni kalau nak reserve terus seat ni la.
    • Seat di atas lebih selesa dan luas sebab kedudukan seat dia adalah 2-4-2, manakala di tingkat bawah untuk economy adalah 3-4-3.

    Tips Nak Dapat Seat Upper Deck
    • MAS ni dibuka check-in online 48 hours sebelum departure, jadi bila dibuka je check-in online jangan terus check ini.
    • Cek dulu upper deck sama ada masih ada seat kosong atau tidak, kalau ada, tukar seat dan ambil seat di deck atas.
    • Kalau 'nampak' penuh dan tak available, jangan risau.... masa check in / drop beg di kaunter try tanya petugas di kaunter. Kalau ada kosong,  petugas akan bagi je.
    • Pengalaman Mat Drat
      • Masa flight KUL - ICN, Mat Drat dapatkan semua seat di upper deck. Puas hati semua. Ni Mat Drat tukar semasa check-in online.
      • Masa return flight ICN - KUL pula, Mat Drat tak dapat nak tukar seat masa nak check-in online. Hanya dapat tukar 2-3 orang punya sahaja. Yang lain tak boleh tukar walau pun nampak seat masih kosong. Tapi beberapa kawan Mat Drat request di kaunter masa drop beg,dapat seat di upper deck.
      • Pengalaman Mat Drat bulan lepas dalam Trip ke London dan Edinburgh, Mat Drat naik Qatar Airways. Pun sama, Mat Drat request seat upper deck semasa check in/drop beg di kaunter. Boleh tukar selagi masih ada seat yang kosong.
      • Tapi flight ke London, Mat Drat tak duduk upper deck sebab window seat semua dah penuh dan dia offer middle seat yang diapit kiri dan kanan. Mat Drat kurang minat sikit duduk middle seat ni lagi-lagi kalau penerbangan yang lama. 8 jam KUL - Doha, dan lebih kurang 7 jam Doha - London.


    Percutian Bajet Trip Melancong Ke Seoul Airbus A380-800
    Penerbangan  11: 30 pm dari Kuala Lumpur.
    Dijangka tiba Seoul 7:10am



    Percutian Bajet Trip Melancong Ke Seoul Airbus A380-800
    Untung dapat seat upper deck.
    Boarding area pun di tingkat atas, jadi kami tak perlu beratur untuk masuk ke boarding gate di bawah sementara menunggu departure.
    Di bawah tu 'Q' agak panjang untuk masuk ke area boarding gate.


    Percutian Bajet Trip Melancong Ke Seoul Airbus A380-800
    Masuk pesawat pun antara paling awal.  Masuk awal, boleh tidur awal.
    Ngantuk dah ni...

    Percutian Bajet Trip Melancong Ke Seoul Airbus A380-800
    Standard economy je.... dah kelas economy kan.
    Cuma seat je lebar dan agak selesa.
    Window seat ni 2 seat sahaja, kalau di lower deck, ada 3 seat jadi agak sempit. Jadi di atas ni s
    enang nak keluar ke toilet sebab tak ganggu orang sebelah.
    Percutian Bajet Trip Melancong Ke Seoul Airbus A380-800
    Sebelah window seat , ada ruang compartment.
    Boleh letak barang-barang.


    Percutian Bajet Trip Melancong Ke Seoul Airbus A380-800
    Tapi rezeki  dapat seat yang compartment sebelah Mat Drat ada benda ni...
    Tapi tak kisah sangat pun sebab tak guna pun compartment ni,  kat ruang kaki pun agak luas.



    Percutian Bajet Trip Melancong Ke Seoul Airbus A380-800
    Belakang-belakang tu semua kawan-kawan dalam trip ni.


    Percutian Bajet Trip Melancong Ke Seoul Airbus A380-800
    Dah berlepas 4 minit dengan distance traveled 24 km.
    Dan ada lagi 5 jam 39 minit to Seoul.


    Percutian Bajet Trip Melancong Ke Seoul Airbus A380-800
    Sorry la...memang niat naik je flight nak tidurrrr. Tak sampai 10 minit, kami dah terlelap. Ada je paparazi tukang ambik gambar.


    Percutian Bajet Trip Melancong Ke Seoul Airbus A380-800
    Menu sarapan.... Alhamdulillah.
    Sampai-sampai Seoul je perut dah kenyang dan boleh terus berjalan.

    Percutian Bajet Trip Melancong Ke Seoul Airbus A380-800
    Mat Drat kalau flight malam, akan cari  window seat yang dapat menikmati matahari terbit.
    Matahari terbit dari atas awan....tersangat la mengasyikkan...
    Tapi ni dah agak terlewat terjaga sebenarnya, dah agak cerah...


    Percutian Bajet Trip Melancong Ke Seoul Airbus A380-800
    Menghampiri Seoul....
    Antara jambatan yang cukup banyak di Seoul 


    Percutian Bajet Trip Melancong Ke Seoul Airbus A380-800
    Alhamdulillah...safely landed di Seoul. Kali kedua ke Korea.



    INCHEON AIRPORT, SEOUL ( ICN )

    • Flight kami tiba sekitar jam 7:10 am di Seoul selepas 6 jam 40 minit penerbangan
    • Imigresen dan Kastam di Seoul agak ketat, tapi tak 'secerewet' di Australia atau US
    • Declaration form, isi siap-siap masa dalam flight. Senang....
    • Crew akan distribute beberapa minit sebelum pesawat mendarat.
    • Declare betul-betul, baca molek2.
    • Kalau bawa senjata, kena declare...  tak kira la pisau ke, parang ke apatah lagi pistol.....

    Percutian Bajet Ke Seoul Korea Melancong
    Incheon Airport






    Kisah Benar .... 
    Salah seorang dari kami ada bawa 'pisau lipat' Swiss. Dia tak bawa dalam hand carry bag (memang tak boleh bawa pun masuk pesawat), tapi bawa letak dalam check-in beg.

    Dalam declaration form, dia declare la bawa pisau (tak declare nanti kalau kena periksa dan kantoi satu kesalahan pulak...jadi dia declare)

    Bila sampai di imigresen, pegawai lihat form dan dia diperiksa oleh official staff (kastam kot), di bawa ke bilik 'kuarantin' dan semua brg dalam beg diperiksa. Mereka cek kalau-kalau ada barang lain.

    Memang akan ambil masa, kami dah settle semua urusan terpaksa menunggu dia. Nasib baik lepas, cuma pisau kesayangan dia tak boleh di bawa masuk ke KOrea!!!

    JADI...  (Peringatan)

    benda-benda bahaya / tajam, kalau tak perlu sangat, tak payah la bawa....


     AIRPORT TRANSFER

    • Kami naik teksi (airport transfer) yang disediakan oleh 3rd party dari Airport ke Hotel untuk jimat masa dan tenaga.
    • Flight malam dan tiba awal pagi,  jadi traffic ke SEOUL memang agak jem. 
    • Airport ke Hotel di Myeondong hampir 1 jam 30 minit. Memang jem.
    • Driver taxi kata....awal pagi (lepas tengah malam) je baru Seoul ni tak jem.
    Senang je nak cari MAT DRAT...



    17 orang...3 Taxi Starex . Cukup selesa

    Memang selesa




    • Option lain boleh naik 
      • Bas KAL Limousine - Jimat dan selesa
        • Tambang dalam KRW 15,000 (RM 60).
        • Nak lagi jimat, beli melalui 👉👉 KLOOK , ada diskaun disediakan. Masa Mat Drat ke Seoul hari tu, KLOOK offer RM52 RM60 sahaja. 
      • Airport Tren  (AREX)- Paling jimat dan cepat
        • Tren berlepas dari Terminal 2
        • Tambang Dewasa : KRW 9,000 (RM 36) / Child KRW 7,500 (RM 30)
        • Nak jimat, beli melalui 👉👉 KLOOK. Boleh dapat lebih 15% diskaun. Masa Mat Drat ke Seoul hari tu, KLOOK offer harga RM36 RM24

    • SEBAB Mat Drat ambil teksi limo dan tak naik Bas atau tren 
      • Kalau datang beberapa orang, dari naik bas mungkin boleh consider naik teksi/private van.
      • Bila kongsi-kongsi kos teksi, naik teksi lebih kurang harga naik bas sahaja. Lebih pun mungkin beberapa ringgit sahaja TETAPI lebih selesa.
      • Mat Drat ambil Large Taxi ( kita boleh pilih saiz transport). Harga pun tak mahal, kongsi 6-7 orang jatuh dalam RM 60 je, macam tambang naik bas limousine je.
      • Yang ni Mat Drat ambil Hyundai Starex, sesuailah untuk bilangan 6-7 orang. Naik di airport depan gate dan berhenti depan pintu hotel. Tak letih. Memang untuk saiz bilangan 6-7 orang, kebanyakan mereka akan sediakan Starex.
      • Jika Naik Airport Tren akan sedikit letih dan tak selesa sebab 
        • perlu tukar ke tren metro untuk ke hotel. 
        • Station Metro di Seoul ada 2-3 level, yang 4 level pun ada. naik tangga dan escalator dengan beg.
        • Lagi-lagi waktu pagi, tren agak penuh dan station agak crowded.
        • perlu menapak dari station ke hotel dengan beg. Dah la baru sampai....letih ooo... tu belum lagi kir akalau bawa anak-anak atau orang tua sikit.
      • Jika Naik Bas KAL Limousine akan letih juga sebab 
        • hentian bas KAL Limousine yang terdekat dengan hotel kami dalam 300 meter. 
        • 300 meter tu nak menapak awal-awal pagi, dengan beg dan baru sampai...rasanya  better ambik teksi je sebab kos lebih kurang sama.
        • buat apa bayar sama kalau perlu menapak.
        • Tapi kalau ada yang nak naik Bas KAL Limousine ni, lihat route dia dulu dan kenal pasti kat mana hentian dia yang paling dekat dengan hotel kita nak duduk. Nasib baik, bas akan berhenti betul-betul depan hotel.

    • Yang nak ambil airport transfer, antara beberapa operator yang sediakan perkhidmatan ni boleh pilih di ðŸ‘‰ðŸ‘‰ KLOOK
      • Senang je, Order tetapkan tarikh dan masa arrival - print voucher.
      • Akan dapat maklumat terus di mana dia akan tunggu.
      • Sehari sebelum berlepas, WhatsApp driver untuk remind. Sebelum berlepas pun remind je bagi tahu pesawat dah nak berlepas dan ikut jadual. Di arrival hall....dia dah tunggu dengan playcard "MAT DRAT".
      • DISKAUN KLOOK : Boleh cek kod diskaun KLOOK di link atas tadi, ada Mat Drat share di situ (kalau masih valid la).

    Klook.com


    HOTEL MURAH DI SEOUL


    • Untuk trip ni, Mat Drat pilih  Morning Sky Hotel selepas buat perbandingan dengan beberapa hotel

    • Sebenarnya Mat Drat nak cari hotel area Myeong-Dong, tapi intai punya intai, mahal sikit area situ. Yang dalam budget, tak ada pulak bilik kosong yang cukup untuk twin single.
    • Rasanya ramai suka menginap di Myeong-Dong ni sebab
      • Dekat dengan restoran Kampungku - Restoran Halal, Owner rakyat Malaysia
      • Dekat dengan Metro station
      • Dekat dengan Namsan Tower
      • Dan paling seronok, dekat dengan Myeong-dong Market









    Morning Sky Hotel


    Hotel Murah di seoul

    • Mat Drat pilih untuk menginap di Morning Sky Hotel sebab ;
      • Agak murah. Rate dalam RM 200/nite untuk twin single / deluxe
      • Konsep dia macam IBIS Hotel. Simple dan kontemporari.
      • Depan hotel ada mini park, boleh melepak (kalau ada masa). Hotel tak ada cafe, jadi boleh makan santai kat park tu.

      • 300 meter je dari bus stop untuk naik Bas Airport (Bas KAL Limosuine Bus Airport - Seoul City) . Tapi kami tak jadi naik bas sebab dapat teksi limo yang lebis selesa. 

      • 350-400 meter dari station Metro terdekat iaitu station Euiljiro 4(sa) Ga. Di station ni ada 2 line metro, iaitu Line 2 (Hijau) dan Line 5 (Purple)
      • 700-800 meter dari station metro Dongdaemun History & Culture Park. Di sini ada 3 line metro, iaitu 
        • Line 2 (Hijau) 
        • Line 5 (Purple) 
        • Line 4 (Biru)

      • Tiap-tiap malam Mat Drat melepak di Dongdaemun History n Culture Park ni... memang dah niat dari Malaysia nak melepak kat sini tiap-tiap malam. Tu yang Mat Drat pilih hotel ni tu...


    • Hotel ni tak silap hari tu tak benarkan untuk bawah 7 tahun.  Boleh cek semula masa nak booking nanti.
    • Ada disediakan microwave di lobby hotel, kami memang perlukan microwave sebab banyak bawa ready to eat punya makanan seperti Brahim's dan MyChef.
    • Hotel sediakan dapur (dapur electrik) dan peralatan, tapi kena bayar extra. Mat Drat tak ambil dapur tu sebab setakat nak panaskan nasi dan lauk segera, boleh panaskan di microwave yang disediakan je. Boleh pm direct hotel untuk tanya harga.



    • Selepas 1 jam 30 minit perjalanan dari Airport, kami sampai ke hotel.
    • Mat Drat dah maklumkan akan sampai awal, dan minta check-in awal jika ada bilik kosong.
    • Nasib tak baik, dapat 4 bilik je yang. Bilik lain belum ready.
    • Jadi kami ambil peluang rehatkan diri dalam 2 jam sebelum mulakan aktiviti jelajah Seoul.
    • Sebelum keluar, kami makan dulu. Panaskan nasi segera yang di bawa di microwave dan makan di taman. Waktu kami sampai, café di sini tengah renovation dan café sebelah hotel belum buka.

    • 7E pun dekat sangat, tak sampai 50 meter ada 2 buah 7E. Macam kat Bangkok lak, 7E dekat dekat je antara satu sama lain.
    • Kat 7E, sebelum mulakan perjalanan kami beli siap-siap T-Kad. T-Kad ni macam kad diskaun untuk naik tren metro. Kalau beli tiket setiap kali nak naik, jadi mahal.
    • Masuk 7E, jangan  lupa beli BANANA MILK. Sedappppp. Nak balik Malaysia pun Mat Drat siap beli beberapa botol (habiskan duit syiling), dapatlah bagi anak-anak rasa. Nak beli kat sini, mahal sikit.

    Jadi sebelum memulakan langkah....
    1. Beli T-Money dan Topup di 7E
    2. Beli Banana Milk / Banana Uyu 
    3. Makan nasi ready to eat yang dibawa ( nasi putih + kari ayam)

    Cukup la...Nasi Putih Kukus my Chef + Kari Ayam



    Destinasi kami untuk hari ni adalah ke 
    1. Namsan Tower ( Seoul Tower)
    2. Dinner di Restoran Kampungku
    3. Shopping di MyeongDong Market
    4. Cheonggycheon Stream

    Okey....bersambung ke entry berikutnya.... Namsan Tower


    Boleh sambung baca travelog Mat Drat di link di bawah ye.... 




    Percutian ke Seoul

    Tips dan Panduan 

     Travelog Seoul - Day 1 


     Travelog Seoul -Day 1


     Travelog Seoul -Day 1


    Travelog Seoul -Day 2


    Travelog Seoul -Day 2

    Morning Galm Garden 
    Han River Cruise

    Travelog Seoul -Day 3

    Travelog Seoul -Day 4

    Travelog Seoul -Day 4

    Travelog Seoul -Day 4
    Travelog Seoul -Day 4

    Travelog Seoul -Day 5


    Tempat Shopping Murah di Seoul
    Itenerary Ke Seoul 5H4M



    ~Mat-Drat ~

    Kalau rasa bermanafaat, boleh share. ðŸ‘‡ðŸ‘‡ðŸ‘‡

    Monday, 22 October 2018

    Japan Rail JR Pass Murah




    Entry ni Mat Drat nak share mengenai Japan JR Pass. Boleh la juga kata rentetan dari entry minggu lepas mengenai 👉👉 Pakej Percutian Ke Jepun KHN - Kembara Halal Nippon

    Perkongsian entry pakej ke Jepun tu sesuai untuk mereka yang nak pergi bercuti ke Japan tapi tak nak pening-pening buat titinerari dan tak nak 'letih' menapak sebab kena banyak naik public transport.

    Manakal entry ni pula khusus untuk mereka yang nak bercuti ke Jepun secara DIY dan akan menggunakan banyak public tranport. Macam Mat Drat, suka DIY je...







    Sebelum bercerita panjang, Mat Drat bagi tahu awal-awal yang Mat Drat tak pernah sampai lagi ke Jepun. Jadi perkongsian ni adalah perkongsian info yang Mat Drat dapat semasa ke Matta Fair, ke seminar oleh JTO (Japan Tourism Organization), email dari JTO/KLOOK dan juga dari cerita kawan-kawan.

    Mat Drat pernah ke seminar oleh JTO di Matta Fair untuk dengar perkongsian mereka mengenai 'pass-pass' tren yang ada di Japan ni. Di Matta Fair pun Mat Drat ada juga ambil pamplet, baca sikit-sikit.... Boleh pening juga baca nak pilih JR Pass ni...

    Dan maklumat dari KLOOK banyak membantu Mat Drat memahami JR Pass ni.



    Japan Rail Pass - JR Pass 





    Dari laman web Japan Rail Pass dan info dari KLOOK Mat Drat kongsikan semula apa yang Mat Drat faham.

    Jadi yang baca entry di blog ni pun Mat Drat sarankan baca link tu untuk lebih faham syarat-syarat nak guna JR Pass ni.

    Secara ringkasnya....
    • Japan Rail Pass atau lebih dikenali dengan JR Pass, adalah 'tiket' dengan harga diskaun untuk membolehkan kita menaiki pelbagai jenis transport yang disediakan oleh Japan Railways Group (JR). Sangat sesuai untuk mereka yang nak 'explore' Jepun sebab dia cover satu Jepun.... kira berbaloi sangat kalau nak travel inter-city.
    • JR Pass ni boleh digunakan di semua JR lines di Jepun (seperti ke bandar-bandar biasa dilawati seperti Osaka, Tokyo dan Kyoto). 
    • JR Pass ni tak boleh guna untuk subway atau train private (syarikat lain) selain yang dikendalikan oleh JR-Japan Railways Group tadi. 
    • Boleh juga digunakan untuk 
      • Tokyo Monorail
      • Aoimori Railways ( ada syarat-syarat dia)
      • Local JR Bas
      • Feri JR Miyajima
    • Jadi jangan lupa baca di sini 👉👉  Japan Rail Pass untuk maklumat detail.
    • Ada beberapa jenis 'Pass' untuk public transport di Jepun, sesuai untuk keperluan yang naki melancong. 
    • Perlu pilih 'pass' yang sesuai untuk itinerari kita, untuk penjimatan maksima. Bergantung kepada tempoh masa, destinasi nak pergi dan kawasan kita berada.
    • Boleh pilih yang cover Nationwide seperti JR Pass ni dan pilih yang validity untuk 7, 14 atau 21 hari.
    • Atau boleh pilih untuk zon-zon tertentu sahaja seperti
      • JR Hokaido Pass
      • JR Kansai WIDE Pass





    • Transport sistem di Jepun ni memang terkenal dengan ke'efisien'nya, tapi  ia agak komplek. Fahami betul-betul sebelum ke sini, lagi-lagi kalau bercadang 'melompat' atau travel dari satu bandar ke bandar lain.
    • Untuk entry ni, Mat Drat akan lebih cerita untuk JR Pass ( Nationwide ). Penerangan cara beli di KLOOK juga Mat Drat terangkan step by step kalau nak beli JR Pass. Untuk 'pass'-'pass' lain pun cara beli adalah lebih kurang sama sahaja.

    Harga Japan Rail Pass - JR Pass 

    Macam Mat Drat bagi tahu tadi, JR Pass ni kita boleh pilih validity untuk 7, 14 atau 21 hari.

    Jadi nak beli tu, tengok itinerari dan baru decide perlu beli yang berapa hari. Biasanya yang 7 hari dah cukup. Tapi kalau nak travel lagi lama kat Jepun tu, mungking kena ambil yang 14 hari.

    Kalau ikut laman web Japan Railways Group, harga JR Pass seperti kat bawah ni.


    7 Hari
    14 Hari
    21 Hari
    Dewasa
    (12 tahun ke atas) 


    ¥ 29,110

     *RM 1,073  


    ¥ 46,390

     *RM 1,710 


    ¥ 59,350

     *RM2,188 

    Kanak-Kanak
    (6 - 11 tahun)
    ¥ 14,550

    *RM 536 
    ¥ 23,190

    *RM 855

    ¥ 29,110

    *RM1,093


    * Harga dalam "RM", adalah anggaran berdasarkan exchange rate ¥100 - RM 3.69
    sumber http://www.japanrailpass.net/en/about_jrp.html (Harga Oktober 2018)



    Boleh tahan juga harga kalau beli secara online, sebab tu ada juga yang cari JR Pass ni di Matta Fair.

    Tahun ni Mat Drat pernah 'ditugaskan' ke Matta Fair oleh seorang kawan untuk belikan Japan JR Pass untuk dia. Tapi bila sampai di Matta Fair, Mat Drat lihat harga yang ditawarkan tidaklah murah sangat....murah sikit je. Jadi tak jadi lah Mat Drat belikan untuk dia di Matta Fair. 


    Japan JR Pass Murah di KLOOK




    Satu option lagi untuk beli JR Pass Murah adalah melalui KLOOK.

    Semalam, ada seorang sahabat bertanya mengenai cara beli JR Pass di KLOOK, ada part 'departure date' dia tak sure nak letak date mana. Mat Drat kata, tak pernah beli.... tak berani nak jawabkan.

    Dan pagi ni, buka-buka email KLOOK hantar email promosi Japan JR Pass. Macam tahu tahu je.... Jadi Mat baca attachment yang diberi, memang detail perkongsian oleh KLOOK.

    Dah alang-alang baca dan kongsi dengan sahabat Mat Drat, Mat Drat tulis juga la di blog ni untuk panduan pembaca yang mencari info mengenai Japan JR Pass.

    Bila lihat harga KLOOK jual JR Pass ni, kira murah sedikit berbanding beli di sana. Bagus beli di KLOOK ni bukan sahaja murah tetapi juga lebih memudahkan sebab....

    1. Kita beli, terus dapat confirmation melalui KLOOK Voucher.
    2. Exchange Order (MCO) akan di pos ke alamat secara pos berdaftar.
    3. Bawa Exchange Order (MCO)  ke Jepun untuk tukar kepada JR Pass.



    Setakat 22.10.2018, dah lebih 92,000 JR Pass yang dibeli




    Harga Japan Rail Pass - JR Pass di KLOOK

    Mat Drat lihat ini harga yang ditawarkan di KLOOK....


    7 Hari
    14 Hari
    21 Hari
    Dewasa
    (12 tahun ke atas) 

     *RM 1,048  


     *RM 1,669 


     *RM 2,193  

    Kanak-Kanak
    (6 - 11 tahun)
    *RM 530 
    *RM 829

    *RM 1,096

    *Harga mungkin berubah mengikut perubahan harga JR Pass di Jepun dan exchange rate.

    Kalau lihat kategori JR Pass 7 Hari, penjimatan kita dapat lebih kurang
    - JR Website  RM 1,073
    - KLOOK        RM 1,048
    - Jimat          RM     25



    Klook.com

    KUPON DISKAUN KLOOK


    Jangan lupa gunakan kod di bawah untuk diskaun bernilai RM 15 / RM 50 / RM 100 bagi pembelian di KLOOK.
    Redeem by:2018-12-31 / Use by:2018-12-31
    Terms Apply.

       RM 15  
    KOD : SHOPEFESTFIRSTMY 
    RM15 Off for 1st booking
    Applicable Platform: All

       RM 50  
    KOD : JOMHOLIDAY50 
    With Minimum Spend of RM800. 
    Applicable Platform: All

       RM 100  
    KOD : JOMHOLIDAY100 
    With Minimum Spend of RM1,200. 
    Applicable Platform: Klook App


    Proses Beli JR Pass di KLOOK , sehingga tukar JR Pass.

    Boleh ikut step-step di bawah ni sebagai panduan. Tapi ingat ye, baca dahulu juga info-info di laman web KLOOK. 


    1. Klik LINK 
    👉👉 KLOOK JR Pass - 7 Day


    Klook.com

    2. Letakkan tarikh DEPARTURE DATE.
    Ini tarikh akan ke Jepun.

    3. Pilih  "Malaysia Mail Delivery".
    Kategori tiket yang sama (7, 14 atau 21 hari) ada pilihan mengikut negara.
    Jangan salah pilih negara!!

    4. Select DATE 
    Ini tarikh ingin terima Exchange Order (MCO) "- Ini penting

    • Exchange Order (MCO) akan di hantar secara pos berdaftar dalam masa 7 hari.
    • Untuk kita di Malaysia, semua JR Pass akan di hantar secara pos berdaftar, tidak ada perkhidmatan 'pick-up'.
    • Exchange Order (MCO) adalah 'dokumen' sangat penting, ia diperlukan untuk ditukar kepada JR Pass bila tiba di Jepun.
    • Exchange Order (MCO) valid untuk 90 hari dari tarikh JR Pass ini dibeli dari KLOOK. 
    5. Pilih pakej 
    Pilih kuantiti dewasa dan kanak-kanak JR Pass yang ingin dibeli.



    1. Departure Date = Tarikh akan ke Jepun
    2. Pilih "Malaysia Mail Delivery"
    ( Kalau dari  Singapore atau Indonesia, pilih ikut negara)
    3. Pilih Date dan Jenis Pass ( Dewasa / Kanak-kanak)


    6. Masukkan Maklumat ( ALAMAT, NAMA PENUH , DOB )
    Pastikan nama di tulis ikut yang tertera di passport
    Email untuk kita terima pengesahan pembelian (KLOOK Voucher)


    7. Buat bayaran
    Bayaran akan di caj dalam currency SGD di kredit / debit card.
    Gunakan kod / kupon diskaun (rujuk kod di atas)


    8. Terima confirmation - KLOOK Voucher
    • Klook Voucher akan diterima di email terus selepas membuat tempahan sebagai pengesahan pembelian.
    • Klook Vouche ini tidak boleh digunakan untuk tukar kepada JR Pass. Untuk menukar kepada JR Pass, perlukan Exchange Order (MCO)



    9. Terima Exchange Order (MCO)
    • Exchange Order (MCO) akan di terima melalui pos berdaftar dalam masa 7 hari.
    • Exchange Order (MCO)  MESTI di bawa ke Jepun untuk ditukar kepada JR Pass.
    • Tanpa Exchange Order ini, pembeli tidak dapat menukar kepada JR Pass!!



    10. Tukar JR Pass di JR Ticket Office /Kaunter di Jepun
    • JR Pass boleh ditukar bila-bila masa dalam tempoh validity (90 hari dari tarikh belian di KLOOK)

    Passport + Exchange Order Untuk dapatkan JR Pass




    11. Aktifkan JR Pass di Jepun - Date Start
    • Semasa menukar MCO kepada JR Pass, tetapkan tarikh mula aktif.
    • Plan tarikh mula aktif JR Pass elok-elok.
    • Tarikh mula TIDAK semestinya tarikh tukar MCO kepada JR Pass, ia bolehg mana-mana date dalam masa 30 hari dari tarikh pertukaran.












    PERINGATAN SEBELUM BELI.

    1. Beli awal
    Untuk bagi masa yang cukup untuk KLOOK buat delivery Exchange Order (MCO).

    2. Nama seperti di PASSPORT
    Semasa pembelian, isikan nama mengikut nama di Passport. Pastikan nama betul-betul mengikut passport. 
    Jika ada BIN di passport, tulis BIN. Jika ada "@" tulis "@".

    Selain nama, pastikan jantina betul mengikut passport. Jangan tersilap pulak.


    3. Silap nama , tarikh atau jantina.
    Seeloknya buat cancellation dan beli baru. KLOOK akan caj 10% dari amaun yanga kan dipulangkan.

    Boleh email support@klook.com


    4. Pertanyaan atau permasalahan
    Boleh hubungi terus pihak support KLOOK (24 JAM)

    Email : support @klook.com

    Chat di Klook Website : Klook Website 

    Chat di FB : FB Klook

    Call Hotline : (+60)3 9212 8188 (Malaysia) / (+81) 3 4530 6990 (Japan)


    5. Beli di Japan
    JR Pass juga boleh dibeli di Japan. Tetapi perlu beli dalam YEN. Ada beberapa tempat / office untuk beli di sana.



    Untuk lain-lain JR Pass, boleh klik banner di bawah... TAPI BACA dulu syarat untuk pastikan pass tu sesuai atau tidak dengan itinerari kita.

    Antaranya.....

    5 Days JR Kansai WIDE Area Pass
    Flexible 5 Days JR East Tohoku
    3/5 Day Jr All/ North / South



    Klook.com

    1 Day JR West Kansai Pass (KIX)

    Flexible  5 Days JR East 
    4 Days JR West Kansai Pass (KIX)



    Klook.com

    5 Days JR Kansai Hiroshima Pass

    7 Day JR Hokkaido Pass
    3 Days All Shikoku Pass




    Klook.com