Saturday, 28 September 2019

Pengalaman Menaiki Keretapi (Train) ke Hatyai - Bangkok


Trip Ke BANGKOK dengan Keretapi - DIY 4H3M





TRIP KE BANGKOK


Entry kali ni Mat Drat kongsikan pengalaman sahabat Mat Drat, Kaiser Kairi dan isterinya ke Bangkok dengan Keretapi.

Perkongsian beliau di FB mendapat lebih 700 kali 'share', dan The Vocket dan OhBulan juga turut berkongsi perkongsian beliau.

Perkongsian ini sangat informatif dan boleh dijadikan panduan untuk mereka yang ingiN bercuti ke Bangkok dengan keretapi.

Bagi yang ingin ke Bangkok dengan penerbangan pula, boleh baca perkongsian Mat Drat sebelum ni. 

Mat Drat buat trip ke Bangkok & Pattaya dengan rakan-rakan. Juga diperkongsian tu Mat Drat share tips-tips bercuti di Bangkok Dan Pattaya.






Jom baca perkongsian sahabat Mat Drat di bawah
....................................................................................................




TRIP DIY 4H3M KE BANGKOK DENGAN KERETAPI


Stress dengan kerja? Rasa nak bercuti? Tapi tak tahu nak ke mana? Tak nak drive jauh2... kalau drive cepat mengantuk 😂Apa kata korang ke Bangkok naik keretapi.. tak lama, 28 jam je dari KL korang dah sampai Bangkok 😂

Boleh follow itenarary DIY & costing yang saya share ni :

ITINERARY 

Day 1
Naik ETS dari KL Sentral ke Padang Besar. Cop passport. Kemudian naik shuttle train ke Hatyai. Di Hatyai, boleh ronda2 cari makan & cari simcard dulu. Kemudian naik train ke Bangkok. Bermalam dalam train.

Day 2 
Sampai di Bangkok waktu tengahari. Cari makan & check-in hotel. Petang & malam boleh ronda2 sekitar Bangkok.

Day 3 
Free & Easy

Day 4 
Balik Malaysia naik flight. Tak larat dah nak layan lagi 28 jam dalam keretapi 😅











💸 KOS

======
• KTM ETS (KL Sentral ke Padang Besar) : RM76
• Shutte Train (Padang Besar ke Hatyai) : RM10/THB80
• Special Express Train (Hatyai - Bangkok) : RM135/THB1005 (2nd class upper bed)
• Penginapan 2 malam di Bangkok : RM85/pax X 2 malam = RM170
• Flight ticket (Bangkok ke KL) : RM230 normal fare AirAsia
• Pengangkutan di Bangkok : RM100 (Grab/Skytrain/BTS/Tuktuk) anggaran
• Makan minum : RM100 anggaran
Total Damage (anggaran) = RM850++ seorang


📸 Tempat menarik di Bangkok

• Chatuchak Weekend Market. 
Buka sabtu dan ahad sahaja. Pasar minggu yang tersangatlah luas.

• Sungai Chao Phraya. 
Boleh naik feri/cruise & lihat kesibukan sungai Chao Phraya yang menjadi tulang belakang Thailand.

• Maek Long Railway Market
Pasar atas landasan keretapi. Agak jauh dari bandar Bangkok tapi berbaloi pergi. Naik van dari Bangkok. Moment keretapi tu lalu tengah2 pasar tu memang awesome!

• Stesen Keretapi Hua Lamphong. 
Stesen keretapi klasik yang dibina tahun 1916. Train dari Hatyai akan berakhir di sini.

• Damnoen Saduak Floating Market. 
Pasar terapung paling besar & paling popular tapi agak jauh dari Bangkok. Penuh dengan pelancong.

• Amphawa Floating Market. 
Tak jauh dari Maek Long Railway Market. Kurang sibuk dan tak banyak peniaga atas perahu. Lebih banyak gerai-gerai di tepi sungai.

• Siam Paragon/MBK Centre/Hard Rock Cafe. 
Shopping district ala-ala Bukit Bintang.



🚂 Tiket keretapi Thai

Tiket keretapi boleh dibeli secara online di www.railway.co.th. 
Pastikan korang beli tiket yang betul. 
Check no. train, jenis gerabak, stesen dan waktu.. kalau tersilap, naya.


🍜 Makanan dalam keretapi

Dalam train Hatyai ke Bangkok ni takde jual makanan yang dijamin halal. 
Yakin untuk boleh beli coffee je. So, dicadangkan korang bawak bekalan makanan untuk dinner & breakfast. 
Air panas boleh dibeli di gerabak cafe. 
Fresh-brewed coffee yang dijual kat cafe train ni memang best.. minum sambil layan view perkampungan Thai.. 👍🏼

🍱 Restoran Halal di Bangkok :

• Yana Restaurant (MBK Center)
• Usman Thai Muslim Food
2 restoran ni je yang kami sempat pergi. Sangat2 sedap & tak sama dengan masakan thai yang kita makan kat Malaysia. Halal street food banyak kat area Pratunam tapi kami tak sempat ke sana.


🏠 Wendy Guest House

Penginapan ala-ala backpakers. 
Bilik memang sempit. Tapi lokasi dia memang dekat dengan BTS station. 
Dekat jugak dengan MBK & Siam Paragon. Jalan kaki dalam 5 minit. Plus, vegetarian breakfast disediakan. So, boleh makanan kenyang2 dulu sebelum memulakan perjalanan. 
Hotelnya bersih & murah. Boleh baca review di Tripadvisor.


InsyaAllah, tahun ni kami akan naik keretapi hingga ke Chiang Mai pulak yang akan mengambil masa 2 hari untuk sampai... 

Semoga semuanya berjalan lancar..


.............................................................................

Tu perkongsian ringkas dan padat di FB beliau. 

Dan beberapa gambar dari FB beliau


Trip Ke BANGKOK dengan Keretapi - DIY 4H3M

Trip Ke BANGKOK dengan Keretapi - DIY 4H3M

Trip Ke BANGKOK dengan Keretapi - DIY 4H3M

Trip Ke BANGKOK dengan Keretapi - DIY 4H3M



.............................................................................

Bagi yang ingin mencari penginapan, Mat Drat kongsikan link untuk diskaun RM 120.


  Airbnb (dengan diskaun kredit )    

Bagi yang nak booking melalui airbnb, boleh redeem kupon diskaun dengan link ni di bawah.

Bagi yang belum tahu, Airnb ni platform booking 'homestay' asalnya. Kini  Airbnb tawarkan pelbagai service di platform mereka. Hotel pun dah ada yang iklankan bilik mereka di Airbnb.

Mat Drat kalau nak jimat, kadang-kadang tu mencari penginapan di Airbnb sahaja. boleh dapat apartment atau kondo yang selesa pada harga murah.

  Airbnb (dengan diskaun kredit )    

Bagi yang nak booking melalui airbnb, boleh redeem kupon diskaun dengan link ni   Claim rebate diskaun Airbnb RM 165. 

Nilai kupon ni berubah-rubah, bergantung pada waktu promosi.

Tips dan Syarat nak RM 165
Ada 2 diskaun yang boleh dituntut
1. Rebat RM 120 untuk penginapan yang jumlah booking melebihi RM 290.
2. Rebat RM 45 untuk tempahan aktiviti di Airbnb.


Kredit diskaun ni untuk 1st time user je. Kalau dah ada akaun, daftar la pakai nama wife ke, tak pun create je akaun baru dengan email lain. Kalau dapat RM 165 diskaun, banyak jimat tu... 

Ingat...  
kena daftar dalam masa 30 hari. Dah daftar,  kredit akan masuk ke akaun dan valid untuk tempoh 1 tahun.

Pilih lah nak booking unit melalui airbnb di apartment/homestay mana. Ikut berkenan yang mana satu.

Jadi nak dapat RM 120 tu, 
- Klik LINK di atas dan daftar akaun
- Buat tempahan dalam masa 1 tahun.
- Nilai reservation melebihi RM 290 (termasuk fee-fee lain)
- Jadi, tempahlah unit (cari yang mahal sikit atau tambah hari) untuk jadikan lebih RM290.

- Pastikan bila nak bayar, jumlah bayaran dah ditolak dengan kredit yang diberi

.............................................................................


Bagi yang dah plan nak ke Bangkok tu, Mat Drat jemput juga baca perkongsian Travelog Bangkok Mat Drat sebelum ni




 Tips Bercuti ke Bangkok
Percutian ke Bangkok Thailand
 Travelog Bangkok : Day 1
Elephant Village Damnoen Saduak Housing
Travelog Percutian Bangkok - Maeklong Railway Station Market
Travelog Bangkok Day 3 - Shopping di Bangkok
Tempat Makan Halal Di Bangkok Tempat Makan Halal di Bangkok 
Tempat Menarik di Bangkok Thailand Tempat Menarik di Bangkok 
  Percutian ke PATTAYA




~Mat-Drat ~

Kalau rasa bermanafaat, boleh share. ðŸ‘‡ðŸ‘‡ðŸ‘‡

Share link ke Whatsapp, nanti nak refer semula senang. !! 

Friday, 27 September 2019

IRONMAN 70.3 DESARU : 2020 DESARU COAST MALAYSIA







IRONMAN, syarikat di bawah Wanda Sports Group baru-baru ini mengumumkan penganjuran sulung Pesta Sukan (Multi Sport Festival) yang akan di adakan di Desaru Coast, Johor pada 17-19 April 2020 nanti.

Pesta Sukan Desaru Coast itu nanti akan menampilkan perlumbaan IRONMAN 70.3, Triathlon 5150, IRONKIDS dan Sprint.


IRONMAN 70.3 DESARU : 2020  DESARU COAST MALAYSIA



Pengarah Urusan IRONMAN Asia, Geoff Mayer berkata 
"Kami berasa teruja untuk mengumumkan pelancaran Pesta Sukan yang bakal dilangsungkan buat kali pertamanya di Asia, sekaligus menunjukkan betapa trithlon kini begitu digilai ramai di Asia, serta komitmen IRONMAN untuk membangunkan sukan triathlon di benua ini. Acara tiga hari ini diatur khas untuk menawarkan pelbagai jenis format perlumbaan dan jarak untuk dipilih atlet-atlet mengikut kebolehan masing-masing, malahan sesuai juga kepada mereka yang baru berkecimpung dalam sukan ini."



IRONMAN 70.3, selaku acara utama menjadi acara tambahan kepada kalendar perlumbaan IRONMAN 70.3 Asia untuk kalendar 2020.  Di samping itu, acara 5150 Desaru Coast dan Sprint Desaru Coast serta IRONKIDS Desaru Coast turur dianjurkan untuk mencabar mereka yang baru mula berjinak dengan sukan triathlon ini. 


"Suasana pesta ini akan memberikan pengalaman perlumbaan unik buat semua atlet tidak mengira kebolehan mahupun usia mereka.  Keindahan gabungan hutan dan laut juga menjadikan lokasi pertandingan ini seronok untuk para peserta nikmati sambil mereka berlumba. Dengan sokongan padu kerajaan Malaysia, kami berasa teruja untuk terus membawakan lebih banyak sukan lasak untuk disertai atlet-atlet di negara ini, sekaligus melahirkan lebih ramai atlet Malaysia menjadi ahli 'Ohana (keluarga) IRONMAN,"  kata CG Lim, yang merupakan Pengarah Serantau, Malaysia, IRONMAN Asia. 

Desaru Coast, yang merupakan destinasi peranginan tepi pantai terbaharu di Malaysia, menampilkan rangkaian hotel dan resort terkemuka dunia, dua lapangan golf bertaraf kejohanan, sebuah pusat persidangan dan sebuah taman tema air. Destinasi ini dirahmati dengan cuaca sederhana dan berangin sepanjang tahun selain landskap semulajadi itu sedia mengalu-alukan kedatangan atlet-atlet dari seluruh dunia. 


Sementara itu, Roslina Arbak, Ketua Pegawai Eksekutif, Desaru Development Holdings One Sdn Bhd (DH1) pula berkata
"Kami berbesar hati untuk menjadi tuan rumah kepada Pesta Sukan Desaru Coast yang dibawakan oleh IRONMAN yang pertama di Asia dan amat mengalu-alukan bukan sahaja atlet-alet, malahan ahli keluarga dan sahabat mereka ke Desaru Coast. Dengan cuaca dan rupa buminya yang hebat, kami berharap dengan penganjuran acara sukan antarabangsa seperti Pesta Sukan Desaru Coast yang dibawakan oleh IRONMAN ini akan menjulang reputasi Johor dan Desaru Coast selaku destinasi pelancongan sukan yang digemari di rantau Asia Tenggara,"



Lokasi acara ini di Desaru Coast pasti menampilkan laluan perlumbaan dengan  berpemandangan indah dengan pantai  yang pasirnya memutih menghadap laut yang membiru. Para peserta dapat menikmati pemandangan ini di sepanjang Pesta Sukan ini dalam cuaca cuaca panas tropikal yang cukup ideal. 


Mr Geoff Mayer, Mr CG Lim dan Pn Roslina Arbak
sewaktu pelancaran Sport Festival Desaru



Mat Drat bersama Aliff Satar.
Dalam kesibukan sebagai artis dan pengacara, Aliff mampu mencari masa untuk berlatih seabagi persediaan ke IRONMAN. Beliau berjaya menamatkan acara sebelum ini di IRONMAN 70.3 Langkawi



Pesta Sukan Desaru Coast yang dibawakan aleh IRONMAN ini merupakan salah satu acara dalam jadual acara tahunan destinasi itu, yang terdiri daripada pelbagai acara istimewa berasaskan sukan gaya hidup dan hiburan, kesemuanya direka secara ekslusif untuk memupuk reputsai Desaru Coast selaku destinasi pilihan bagi acara berprestij tinggi.

Terletak di tenggara Semenanjung Malaysia, Laluan masuk ke Desaru Coast kini mudah melalui darat, laut mahupun udara dan menawarkan kepelbagaian pilihan percutian menarik yang tidak sahaja terhad kepada acara sukan berkaliber tinggi, malahan peluang yang tidak terhingga untuk para atlet dan pengunjungnya melepaskan diri daripada kesibukkan bandar. 



Desaru Coast

Desaru Coast ialah destinasi peranginan bersepadu baharu di Malaysia dengan portfolio mengagumkan yang merangkumi rangkaian hotel terkemuka dunia seperti Hard Rock Hotel Desaru Coast, Desaru Coast Resort, Anantara Desaru Coast Resort & Villas, serta One&Only Desaru Coast. 

Di Desaru Coast juga terletaknya Desaru Coast Adventure Waterpark,  kemudahan persidangan yang serba lengkap Pusat Persidangan Desaru Coast, The Els Club Desaru Coast- sebuah kelab golf hebat yang menawarkan 45 lubang kesemuanya di dua lapangan iaitu Ocean Course dan Valley Course, dan Desaru Coast Riverside di tepian pantai dengan keluasan 23-ekar. 



Desaru Coast


Lokasi ini pastinya menawarkan percutian yang mengasyikkan kepada sesiapa sahaja, tidak kira untuk berlibur mahupun urusan perniagaan. 

Terletak di tenggara Semenanjung Malaysia, di negeri Johor, Desaru Coast mempunyai keluasan sebesar 3,900 ekar dan tersergam indah dengan pantai sepanjang 17km dan air laut yang membiru. 


Desaru Beach Pantai Desaru
Desaru Beach


Klook.com



Perbezaan IRONMAN vs IRONMAN 70.3 

Bagi yang masih kurang mengenali IRONMAN 70.3 ini, IRONMAN 70.3 ini juga turut disebut 'half IRONMAN',  merupakan satu acara triathlon jarak jauh. 

70.3 tu merujuk kepada jumlah jarak yang yang perlu dihabiskan oleh semua peserta iaitu jarak keseluruhannya 70.3 batu  (113 km), iaitu separuh dari jarak acara IRONMAN.

Jarak 70.3 batu ini  merangkumi 

  • 1.2 batu ( 1.9 km ) berenang
  • 56 batu ( 90 km ) berbasikal
  • 13.1 batu (21.1 km ) berlari







IRONMAN 70.3 Desaru 2020


Para peserta akan berenang sejauh 1.9 km (1.2 batu), sebelum diikuti dengan kayuhan basikal sejauh 90km (56 batu) merentasi dua pusingan laluan berbasikal yang rata dan selesa di sepanjang pinggir pantai. 

Para atlet kemudiannya akan dicabar pula dengan larian terakhir iaitu sejauh 21.1 km (13.1 batu) menuju ke garis penamat di The Westin Desaru Coast Resort Perlumbaan.


Acara utama, iaitu  IRONMAN 70.3 pasti sengit kerana ia turut termasuk dalam 60 slot kelayakan ke Kejohanan Dunia Ironman 70.3 ( IRONMAN 70.3 World Championship) tahun hadapan yang akan di adakan di Taupo, New Zealand pada 28-29 November 2020.

Jarak yang akan ditempuh
- Swim 1.9 km (1.2 batu)
- Bike 90km (56 batu)
- Run 21.1 km (13.1 batu)
IRONMAN 70.3 DESARU : 2020  DESARU COAST MALAYSIA


5i50 Triatlon Desaru Coast 2020

Bagi acara ini pula, para peserta akan menempuh 51.5 km :
- Swim 1.5 km 
- Bike 40 km
- Run 10 km

IRONMAN 5150 DESARU : 2020  DESARU COAST MALAYSIA




SPRINT  Triatlon Desaru Coast 2020



IRONMAN sprint DESARU : 2020  DESARU COAST MALAYSIA



IRONKIDS Desaru Coast 2020

Pendaftaran akan di buka November 2019


IRONMAN IRONKIDS DESARU : 2020  DESARU COAST MALAYSIA







IRONMAN 70.3 Desaru Coast dan 5150 Desaru Coast bakal menjadi acara ketiga dan keempat sirkit IRONMAN Asia yang berlangsung di Malaysia selepas IRONMAN Malaysia dan IRONMAN 70.3 Langkawi. Pendaftaran untuk Pesta Sukan Desaru Coast yang dibawakan oleh IRONMAN kini dibuka.

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.ironman.com/70.3desaru and www.ironman.com/5150desaru. -Tamat-









IRONMAN GROUP 

IRONMAN GROUP Sebagai sebahagian daripada Wanda Sports Group. Group mengendalikan sejumlah portfolio acara di seluruh dunia yang merangkumi IRONMAN Triathlon Series, IRONMAN 70.3 Triathlon Series,5150TM Triathlon Series, Rock 'n' Roll Marathon Series, IRONKIDS ITU World Triathlon Series, di samping beberapa lagi acara larian bertaraf premier seperti Standard Chartered Singapore Marathon dan The Sun-Herald City2Surf yang dibawakan oleh Westpac, acara-acara Ultra-Trail World Tour termasuk Tarawera Ultra dan Ultra-Trail AustraliaTM raya dan perlumbaan sukan berpelbagai.

IRONMAN Group juga merupakan pengendali terbesar bagi acara sukan yang menglibatkan penyertaan secara besar-besaran, sekaligus memberi manfaat dan peluang kepada lebih sejuta peserta saban tahun melalui acara-acara sukan lasak anjuran syarikat ini.

Sejak jenama ikonik IRONMAN diperkenalkan dan acara sulungnya dilangsungkan pada 1978, atlet-atlet yang pernah bertanding membuktikan ANYTHING IS POSSIBLE (Tiada Apa Yang Mustahil) dengan melepasi garisan penamat di seluruh dunia.

Dimulakan dengan hanya satu perlumbaan, IRONMAN Group kini telah berkembarng pesat menjadi sensasi global dengan lebih 235 acara dianjurkan di lebih 55 negara. Untuk keterangan lanjut, sila layari www.ironman.com



Wanda Sports Group
Wanda Sports Group (Nasdaq: WSG) ialah syarikat peneraju dunia bagi platform pemasaran, media dan penganjuran acara sukan yang beroperasi dengan misi untuk menyatukan semua pihak yang terlibat dalam sukan dan membolehkan para atlet dan peminat untuk merealisasikan keinginan dan impian mereka.

Melalui perniagaan syarikat, termasuk Infront dan The IRONMAN Group, syarikat memiliki hak harta intelektual, hubungan jangka panjang dan keupayaan pelaksanaan yang cekap bagi membolehkannya menyampaikan pengalaman acara sukan yang tiada tolok banding, mewujudkan akses kepada kandungan yang meluas serla membina komuniti yang inklusif.

Syarikat ini juga menawarkan perkhidmatan pengurusan acara, pemasaran dan media yang menyeluruh melalui tiga segmen utama iaitu: Penyertaan Beramai-ramai, Sukan Tontonan dan Solusi Digital, Produksi dan Sukan (DPSS). Platform perkhidmatan penuh syarikat ini memberi nilai kepada setiap rakan kongsi dan pelanggannya di samping juga pemegang hak di setiap peringkat ekosistem sukan, daripada pemilik jenama, pengiklan sehinggalah peminat dan atlet.
Syarikat yang beribu pejabat di Beijing, China, Wanda Sports Group kini memiliki 60 pejabat dan 1,600 kakitangan di seluruh dunia



.............................................................................

HOTEL DI DESARU COAST

Ada beberapa hotel di sini, boleh pilih ikut budget masing-masing. Antaranya ;



Hard Rock Hotel Resort



 The Westin Desaru Resort



Sand & Sandals Desaru
Beach Resort & Spa




Tunamaya Desaru Coast



.............................................................................

Homestay Di Desaru Coast

Jika datang dengan ahli keluarga yang ramai, pilihan Homestay mungkin lebih menjimatkan. 

Mat Drat cadangkan cuba cari menggunakan AIRBNB. Mat Drat kalau mencari penginapan homestay/ apartment/ kondominium, memang biasanya cari melalui AIRBNB.

  AIRBNB Dengan diskaun kredit RM 120    

Bagi yang nak booking melalui airbnb, boleh redeem rebet diskaun dengan link ni di bawah.

Bagi yang belum tahu, Airnb ni platform booking 'homestay' asalnya. Kini  Airbnb tawarkan pelbagai service di platform mereka. Hotel pun dah ada yang iklankan bilik mereka di Airbnb.

Mat Drat kalau nak jimat, kadang-kadang tu mencari penginapan di Airbnb sahaja. boleh dapat apartment atau kondo yang selesa pada harga murah.

👉👉   Claim rebate diskaun Airbnb RM 165. 

Nilai kupon ni berubah-rubah, bergantung pada waktu promosi.

Skrg RM 165. 
Ada 2 diskaun yang boleh dituntut
1. Rebat RM 120 untuk penginapan yang jumlah booking melebihi RM 290.
2. Rebat RM 45 untuk tempahan aktiviti di Airbnb.

Kredit diskaun ni untuk 1st time user je. Kalau dah ada akaun, daftar la pakai nama wife ke, tak pun create je akaun baru dengan email lain. Kalau dapat RM165 diskaun, banyak jimat tu... 

Ingat...  
Dah click, daftar lah dalam masa 30 hari. Dah daftar nanti,  kredit akan masuk ke akaun dan valid untuk tempoh 1 tahun.

Pilih lah nak booking unit melalui airbnb di apartment/homestay mana. Ikut berkenan yang mana satu. Boleh guna untuk booking di serata dunia, bukan di sini sahaja.

Jadi nak dapat RM 120 tu, 
- Klik LINK di atas dan daftar akaun
- Buat tempahan dalam masa 1 tahun.
- Nilai reservation melebihi RM 290 (termasuk fee-fee lain)
- Jadi, tempahlah unit (cari yang mahal sikit atau tambah hari) untuk jadikan lebih RM290.

- Pastikan bila nak bayar, jumlah bayaran dah ditolak dengan kredit yang diberi

Ingat : 
Masa view unit sblum booking
- pastikan lokasi 
- perhati bilangan bed dan bedroom. Ada yang studio unit.
- Lihat juga service fee, celaning fee dll. 

Pengalaman Mat Drat : 
Mat Drat pernah menginap melalui tempahan AIRBNB di ;
- Puteri Harbour (Kondominium)
- Taiping (Apartment/Kondo)
- Edinburgh Scotland (Bilik di rumah owner)
- Kuantan (Kondo Resort Residensi)
- Beserah Kuantan ( Kondo Resort)


Cadangan : 
Ada beberapa homestay / apartment / kondo yang boleh dipertimbangkan di area Desaru Coast ni.

Mat Drat senaraikan 2 unit sahaja, nanti klik salah satu dan boleh lihat unit-unit berdekatan yang lain.



Desaru Utama Escadia


Desaru Homes - Bdr Penawar








~Mat-Drat ~

Kalau rasa bermanafaat, boleh share. ðŸ‘‡ðŸ‘‡ðŸ‘‡

Share link ke Whatsapp, nanti nak refer semula senang. !! 

Wednesday, 25 September 2019

Tempat Beli Souveniour dan Buah Tangan Murah di Kuching

Tempat Beli Souveniour dan Buah Tangan Murah di Kuching




Tempat Beli Barang Murah di Kuching, Sarawak


Jangan salah anggap ye, di blog entry ni Mat Drat hanya share tempat-tempat yang biasa (dikatakan murah) untuk membeli buah tangan / souveniour / oleh-oleh jika bercuti ke Sarawak, bukan perkongsian untuk membeli belah bagi warga Kuching.  Perkongsian lebih kepada barangan buah tangan.

Antara tempat-tempat yang biasa dikunjungi untuk membeli buah tangan adalah di ;

- Waterfront Main Bazaar - Boleh baca di bawah
- Pasar Satok - boleh baca di entry sebelum ni ( tempat menarik)
- Kedai Kek Lapis - boleh baca entry sebelum ni
- Kilang Pasu Sarawak - Boleh baca di bawah
- Kedai Jual Tikar Sarawak -  Boleh baca di bawah

Beli Buah Tangan di Kuching, Sarawak

Kalau ke kuching, bawah ni antara barang-barang atau buah tangan yang biasa dibeli
  • Kek Lapis
  • Ikan Terubuk
  • Lada Hitam/Lada Putih
  • Kain Batik/Kain Songket
  • T- Shirt
  • Gambir
  • Tikar Sarawak
  • Pasu Sarawak / Barangan Tembikar
  • Barangan Kraft
    Mat Drat share ringkas-ringkas je ye.










    1. Kek Lapis

    Baca di perkongsian Mat Drat sebelum ni. Ada beberapa tempat biasa yang ditujui bagi mereka yang mencari kek lapis Sarawak. 



      Kek Lapis Kuching Sarawak



      2. Ikan Terubuk

      Jika berkesempatan, belilah di Pasar Satok. Ada gerai di sana. Jika tidak sempat (sebab pasar tutup), boleh juga dapatkan ikan terubuk ni di lewat petang atau sebelah malam di Kampung Boyan berdekatan dengan Kek Lapis Mira / Kek Lapis Dayang Salhah.
        Harga ikan terubuk original Sungai Sarawak berbeza dengan harga ikan terubuk import. Sudah pasti rasanya berbeza sebab yang ori ni lebih fresh.

        Ikan terubuk yang kita beli ni akan dibungkus elok oleh penjual untuk memudahkan kita check-in ke dalam kapal terbang. Bagi tahu je  yang kita dan bawa balik ke Semenanjung.
          Dah sampai Semenanjung, seeloknya sebelum simpan dalam fridge tu kita keluarkan dulu garam yang diletakkan didalam ikan. Nanti nak makan, tak la ikan ni masin sangat rasanya.







            2. Key-chain, Fridge Magnet, Lada Hitam, Lada Putih, Kain Batik, Kain Songkek, T-Shirt, Barangan kraft hand made dan Gambir


            Barangan di atas ni  biasa di beli sebagai buah tangan, souveniour atau pun oleh-oleh bagi mereka yang bercuti ke Sarawak.

            Boleh beli untuk diberi kepada rakan sekerja, atau jiran terdekat. 

            Kebanyakan barang-barang ni boleh di dapati di deretan kedai di Waterfront / Waterfront Main Bazaar. Berjalan lah di situ dan singgahlah kedai-kedai yang ada, comparekan harga sebelum beli.

            Mat Drat kongsikan gambar....... dan biar gambar yang berbicara

            Banyak kedai yang menjual pelbagai barangan seperti ni (key-chain, fridge magnet, dan barngan kraft) di Waterfront



            Mana tahu, ada yang jenis suka menyimpan topeng dari kayu ni. Kita Muslim, tak payah la letak dalam rumah. Takut jadi tempat 'jin' bertapa pulak nanti.


            Untuk hiasan dinding...cantik.


            Senduk kayu, garpu kayu, alas periuk antara barangan yang ada dan yang Mat Drat pernah beli.

            Kain Batik dan Kain Songket. Harga pelbagai dan ikut kualiti.



            Kain Songkek dan Kain Batik Sarawak...cantik-cantik.
            TAPI kena pandai memilih ye.


            Beg anyaman dari rotan. Support hasil kerja penduduk tempatan.


            Nak beli pasu sarawak, kat Waterfront pun banyak.
            Tapi Mat Drat beli di kilang dia. Dan bukan beli saiz ni, Mat Drat beli saiz besar punya.
            Bukan 1 ye, tapi beberapa biji yang besar. Yang kecik pun  ada la beli juga.


            Lada Hitam / Lada putih yang botol tu pun beli, yang packet mcm ni pun Mat Drat beli.
            Bergantung kepada stok di rumah. 


            Beli dalam paket ni, jimat la sikit...


            Dah beberapa tahun, kalau ke Kuching mesti Mat Drat singgah kedai ni.
            Kat kedai ni je jumpa beras Bario yang agak murah. Tapi tu pun tak selalu dapat, kadang-kadang tak ada stok.

            Brother ni anak kepada tokey, 2 kali terakhir ke sini Mat Drat tak dpt jumpa mak dia (nyonya). Dah tua tapi masih gigih berniaga. Tak silap dah hampir 80-an. Anak dia kata, mak dia tak berapa sihat waktu Mat Drat datang ni.

            3. Pasu Sarawak 

            Kuching juga terkenal dengan hasil tembikarnya. Jadi jika ke sini, boleh la beli juga pasu Sarawak.

            Di kedai cenderahati di Waterfront, ada jual pasu-pasu Sarawak ni tetapi kalau ada masa, Mat Drat pergi la ke pottery.

            Di Batu 4, Kuching sarawak ada beberapa kilang proses pasu (pottery). Jika ke sini, kita mempunyai pelbagai pilihan dan dapat melihat juga cara pembuatan pasu-pasu Sarawak ni.

            Pasu Sarawak pertama Mat Drat beli, lebih kurang 20 tahun dulu. Masih utuh di rumah. 

            Dan kali yang terakhir, 2-3 tahun lepas rasanya. Mat Drat beli saiz besar dan bawa balik 2-3 kali... Cantik je letak kat rumah 

            Mat Drat cadangkan jika nak beli, terus ke kilang pasu ni. Banyak pilihan, pelbagai corak dan saiz. Minta mereka bungkus siap-siap untuk check-in dalam pesawat. 


            Di bawah ni link google map, kawasan Batu 4 Kuching. Ada beberapa pottery di kawasna ni. Intai-intai la di google map.

            Lokasi : Google Map Batu 4 Kuching Pottery


            Mat Drat kongsi gambar-gambar pasu di Kilang Pasu tu ye...  kalau datang, jaga-jaga poket ye, takut banyak sangat beli dan melebihi luggage allowance masa nak check-in beg di airport.

            Pasu Sarawak Pottery Kuching


            Pasu Sarawak Pottery Kuching
            sumber : Muzayyanah


            Pasu Sarawak Pottery Kuching
            sumber : Muzayyanah


            Pasu Sarawak Pottery Kuching
            sumber : Muzayyanah


            Pasu Sarawak Pottery Kuching
            sumber : Muzayyanah






            4. Tikar Sarawak (Tikar Kayu dan Tikar Rotan)


            Bagi yang ingin mencari tikar Sarawak (Tikar Kayu atau tikar rotan), ada 3 tempat yang biasa dibeli.

            1. Pasar Serikin
            2. Pekan Batu 7
            3. Waterfront


            Pasar Serikin agak jauh dan hanya dibuka Sabtu dan Ahad. Di Waterfront pula harga nya agak mahal. Jadi alternatifnya adalah di Batu 7.

            Mat Drat pernah beli di Batu 7, dua saiz tikar berbeza. Dan pernah juga bawa kawan beli tikar di sini.

            Tak silap ada 2 kedai menjual tikar kayu/rotan di sini. Cuma kadang-kadang   stok tak berapa banyak di Batu 7. 

            Dan alternatif terakhir adalah beli secara online sahaja.


            Okey....itulah sahaja sedikit perkongsian dari Mat Drat untuk mereka yang ingin bercuti ke Kuching Sarawak. 



            Jemput baca di perkongsian-perkongsian berkiatan Trip Kuching ni








            ~Mat-Drat ~

            Kalau rasa bermanafaat, boleh share. ðŸ‘‡ðŸ‘‡ðŸ‘‡

            Share link ke Whatsapp, nanti nak refer semula senang. !!