Tuesday, 26 November 2019

Japanese Village : Tempat Menarik di Bukit Tinggi

Japanese Village Colmar Tropicale Bukit Tinggi



Mat Drat sambung sikit lagi perkongsian santai ke Bukit Tinggi ni.

Bersambung dari entry sebelum ni


Percutian Colmar Tropicale Bukit Tinggi


.............................................................................

TEMPAT MENARIK DI BUKIT TINGGI

Seperti yang Mat Drat senaraikan 5 tempat menarik sebelum ni, berikut adalah aktiviti dan tempat yang boleh diluangkan masa 
  1. Colmar Tropicale
  2. Japanese Village
  3. Botanic Garden
  4. Rabbit Farm
  5. Horse Riding - Horse Trail

1. Colmar Tropicale 

Mat Drat dah share detail di perkongsian sebelum ni.



2. Japanese Village

Dari Colmar Tropicale Mat Drat ke Japanese Village pula. Nak sedap didengar, dari Perancis Mat Drat ke Jepun pula!!

Japanese Village boleh la dikatakan tempat kedua yang paling ramai lawati jika ke Bukit Tinggi ni. Memang selepas melawat dan bersiar-siar di Colmar Tropicale ni, kebanyakkan orang akan ke Japanese Village


i. Lokasi
  • Juga terletak di Bukit  Tinggi.
  • Lebih kurang 3 km dari Colmar Tropicale, Bukit Tinggi.

ii. Tiket Masuk Japanese Village
  • Tiada Bayaran - Percuma
  • Hanya bayar 'sewa' baju kimono bagi yang berminat nak pakai.

iii. Aktiviti di Japanese Village
Tak banyak aktiviti di sini yang boleh dilakukan, sekadar meronda dan menkmati ketenangan dan keindahan 'kampung' ini.
  1. Bergambar di sini. Lepas tu apa lagi, share kat FB atau IG
  2. Sewa kimono, untuk gambar yang lebih ke'Jepun'an. Kadar sewa pada harga RM20/ seorang
Nak bersantai di sini pun tak boleh sangat sebenarnya sebab kawasan agak kecil, pengunjung pula agak ramai.


iv. Cara ke Japanese Village

Boleh ke sini dengan 
  • kereta atau 
  • shuttle bas

Shuttle Bas - Percuma
  • Ada pondok menunggu shuttel bas di luar Colmar Tropical.
  • Tiada bayaran dikenalkan untuk naik shuttle bas ni
  • Ada beberapa shuttle bas yas yang berbeza, jadi jangan main naik je bas tu, tengok (atau tanya dulu) sebelum naik.
    • Colmar - Animal Park - BHGCC - Animal Park - Colmar
    • Colmar - Japanese Village - Colmar
    • BHGCC - Horse Trail
  • Perhatikan masa perjalanan bas, dan rancang waktu balik.
  • Shuttle Bas akan berhenti di tempat parking kereta di Japanese Village, jadi pengunjung yang naik bas juga perlu menapak dan mendaki seperti mana mereka yang menaiki kereta. 

Colmar Tropicale Shuttle Bas ke Japanese Village
Pondok menunggu bas dibelakang Mat Drat tu (khemah)
Colmar Tropicale Shuttle Bas ke Japanese Village
Shuttle Bas. Tak ramai trip awal.



Colmar Tropicale Shuttle Bas ke Japanese Village
Route Shuttle Bas
    • Colmar - Animal Park - BHGCC - Animal Park - Colmar
    • Colmar - Japanese Village - Colmar
    • BHGCC - Horse Trail

Pandu Terus ke Japanese Village
  • Boleh pandu terus sahaja, signboard cukup jelas. Guna WAZE pun boleh.
  • Jarak dari Colmar Tropicale hanya 3 km, dalam 5 minit pemanduan.
  • Lot parking agak limited ye di sini, sangat limited. Jika sampai di sini tengah hari, terutamanya weekend atau public holiday, mungkin perlu park kereta di lot parking di bawah sedikit.
Colmar Tropicale Japanese Village
Waktu Mat Drat sampai, masih tiada masalah nak park kereta.
Tu untung datang awal.


Colmar Tropicale Japanese Village
Bila balik, dah penuh. Ada yang terpaksa menunggu parking kosong, ada yang park di bawah sedikit.


Jom layan gambar .....

Dari tempat parking kereta, kita perlu manapak dan mendaki sedikit ke Japanese Village ni


Dan terus mendaki... nasib baik agak landai..


berjalanlah sehingga jumpa signboard
"Selamat Datang ke Rumah Teh Jepun Pertama di Hutan Tropika"


Dan mendaki sedikit lagi... he he he
Dan ada lah sikit anak tangga perlu di daki

Dan lagi...tak sampai-sampai lagi ni
Dah keletihan dah anak sorang ni...
Akhirnya sampai ke pintu gerbang 'Japanese Village'
Lihat bumbung dia, teringat Trip Seoul


Trip Seoul
Dan kita mula disajikan dengan pemandangan dan bunyi air sungai mengalir... tenang..
Datang la awal,,, tiada gangguan untuk bergambar

Ikan Koi ....hidup aman di hutan tropika

Cuci mata dan terapi mata

Nikmatilah keindahan alam dan ketenangan yang ada... sementara pengunjung belum ramai
Ada rumah kecil, untuk menyewa Kimono
Jangan risau, mereka akan pakaikan kimono. Dan carilah warna yang lain dari warna hijau.
Sewa Kimono = RM 20 seorang
Jangan lupa beli makanan ikan, terapi mata sambil jimatkan kos penjagaan ikan mereka




Lelaki pun ada kimono (pakaian tradisional Jepun untuk lelaki) tapi Mat Drat tengok tak menarik.


Dan mulalah sesi bergambar dengan kimono....















Tengah berjalan, jatuh ulat gonggok giant ni, dan terpijak.
Jadi elok pakailah baju lengan panjang ke sini, elak unggas atau serangga di sini kalau ada.


Sangatlah besar... besar dari jari .


Setelah lebih 30 minit Mat Drat di sini, pengunjung semakin ramai...


Dan selesai trip ke Kampung Jepun. 

3. Botanic Garden

Mat Drat ke Colmar Tropicale ni dengan anak-anak, jadi tak bawalah anak-anak ke sini. Kesian pulak mereka tengok pokok pokok je...

Lokasi bersebelahan Japanese Village.


Jumpa signboard ni, pergi arah kiri. Arah kanan ke Japanese Village

4. Rabbit Farm

Satu lagi aktiviti adalah bawa anak-anak ke Rabbit Farm. Kalau ada anak-anak kecil, boleh la ke sini.

Mat Drat  tak pergi, sebab macam baru je lagi bawa anak-anak tengok binatang... macam-macam binatang Mat Drat bawa tengok.. Lagipun anak-anak dah besar.

Lokasi Google Map Rabbit Farm






5. Horse Riding

Bagi yang gemar menunggang kuda, boleh la menunggang kuda di sini. Nampak agak menarik trail dia. 

Memetik dari laman web Colmar Tropicale, dinyatakan horse trail akan melalui kawasan yangcukup menarik

If you love horse riding, you’ll love Colmar Tropicale, Berjaya Hills. With 16,000 acres of hills, valleys, rainforest and open countryside as well as the cool refreshing highland climate and spectacular scenery, this beautiful resort will make your horse riding experience memorable and enjoyable."


Mat Drat tak tahu pun ada horse riding di sini sebelum tiba, jadi menunggang kuda dengan anak-anak, dan hari pun dah agak panas, rasa tak sesuai.

Rate Horse Riding : Rate berbeza weekend dan weekday

Waktu  : 10:00 am - 06:00 pm ( Tutup selasa kecuali public holiday)
- 30 minit ride (RM90 - Weekday / RM 110 weekend)
- 1 hour outride ride (RM140 - Weekday / RM 160 weekend)

Jenis Ride  : 
- Lead Ride ( 1/2 hour or 1 hour ride)
- Outride / Trail Ride (1 ½ or 2 hoursout ride on the road to the hill plateau)
- 3 hours ride
- picnic ride

Boleh rujuk di sini untuk maklumat lanjut http://colmartropicale.com.my/pdf/Types_of_Rides_Leaflet.pdf


Next trip,  InsyaAllah Mat Drat akan buat aktiviti ni. 




Ni pula gambar Mat Drat dan wife menunggang kuda di Rose Valley, Cappadocia Turki April 2019 baru ni. Memang best.



Selesai trip singkat Mat Drat ke Colmar Tropicale Bukit Tinggi. 1/2 hari, dapatlah melawat perkampungan Perancis dan Kampung Jepun. 

Mat Drat cadangkan, balik dari Bukit Tinggi ni boleh la berkelah di Janda Baik atau pun sambung ke Genting Highland pula.


~Mat-Drat ~

Kalau rasa bermanafaat, boleh share. 👇👇👇

Share link ke Whatsapp, nanti nak refer semula senang. !! 

Sunday, 24 November 2019

Percutian Santai di COLMAR TROPICALE Bukit Tinggi Pahang (Berjaya Bukit Tinggi)


Percutian Colmar Tropicale Bukit Tinggi



INTRO

Weekend baru ni Mat Drat ke Colmar Tropicale Berjaya Hill Bukit Tinggi, Pahang.  Kira ni percutian pendek, hanya luangkan masa setengah hari bersama anak-anak.

Plan nak ke sini pun beberapa hari sebelumnya, tapi memandangkan long public holiday, semua unit bilik dah fully booked. Jadi tak dapat la nak bermalam kat sini. 

Mat Drat malas nak booking awal-awal, sebab takut jadi macam kes 2-3 tahun lepas, dah booked awal tapi tak dapat nak kesini. Tapi tu la, tak booking, tak dapat pulak bilik kosong nak buat percutian terjah.

Sebelum tu...jemput singgah IG Mat Drat dan kita saling follow memfollow
https://www.instagram.com/art_matdrat


.............................................................................

COLMAR TROPICALE BUKIT TINGGI

Colmar Tropicale Bukit Tinggi ni merupakan sebuah pusat peranginan, yang juga dikenali sebagai Colmar Tropical French Theme Resort.

'Colmar Tropicale' ini sebenarnya dibangunkan berdasarkan model bangunan di sebuah bandar abad ke -16 di Colmar Town yang terletak di tenggara Alsace, France dan rekebentuk senibinanya turut mengambil elemen senibina bangunan di sebuah perkampungan lama di Riquewihr, Turckkheim dan Kayserbergh. 

Mengikut sejarahnya, ianya diilhamkan oleh Perdana Menteri, Tun M ketika itu yang melawat Alsace. Dan Tan Sri Vincent Tan, founder Berjaya Corporation Berhad  menjadikan realiti dengan 'replicate' bandar sebenar Colmar ke Malaysia.

Sumber : http://www.colmartropicale.com.my/home/about-us/

Tapi sebelum cerita panjang, Mat Drat selit sikit di entry blog ni - travelog Mat Drat ke Paris dahulu. Mana tahu ada yang ingin ke Paris pula.

Pyramid Musee du Louvre Tempat Menarik di Paris
Pyramid Musee du Louvre
👇👇

Percutian Ke Paris - Tips dan Panduan
👇👇

COLMAR TROPICALE BUKIT TINGGI

Mat Drat kongsi sedikit info mengenai Colmar Tropicale Bukit Tinggi ni. 

Untuk mereka yang ingin bercuti ke sini, kita tidak semestinya perlu menginap di sini ye. Colmar Tropicale atau Bukit Tinggi ni memang dibuka untuk semua, jad boleh datang melawat tanpa ambil bilik di sini. 

 Lokasi  

  • Colmar Tropicale Bukit Tinggi ni merupakan pusat peranginan yang terletak tidak jauh dari Genting Highland. 
  • Terletak di daerah Bentong Negeri Pahang.
  • Dari Tol Gombalk, hanya 35 km (masa pemanduan lebih kurang 40 minit).
  • Selepas melepasi Genting Sempah, dalam 7-8 km akan sampai di persimpangan untuk naik ke Bukit Tinggi ni. Dari situ ke atas dalam 10 km dengan masa memandu lebih kurang 15 minit.

 Tiket Masuk  

  • Untuk masuk ke sini, ada dikenakan bayaran.
  • Sampai di gate/pintu gerbang, kereta hanya dibenarkan melaluinya selepas membuat bayaran.
  • Harga tiket Bukit Tinggi
    • Adult : RM 16
    • Child : RM 8
Tips
  • Sampai awal supaya tak perlu beratur di pintu gerbang untuk masuk
  • Jika  tiket disertakan dengan kupon makanan,  jangn lupa redeem atau guna kupon yang diberi. Mungkin voucher makanan atau minuman. (Bergantung kepada promosi)

Kaunter Tiket Bukit Tinggi Harga Tiket
Pondok Kawalan dan Kaunter Tiket di pintu masuk

.............................................................................

HOTEL DAN APARTMENT DI BUKIT TINGGI


 Hotel di Berjaya Hill Bukit Tinggi  

Setahu Mat Drat, ada 3 hotel/ resort di kawasan ni
  1. Hotel Colmar Tropicale Bukit Tinggi - Agoda
  2. The Chateau Spa & Organic Wellness Resort - Agoda
  3. Berjaya Hill Golf &Country Club - Booking.com
Mat Drat lebih suka menginap di Colmar Tropicale sebab tempat ni tak la sunyi sangat berbanding 2 hotel/resort lain. Kira waktu malam, boleh melepak di tengah-tengah 'bandar' Colmar ni.

Kat Colmar ni waktu malam, boleh la kita melepak kat Starbuck atau cafe-cafe lain. Tak ada aktiviti lain boleh dibuat di sini waktu malam, kecuali minum santai sambil berbual-bual sahaja.

   👉 Colmar Tropicale


    👇
The Chateau Spa & 



 Apartment / Homestay berdekatan Bukit Tinggi  

Jika tak nak menginap di hotel atau resort di Berjaya Bukit Tinggi atau pun unit penuh, mungkin boleh mencari apartment di area sini atau area berdekatan. 

i. Meranti Park Suite
Meranti Park Suite ni juga kawasan Berjaya Hill Bukit Tinggi.  Mat Drat intai-intai, rasanya unit-unit ni disediakan oleh individu (dan bukan diuruskan oleh mana mana resort atau hotel. 

Jadi nak booking tu, baca review dulu. Antara yang Mat Drat jumpa apartment/homestay adalah (nama berbeza sebab diuruskan oleh individu berbeza):

1Berjaya Hill Meranti Park 
2. Meranti Park Suite Berjaya Hill

Apartment ni Mat Drat rasa mesti sangat sunyi dan jarak ke Colmar Tropicale lebih kurang 4 km. Lihat gambar pun dah terasa 'kesunyiannya'...

ii. Selesa Hillhomes, Bukit Tinggi
Pilihan lain adalah menginap di Selesa Hillhomes. Selesa Hill Homes ni dari Lebuhraya KL-Karak boleh nampak, tak jauh dari Genting Sempah dan Pekan Bukit Tinggi. Cuma agak jauh dari Colmar Tropicale la. 

Sesuai kalau menginap di sini, siangnya kita ke Colmar Tropicale dan malam ke Genting Sempah.

Mat Drat senaraikan antara unit yang disewakan, Mat Drat kongsikan dari platform booking yang berbeza

Homestay dan Hotel Kampung Janda Baik dan Genting Highland

Tak pun cari je hotel atau homestay di Kampung Janda baik. 3 unit Mat Drat kongsikan dari 3 platform berbeza
Mat Drat pun baru je buat reservation di homestay di Kampung Janda Baik. Bulan depan baru check-in, jadi lepas check-in tu nanti baru boleh buat review sikit.

Kalau tak berkenan nak menginap di apartment di Bukit Tinggi, mungkin boleh cari hotel atau resort di Genting. 





Booking dengan DISKAUN melalui AirBNB  

Mat Drat ada perasan masa cari bilik hari tu, apartment termasuk Colmar Tropical juga boleh dibooking melalui Airbnb.


Bagi yang belum tahu, Airnb ni platform booking 'homestay' asalnya. Kini  Airbnb tawarkan pelbagai service di platform mereka. Hotel pun dah ada yang iklankan bilik mereka di Airbnb.

  Airbnb (dengan diskaun kredit )    

Bagi yang nak booking melalui airbnb, boleh redeem kupon diskaun dengan link ni   Claim rebate diskaun Airbnb RM 165. 

Nilai kupon ni berubah-rubah, bergantung pada waktu promosi.

Tips dan Syarat nak RM 165
Ada 2 diskaun yang boleh dituntut
1. Rebat RM 120 untuk penginapan yang jumlah booking melebihi RM 290.
2. Rebat RM 45 untuk tempahan aktiviti di Airbnb.

Kredit diskaun ni untuk 1st time user je. Kalau dah ada akaun, daftar la pakai nama wife ke, tak pun create je akaun baru dengan email lain. Kalau dapat RM 165 diskaun, banyak jimat tu... 

Ingat...  
kena daftar dalam masa 30 hari. Dah daftar,  kredit akan masuk ke akaun dan valid untuk tempoh 1 tahun.

Pilih lah nak booking unit melalui airbnb di apartment/homestay mana. Ikut berkenan yang mana satu.

Jadi nak dapat RM 120 tu, 
- Klik LINK di atas dan daftar akaun
- Buat tempahan dalam masa 1 tahun.
- Nilai reservation melebihi RM 290 (termasuk fee-fee lain)
- Jadi, tempahlah unit (cari yang mahal sikit atau tambah hari) untuk jadikan lebih RM290.
- Pastikan bila nak bayar, jumlah bayaran dah ditolak dengan kredit yang diberi

.............................................................................


.............................................................................

TEMPAT MENARIK DI BUKIT TINGGI

Harus ingat, bercuti di Bukit Tinggi adalah percutian yang agak santai, sesuai dengan lokasinya yang tenang. Jadi tempat-tempat menarik di sini agak 'me-rileks'kan'.

Mat Drat senaraikan 5 tempat yang menarik, yang boleh diluangkan masa jika ke sini.
  1. Colmar Tropicale
  2. Japanese Village
  3. Botanic Garden
  4. Rabbit Farm
  5. Horse Riding - Horse Trail


1. Colmar Tropicale 

Ni lokasi utama kalau ke Bukit Tinggi. Pekan yang bercirikan sebuah kampung di France.

Bersiar-siar di sini dan bergambar sambil memenuhkan memori telefon. Mat Drat rasa 1 jam sudah memadai di sini. Itu pun sudah agak lama sebenarnya, jika sekadar bergambar. Kalau nak lama, singgah salah satu cafe, boleh luangkan masa lama di situ.

Selain bangunan di sini yang bercirikan senibina Perancis, juga terdapat beberapa 'tempat' yang perlu disinggahi atau aktiviti yang boleh dilakukan sepanjang di sini.
  1. Meronda kawasan 'pekan' Colmar Tropicale
  2. Arcade Video
  3. Bersantai di cafe
  4. Dinosour park - dengan bayaran
  5. 6D Motion Ride - Adult RM 17, Child RM 14
  6. Tatami Spa http://www.colmartropicale.com.my/spa/

Jom layan gambar, beserta caption di gambar. (Tak habis menulis lagi ni, akan bersambung dengan Japannese Village )


Parking lot di sebelah Chateau Resort.
Pemandangan Colmar Tropicale dari parking lot.

Perlu menapak dalam 100-200 meter ke Colmar Tropicale.
Kalau ada yang berkerusi roda (wheelchair), atau orang-orang tua,
boleh turunkan mereka di roundabout ni.
Tak perlu mereka berjalan kaki jauh.

Rombongan Mat Drat ke Colmar Tropicale
Memasuki Colmar Tropicale

Tour De L/Horlodge Clock Tower
10:00 am Mat Drat sampai, nak elak orang ramai dan nak elak cuaca panas.
Lagi pun nak ke Japnese Village nanti tak la panas sangat


Photo booth... macam biasa, harga pelancong.
Percutian Colmar Tropicale Bukit Tinggi Tempat menarik
Masih lengang .... 
Bila balik, orang dah ramai di laluan ni
Percutian Colmar Tropicale Bukit Tinggi Tempat menarik
Untung datang awal, bergambar tak diganggu dan tiada 'gangguan' dalam gambar.
Waktu nak balik, orang dah ramai, tak merasa nak bergambar macam ni, mesti di belakang ada orang lain.



Pekan Colmar masih lengang, Cafe juga baru nak buka.
Baru feel ala ala Colmar France

Percutian Colmar Tropicale Bukit Tinggi Tempat menarik
Menuju ke 'tower' hujung

Percutian Colmar Tropicale Bukit Tinggi Tempat menarik
Berjaya = Turf Club cukup sinonim.
Diabadikan di sini antara 'kuda-kuda' turf club mereka

Antara tempat untuk habiskan masa dan duit...
'Arcade and Video Game'
Kiddies Ride.
Kira cukup syarat., boleh lah...
Juga tempat nak habiskan masa

Under Construction la pulak...
Mencuba .... 


Kesian Teddy Bear, mungkin dah bertahun masih tiada pengunjung yang berjaya mendapatkan dia.
Percutian Colmar Tropicale Bukit Tinggi Tempat menarik
Meninjau pekan Colmar Tropicale dari tower hujung

Percutian Colmar Tropicale Bukit Tinggi Tempat menarik
Cukup tenang... di awal pagi

Percutian Colmar Tropicale Bukit Tinggi Tempat menarik
Dalam 11am, semakin ramai pengunjung yang tiba
Salah satu product Berjaya Group yang berjaya..
Menjadi pemegang francise 7-11 di Malaysia

Percutian Colmar Tropicale Bukit Tinggi Tempat menarik
Berehat seketika... walau pun tak lebih 5,000 langkah, tapi terasa letih juga mendaki tower tadi.


Percutian Colmar Tropicale Bukit Tinggi Tempat menarik
Masa untuk tinggalkan pekan Colmar setelah selesai sessi bergambar


Percutian Colmar Tropicale Bukit Tinggi Tempat Makan
Boleh breakfast di sini, jika yang nak rasa breakfast di atas bukit.

Percutian Colmar Tropicale Bukit Tinggi Tempat menarik Makan
Antara harga di sini... ala-ala harga di France

Percutian Colmar Tropicale Bukit Tinggi Tempat menarik
Sebelum tinggalkan Colmar Tropicale, turun ke bawah . Bawa anak anak kenal angsa...
Percutian Colmar Tropicale Bukit Tinggi Tempat menarik
Susah nak jumpa angsa sekarang...



Percutian Colmar Tropicale Bukit Tinggi Tempat menarik
Black Swan...
Colmar Tropicale Bukit Tinggi  Tempat Menarik
Solosai... Menuju ke Japanese Village pula lepas ni

Bersambung ke Japanese Village





~Mat-Drat ~

Kalau rasa bermanafaat, boleh share. 👇👇👇

Share link ke Whatsapp, nanti nak refer semula senang. !!