Thursday, 31 October 2019

Travelog Perth Part 12 : Blue Boat House Tempat Wajib Pergi Ikonik Perth

PERTH DAY 5 - THE BLUE BOAT HOUSE

Hari ke -, hari terakhir bersambung lagi. Dari Mandurah, Mat Drat singgah di Belmont Forum Mall untuk beli sedikit buah tangan (pinggan mangkuk  Corel) dan kemudian ke Chemist Warehouse (beli minyak wangi dan supplement - barocca)

Hari hari terakhir, nak tak nak memang kena ke Blue Boat House ni.. Sebenarnya hari ke-3 Mat Drat dah ke sini, tapi bila lalu di sini Mat Drat lihat ramai sangat orang. Tunda ke hari 4. 

Hari ke-4 pun sama, petang tu ramai sangat orang. Jadi Mat Drat tunda ke hari ke-5, hari terakhir. Jadi nak tak nak, kena pergi jugak la hari ni.

Sebelum tu jemput baca entry sebelum ni... 

Mandurah Dolphin Watching Cruise
👇👇
 Trip Perth - 
 Mandurah Dolphin Cruise

.............................................................................

Blue Boat House

Info
The Blue Boat House atau nama official dia Crawley Edge Boatshed, terletak di Swan River, dan di 'bawah' King Park Botanic Garden.

Ikonic boat house ni dibina sekitar 1930'an dan kini menjadi 'destinasi' wajib bagi mereka yang ingin bercuti ke Perth. Kira tak sampai, macam 'janggal' pulak la...

Blue boat house ni semakin ramai dikunjungi oleh pengunjung beberapa tahun kebelakangan ini selepas semakin di popularkan di blog-blog percutian, di instagram dan lama web percutian.

Blue boat house ni antara lokasi paling banyak gambar percutian di Perth terutama di Instagram. 

Kombinasi bangunan ini yang unik, ketenangan air Swan River serta keindahan langit yang membiru pasti membuatkan gambar mereka yang bergambar di sini jadi cukup cantik. 

Gambar Cantik : 
Mat Drat ke sini petang Day -5, nasib kurang baik sebab dah agak lewat sebenarnya. Langit dah tak cerah dan suasana mulai kelam, Jadi gambar tak berapa cantik.

Untuk gambar cantik, paling sesuai datang waktu tengah hari dan jangan lewat petang. Waktu ni langit membiru dan cerah. Baru gambar blue boat house + langit membiru menjadi kombinasi yang cukup cantik.

Dan elakkan pakai baju warna biru atau hampir biru sebab rumah dah biru, langit dah biru, laut pun biru...  Mat Drat pakai baju warna gelap hijau pun dah jadi gambar tak menarik. Hu Hu Hu

Pesanan Nak Bergambar : 
Blue Boat ni atas jety, jadi jaga-jaga kalau bawa anak kecil. 
Kalau kebetulan orang ramai, kita kena consider juga mereka yang beratur menunggu turn ambil gambar ye. Jangan posing lama sangat.
Rasanya waktu pagi paling kurang orang sebab 2-3 petang Mat Drat lalu di sini, nampak ramai je orang menunggu turn nak bergambar.

Lokasi : Terletak di tepi Mounts Bay Rd
Google Map Blue Boat House

Bas ke sini : 
Boleh naik bas nombor 102 / 107 / 950 /dari Elizabeth Quay (Elizabeth Quay Bus Stand) dan turun di bus stop 23000 : Mounts Bay Rd Before Wingfield Ave.

Bila nak balik, perlu sebarang jalan dan naik bas di bus stop 

Bas 102, 107 dan 950 ni lalu Elizabeth Quay dan Mount Bay Rd dan bas berhenti betul-betul depan Blue Boat House ni.

👉 Bus 102 Route Transperth (Elizabeth Quay Bus Station - Cottesloe Station)
👉 Bus 107 Route Transperth (Elizabeth Quay Bus Station - Fremantle)
👉 Bus 950 Route Transperth (Qeii Medical Centre - Morley Bus Station)


Parking Kereta : 
Sebelum ke Perth, Mat Drat dah intai habis kawasan parking berdekatan. Bagi yang berkereta, 3 tempat yang Mat Drat cadangkan.
Ingat, Mat Drat ada baca perlu hati-hati apabila park kereta kerana ada kes pecah kereta di kawasan ni. Jadi sebagai langkah keselamatan, elakkan tinggal barang berharga apabila park kereta di sini.

1. Street Parking di King Park Ave
Mat Drat dah intai kawasan ni di google map sebelum datang. Lokasinya di seberang jalan, di kawasan berbukit menghampiri King Park. Kira parking terdekat adalah di sini.

Waktu di sini, 2 kali pusing, tak dapat parking kosong. Penuh sebab lot parking sangat limited. Ada beberapa sahaja. Jika lokasi jauh sikit (sunyi), agak banyak.

Jika park di sini, 

  • jangan lupa bayar parking dan jangan park lebih lama dari waktu dibenarkan.
  • perlu melintas jalan Mounts Bay Rd. Jalan ni sibuk ye, dan tiada traffic light atau pun lintasan pejalan kaki. Berhati-hati melintas sebab kereta memang agak laju dan tidak putus-putus (waktu Mat Drat datang).

Faktor bahaya nak melintas jalan dengan anak-anak turut menyumbang Mat Drat tak jadi park di sini

2.Perth Dinghy Sailing Club
Cadangan paling bagus rasanya sebab lot parking luas dan dekat adalah park di lot parking berhampiran Perth Dinghy Sailing Club. Ni parking public, cuma perlu bayar parking sahaja.  Jarak dalam 800-900 meter jugalah perlu berjalan kaki.

Google Map Parking Perth Dinghy Sailing Club 

Mat Drat tak jadi park di sini sebab 

  • petang tu nampak agak sunyi kawasan ni (risau kereta kena pecah)
  • Laluan jalan kaki agak sempit dan perlu berkongsi dengan pengguna basikal. (Mat Drat ramai dengan anak-anak kecil)




3.Mount Bay Rd parking
Ni tempat parking yang Mat Drat park kereta. Agak jauh, dalam 1.5km. Tapi jalan-jalan santai petang, okey je.
Waktu Mat Drat sampai, kebetulan ada satu family dan ada satu couple student Malaysia yang study kat sini juga park di area ni dan berjalan kaki ke Bue Boat House. 

Gooogle Map Parking Mounts Bay Rd

Memang agak jauh tapi Mat Drat suka prefer sini berbanding  Perth Dinghy Sailing Club tadi sebab laluan pejalan kaki agak luas dan tempat ni agak terbuka sedikit, tepi jalan utama.

Tapi sini, lot parking sangat limited ye.


Sudah agak petang,
Sewaktu menapak dari parking ke Blue Boat House


Menunggu turn nak bergambar. 


Silap pakai baju gelap... jadi nak ke sini, elakkan pakai baju warna biru dan seangkatan dengannya.
Kebetulan pulak anak ambik gambar, tak setting. Jadi gelap gambar ni.

Baju warna kontra, baru nampak menyerlah gambar...


Okey , ni destinasi terakhir Mat Drat di Perth. Balik apartment, berehat sebab 3am pagi nak bergerak ke airport dah.

Ni la sahaja travelog Perth dari Day 1 ke Day 5. Entry berikutnya, Mat Drat share senarai tempat shopping murah dan tempat makan halal di Perth.

Yang baru merancang nak ke Perth, Mat Drat rekemen sangat lah Perth ni. Memang puas hati trip ni.


~Mat-Drat ~

Kalau rasa bermanafaat, boleh share. 👇👇👇

Share link ke Whatsapp, nanti nak refer semula senang. !! 

Travelog Perth Part 11 : Mandurah Dolphin Watching Cruise

Mandurah Dolphin Watching Cruise


PERTH DAY 5 - MANDURAH CRUISE dan THE BLUE BOAT HOUSE

Pecutian ke Perth masuk hari ke -5. Day 1 bersambung lagi. Untuk hari terakhir di Perth ni, Mat Drat lebih kepada kativiti santai dan 'shopping' sedikit.

Itinerari untuk hari ke 5 ni,
09:30 am - Bergerak dari apartment
11:00 am - Mandurah Dolphine Watching Cruise
12:30 am - Bergerak balik
01:00 pm - Belmont Forum (Shopping Mall) / Lunch
04:30 pm - Chemist Warehouse (shopping perfume dan supplement)
05:30 pm - Blue Boat House
06:30 pm - Apartment

Entry sebelum ni... 


👇👇
 Trip Perth - 
 Pinnacle & Lancelin  
.............................................................................

Mandurah Dolphine Watching Cruise

Bagi yang mempunyai extra hari di Perth, menaiki Dolphine Watching Cruise mungkin satu aktiviti yang boleh dipertimbangkan.

Jarak dari Perth ke Mandurah ni hanya dalam 80km, lebih kurang 1 jam perjalanan.

Lokasi : 
73 Mandurah Terrace
Google Map Mandurah Cruise

Naik Cruise
Sampai la awal , dapat naik awal dan dapat pilih kerusi yang strategik
Jangan lupa bawa kamera , nak rakam dolphine melompat ni nanti

Jenis Cruise
Biasa orang naik Scenic Dolphine Cruise je, sebab ni yang paling murah. Selain Scenic Dolphone Cruise, ada Dolphine Island Cruise.

1. Scenic Dolphine Cruise
- Biasa pengunjung naik yang ni je.
- Tiket lebih murah, $32 / person (adult), lebih kurang RM 90.
- Masa cruise selama 1 jam, meronda di kawasan canal Mandurah Terrace
- Mandurah Terrace ni kawasan elite sebenarnya, rumah-rumah bungalow yang cantik dengan siap ada deck bot individu.

- Pihak pengendali Cruise ni kata, "Dolphine tak dijamin akan kelihatan sebab hidupan liar". Betulllah, takkan kita nak paksa dolphine naik ke permukaan air kan. Ikut nasib.

- Pengalaman Mat Drat, dapatlah lihat beberapa kali dolphine ni melompat-lompat dipermukaan air. Cukuplah.

- Selain lihat dolphine, dapat layan rumah-rumah mewah kat sini pun okey. nampak cantik


- Setiap hari, cruise ada 3 waktu berlepas (11:00 am, 1:00 pm dan 3:00 pm)


2. Dolphine Island Cruise
- Ni pakej mahal sikit, pakej adventure.
- Mereka kata guaramtee boleh nampak dolphine.
- Dolphine Island Cruise ni ada beberapa pakej, ada 1 jam, 1/2 hari atau pakej sehari.

- Untuk detail, boleh layari
https://www.mandurahcruises.com.au/cruises-and-tours/


Harga Tiket ( Scenic Mandurah Cruise)
Dewasa - $32
Knak-kanak ( 3-12 tahun) - $12
Nak jimat, beli tiket family - $82 (2 adult + 2 child)

Tiket boleh beli online atau pun di kaunter di sana.

Mat Drat cadangkan, 1-2 hari sebelum, cek dahulu di laman web mereka untuk lihat tiket yang ada, kalau dah macam nak habis, mungkin boleh beli online atau datang lebih awal. 

Mat Drat hari tu beli di kaunter, masa nak bayar dia kata ada diskaun untuk 1st cruise (11 am). Tapi tak boleh beli family ticket sebab individu tiket lagi murah.


Mandurah Dolphin Watching Cruise
Si kecik ni la paling tak sabar nak naik cruise ni... nak tengok dolphin

Mandurah Dolphin Watching Cruise
Mat Drat sampai agak lewat sebenarnya, 5 minit to 11. Orang lain dah naik bot, Mat Drat berlari beli tiket

Mandurah Dolphin Watching Cruise Perth Terrace Canal
Terus di suruh naik cruise.
Mandurah Dolphin Watching Cruise Perth
Seat depan dah penuh, dapat belakang. Okey la
Mandurah Dolphin Watching Cruise Perth Terrace Canal
Memasuki kawasan canal Mandurah Terrace

Mandurah Dolphin Watching Cruise Perth Terrace Canal
"Ayah... mana dolphin "?

Mandurah Dolphin Watching Cruise Perth Terrace Canal
Manalah dolphin ni,,, 

Mandurah Dolphin Watching Cruise Perth
Susah betul nak mencari dolphin ni
Mandurah Dolphin Watching Cruise
Yeazz.... tu dia dolphin dah datang




Habis dah sessi dolphin

Ronda ronda sekajap , otw balik ke jety

Buat kenanagan...

Nak buat kenangan, tapi brader yang tolong ambik gambar ni, tak ambik penuh pulak cruise





............................................................................. 

Bellmont Forum Mall dan Chemist Warehouse

Dari Mandurah, Mat Drat terus balik ke Perth, menuju ke Bellmonth Forum Mall. Nak menyopping pinggan mangkuk Corel yang paling utama.

Kemudian ke Chemist Warehouse di Murray Street, nak menyopping perfume dan supplement.

Nanti Mat Drat share detail di entry khas 👉👉 "Tempat shopping murah di Perth"


Dan destinasi terakhir Mat Drat adalah di Blue Boat House. Jemput baca di entry berikutnya.





~Mat-Drat ~

Kalau rasa bermanafaat, boleh share. 👇👇👇

Share link ke Whatsapp, nanti nak refer semula senang. !! 

Tuesday, 29 October 2019

Travelog Perth Part 10 : The Pinnacle Desert & Lancelin Sand Dunes




THE PINNACLE DESERT & LANCELIN SAND DUNES

Travelog Perth Day 4 bersambung lagi. Macam Mat Drat bagi tahu sebelum ni, The Pinnacle ni antara lokasi 'wajib' sebenarnya jika ke Perth. Dan jika ke The Pinnacle, orang juga akan ke Lancelin Sand Dunes sekali.

Jadi untuk entry ni, Mat Drat kongsi pengalaman Mat Drat di The Pinnacle Desert dan Lancelin Sand Dunes.

Perkongsian pengalaman memandu ke sini, Mat Drat dah kongsikan di entry sebelum ini.  

👇👇
 Trip Perth - 
 Drive to Pinnacle


Bagi yang tidak menyewa kereta, atau pergi ke Perth dengan pakej agensi pelancongan tetapi The Pinnacle tidak temasuk di dalam itinerrari, masi boleh ke sini dengan mengambil pakej dari mana-mana tour.  

Klook.com
............................................................................


THE PINNACLE DESERT - NAMBUNG NATIONAL PARK




The Pinnacle Desert, yang terletak di Nambung National Park merupakan tarikan utama di kawasan WA dan lagi-lagi yang bercuti ke Perth. 

Formasi batuan kapur semula jadi di sini memang menakjubkan... Tengok gambar kita tdah terpegun, dah sampai sini bertambah terpegun. SubhanAllah, sangat-sangat unik.

Formasi dan struktur batuan kapur di sini, ada yang setinggi 5 meter, terbentuk diantara 25,000 hingga 30,000 tahun yang lalu.

Ada beberapa pendapat dan teori akan pembentukan struktur batuan di sini. 

Pendapat dan teori yang Mat Drat rasa agak menarik adalah ia dikatakan berlaku akibat paras air laut surut, dan sisa cengkerang laut menjadi pasir-pasir dan ditiup angin dan akhirnya menjadi formasi ini. Proses ini memakan masa ribuan tahun ye...  

Apa pun teori dan pendapat, bagi Mat Drat ini semua keajaiban alam dan kuasa ciptaan Allah.

Nota (Selit Sikit)
Sebenarnya, 2 hari selepas landed di Malaysia dari Perth ni, Mat Drat sambung pula ke Turki. Trip bawa rakan-rakan 40 orang.
Satu kawasan yang bagi Mat Drat juga unik di Turki adalah di Cappadocia. Sangat-sangat unik. Unik kerana batuan-batuan bukit dan gunung di situ dijadikan tempat kediaman.

Habis update trip Perth ni, Mat Drat sambung terus trip Turki.

Trip Turki


Memandu ke The Pinnacle
  • Pengalaman pemanduan secara amnya, Mat Drat dah share di entry sebelum ni.
  • Setelah hampir 2 jam memandu (180km) lebih kurang di India Ocean Drive, sampai di simpang ke The Pinnacle (sebelah kanan). Pakai WAZE, jangan sampai terlepas simpang tu nanti. Dah masuk simpang, dlm 6 km sampailah.
  • Menghampiri The Pinnacle nanti, ada kaunter tiket.
  • Harga Tiket $13/kereta (bukan ikut per head). Tiket ni boleh digunakan untuk mana-mana National Park pada hari yang sama. 
  • Ada parking area / tempat parking caravan. Di sini ada tolilet. Tak perlu park kereta di parking area ni, kita boleh terus memandu ke kawasan batuan. Tak perlu jalan kaki ikut walking trail.
  • Pandu ikut sahaja laluan yang ada, kira one way. Sedikit laluan berpasir. Tak ada masalah untuk kereta melalui kawasan ni.
  • Terus memandu sehingga jumpa tempat untuk parking, berhampiran batuan-batuan yang banyak. Jangan berhenti di lorong sempit.


Antara sajian pemandangan sekitar 50km menghampiri The Pinnacle


Di The Pinnacle
  • Jangan pakai baju tebal. Sini panas. Jangan lupa bawa air minuman.
  • Nak gambar cantik, pakailah baju yang warna terang sikit. Elakkan warna kuning atau coklat sebab tu hampir sama dengan warna batuan / pasir
  • 1 jam di sini sudah mencukupi rasanya. 1 1/2 jam pun sudah agak lama rasanya. Jangan sekejap sangat sudah la sebab kita drive 200 km ke sini.
  • Mat Drat rasa suasana di sini pada waktu petang juga cukup cantik, apabila matahari hampir terbenam, tetapi masalah nak balik ke Perth pulak. Bahaya drive lewat petang.

    6 km ke The Pinnacle dari simpang jalan besar (Indian Ocean Dr)

    Dari pintu masuk selepas bayar tiket,
    ikut sahaja laluan yang ada... 

    Selepas kawasan sedikit belukar tadi, kita akan disajikan dengan 'gurun' dengan batuan-batuan ini


    Terus sahaja memandu sehingga jumpa kawasan lapang untuk park kereta.
     Batu-batu kecil kiri jalan tu tanda tak boleh park di situ.

    Luas kawsan ni....sangat luas

    Akhirnya sampai di tempat park kereta.
    Ni kawasan utama untuk bergambar.

    Antara batuan besar dan tinggi

    Kereta kami dibelakang sana...lokasi bergambar ni masih tak jauh berjalan, cukuplah dekat-dekat je. Kalau jalan jauh-jauh ke tengah, nanti nak patah balik ke kereta, letih pulak.




    Starwars

    sorok-sorok..

    10:00 am lebih, matahari dah terasa semakin terik

    Satu lagi area, di Pinnacle Lookout. Anak-anak tak larat nak turun sebab panas terik

    Pinnacle Lookout
    Sumber : https://parks.dpaw.wa.gov.au/park/nambung




    ............................................................................. 




    ............................................................................. 

    LANCELIN SAND DUNES



    Balik dari The Pinnacle, destinasi wajib seterusnya adalah Lancelin Sand Dunes. 

    Di sini sangat popular untuk aktiviti papan luncur pasir (sandboarding on dunes on white sand). 

    Bagi Mat Drat, bukan lah aktiviti sand boarding tu semata-mata yang jadi tarikan, tetapi keunikan kawasan ni sendiri. Sungguh terpegun tengok keunikan bumi ciptaan Allah ni. 

    Bayangkan di tengah kawasan daratan, ada 'bukit' pasir yang memutih seakan 'gurun' pasir. Jika kita memandu di sepanjang Indian Ocean Drive tadi ke The Pinnacle, kita akan perasan ada beberapa 'bukit' pasir yang memutih di tengah-tengah daratan tanah lapang. 

    Pasir yang sangat putih, dan langit membiru membuatkan gambar-gambar di sini sangat cantik. 

    Lokasi :
    Mat Drat hanya gunakan waze. Waze bawa terus ke lokasi sand boarding ni.
    Sewaktu isi petrol di peran Lancelin, Mat Drat turut tanya lokasi dengan staff petrol station untuk kepastian.
    Kita akan melalui sedikit kawasan perumahan untuk sampai ke kawasan ni.

    Lokasi : 👉👉 Google Map Lancelin Sand Dunes

    Hati-hati memandu :
    Masuk kawawan ni, akan nampak signboard peringatan elakkan memandu kawasan berpasir. 
    Ada nombor telefon 'towing', ambil je nombor tu. Kalau tersangkut, memang kita akan perlukanmereka.

    Selepas melepasi kawasan trak sewaan papan luncur menuju ke bukit berpasir, kita akan melalui kawasan berpasir. Elakkan kawasan berpasir walaupun kita nampak ia adalah laluan utama (sebab ada kesan bekas tayar). 

    Lalu sahaja di atas kawasan berbatu, tak rata tak apa sebab kalau tersangkut di kawasan berpasir memang akan menyusahkan kita. Lagi-lagi kalau kita memandu kenderaan berat seperti MPV / van. Lagi senang sangkut. Ni tokey kat trak yang sewakan papan luncur tu beritahu, jangan lalu di laluan berpasir... 2-3 kali dia pesan.

    Hari Mat Drat ke sini, ada 3-4 biji kenderaan sangkut. Ada yang dapat pertolongan dari 4 wheel drive yang kebetulan lalu, dan ada yang perlu bertungkus lumus nak lepaskan 'diri' dari perangkap tu. Memang susah, dan perlu bantuan pihak lain.

    Tiket:
    Tak ada tiket dikenakan untuk masuk ke kawasan ni. Free

    Sewa papan luncur:
    Ada Mat Drat baca sebelum ke sini, boleh sewa papan luncur di kedai sebelum sampai di sini. $10 satu dengandeposit $50.
    Bila Mat Drat tanya staff station petrol tadi, dia suruh terus sahaja ke sana. Disana ada disediakan dan lagi murah.
    Mat Drat sewa $10 satu, tapi sewa 2 dapat free 1 . Tiada deposit, hanya letakkan lesen memandu.

    Dah datang sini, sewa la papan luncur tu. Kita datang jauh nak rasa pengalaman. Bukan apa, sebab ada 2-3 orang geng anak dara yang tak sewa tapi pinjam anak-anak Mat Drat tengah main. Bukan berkira tapi macam tak sesuai je sebab kalau hilang, Mat Drat yang kena tanggung.


    Menghampir kawasan ni nanti, akan jumpa trak yang ada sediakan sewa papan luncur.

    $10 satu. Sewa lah berapa lama.
    ATV pun ada...



    Aktiviti Papan luncur/ sandboarding :
    Aktiviti ni memang memenatkan sebab kita perlu mendaki ke atas dalam keadaan berpasir. Tengah hari pulak tu.
    Rasanya 2-3 kali turunnaik, kita dah letih. Kalau yang dapat buat lebih 5 kali tu memang power la....

    Mat Drat rasa, paling lama pun mungkin 30-45 minit sahaja di sini. Maksimum sejam la.

    Ingat lagi masa sewa papan luncur tu. Bila Mat Drat tanya berapa lama maksimum hours, dia kata sewalah seberapa lama. Tapi sure tak akan lebih dari sejam dia kata, sangat meletihkan.

    Dan betul apa yang dia kata...

    Nak fel lebih, kita perlu mendaki setinggi yang boleh. Baru masa turun tu lebih laju dan lebih lama. Tapi nak naik tinggi, tu yang letih tu...


    Kita perlu memanjat ke atas sana..
    Sekali sekala main pasir
    Untuk lebih selamat, cari la kawasan yang landai sedikit.

    Kanak-kanak riang...

    Nak naik atas ni yang letih ni... ni baru separuh ketinggian...

    Untuk sessi ke dua...letih ooo

    Sessi ke 3... cukuplah 3 kali

    Anak nak cari laluan yang lebih curam...lebih laju lebih trill dia kata
    ............................................................................


    WATERTOWN BRANDED HOUSE

    Shoping Murah di Perth


    Dari Lancelin, Mat Drat terus balik ke Perth sebab anak nak mencari barangan Smiggle. Oleh kerana 5:30 semua dah tutup, jadi Mat Drat terus balik tanpa singgah mana-mana.

    Nanti Mat Drat kongsi di entry tempat shopping  murah di Perth.


    ~Mat-Drat ~

    Kalau rasa bermanafaat, boleh share. 👇👇👇

    Share link ke Whatsapp, nanti nak refer semula senang. !!