Friday, 25 October 2019

Travelog Perth Part 8 : Swan Valley (Grape House, Margaret Chocolate)



PERTH DAY 3 - SWAN VALLEY

Perkongsian itinerari hari ke-3 area Swan Valley ni Mat Drat sambung lagi. Entry kali ni sedikit perkongsian itinerari Mat Dart ke ;
 - The Margaret River Chocolate Company
 - The Grape Place
 - Swan Valley Mosque
 - Charcoal Chicken Express (tapau)

Rasanya untuk yang berkereta, boleh la follow itinerari atas ni dan tambah ke lokasi lain yang Mat Drat tak pergi di bawah ni; 
- Yahava KoffeeWorks - coffee testing
- Katich's The Grape Place (summer)
- Kato's 3000 Grape
- House of Honey
- The Cheese Barrel
- Kafarela's Vineyard
- Mondo Nougat Factory
- Whistler's Chocolate


Entry sebelum ni... 


👇👇
 Trip Perth
Caverham Wildlife Park 



.............................................................................


Margaret River Chocolate Company

Margaret River Chocolate Company ni kilang coklat ye. 

Biasa orang ke Australia, akan cari Nougart. Tapi kilang Nougart jauh sedikit, dalam 10 minit lagi pemanduan, jadi Mat Drat decide ke sini je. Tak buang masa dan tak 'buang' duit. Nougart kit atahu la kan harga dia... he he he. Bawak anak isteri, sure banayk beli nanti.

Dari Caversham Wildlife Park, Mat Drat terus Margaret Chocolate ni. Jarak dalam 7km je, dalam 10 minit memandu.


Singgah la, ada tester di sediakan. Makan la kenyang-kenyan sebab boleh makan unlimited.

Boleh tanya staff, mana yang chocolate yang tak ada geletin haiwan untuk beli. Jangan lupa baca dulu ingredient di pack chocolate.




Tester...

Isi dalam tapak tangan je.. black, broen dan white.
Rasa je semua sebab memang di suruh rasa.

Kena baca packaging label

Dan baca.....
Antara yang ada...



Lama juga Mat Drat dalam ni sebenarnya. Anak-anak suka makan yang free punya...
Jadi kena beli yang free tu jugak la bawak balik



.............................................................................


xxxcccxxx
.............................................................................

Gerai Anggur dan Sayur Murah

Dah singgah The Margaret River Chocolate Company ni, jangan lupa ke gerai anggur dan sayur di seberang jalan. Bukan seberang jalan utama ye (W Swan Rd) tapi Cranleight St. 

Tak ramai yang tahu, dalam google map pun tak ada orang letak / tag lagi kot lokasi ni. Satu kawasan dengan 'Swan Valley Wagon Tour'.

Sebelum ke sini, Mat Drat tak athu pun tempat ni, tak ada terbaca pun. Ni pun terkebetulan satu van rombongan dari Malaysia parking sebelah kereta Mat Drat. Balik dari beli anggur tu, sorang akak tu bagi Mat Drat rasa anggur dan dia kata situ ada jual, murah dan fresh. 

Dari hujung parking Margaret Chocolate tu, kita boleh nampak kawasan kosong yang terletaknya gerai ni.

Ni kira gerai je yang jual sayur dan buah, jadi harga memang murah. Banyak juga Mat Drat beli anggur kat sini.   Tak silap yang jual ni orangdari Vietnam.

Sayur termasuk cili pun boleh beli kat sini, ada jual. Telur pun ada. Jadi nak masak kat apartment nanti senang. Harga murah dari supermarket.

Harga anggur dalam AUD 5-7. Ikut jenis dan ikut hari petik. Memang fresh anggur kat sini... macam makan yang baru petik je.

Lokasi : 👉 Google Gerai Tepi Margaret Chocolate



Berjalan kaki dari parking Margaret Chocolate ke sini.
Tak jauh pun, dalam 50 meter je

Macam-macam ada...

Telur pun ada

Kalau pergi masa Autumn, dapat jumpa anggur Autumn Crispy tu beli la... memang sedap dan crispy.
Kat Malaysia, yng autumn crispy ni memang mahal. Kat opis Mat Drat ni kami beli kotak kat pasar borong Selayang, kongsi ramai-ramai.

Ni waktu dah selesai beli... Autumn Crispy
............................................................................. 

The Grape Place
Dah shopping chocolate dan anggur kat gerai tadi, Mat Drat ke The Grape Place pulak. Tak sampai 5 kmm, tak sampai 5 minit memandu.

The Grape Place ni kira kedai menjual anggur. Jadi buah memang fresh dari ladang dia. Memang banyak stok dia,mungkin ladang sendiri dan dihantar dari ladang-ladang lain.

Walau pun tadi dah beli anggur kat gerai, tapi Mat Drat ke sini sebab dalam itinerari dah ada nak ke sini. Nak juga tahu keadaan kat sini, nanti nak share kat blog senang.

The Grape House ni bukan untuk pelancong je, warga tempatan pun ada juga singgah beli anggur di sini.

Harga reasonable ... boleh pilih ikut grade.

Kat luar, parking berbumbungkan pokok anggur. Kalau datang tengah berbuah, jangan la pulak petik ye. Buah orang tu... haram makan tanpa izin.

Lokasi : 👉 Google Map The Grape Place



 Yahava KoffeeWorks - coffee testing
500 meter je dari The Margaret River Chocolate tadi. Mat Drat tak pergi sebab Mat Drat dan sorang anak je penggemar kopi. 

Tepi jalan je, boleh nampak. Banyak kereta berhenti.  Kat Google Map boleh nampak.

Lokasi : 👉 Google Map Yahava KoffeeWorks


 Kato's 3000 Grape 
On the way ke The Grape Place akan lalu Kato's 3000 Grape ni. 2 km selepas Margaret Chocolate, dan lebih kurang 2 km sebelum The Grape House.

Dalam itinerari, ni antara kedai anggur yang akan Mat Drat singgah, alternatif kepada The Grape House.

Dan kebetulan masa sampai, Kato's 3000 Grape ni tutup. Jadi terus lajak ke The Grape Place.

Lokasi : 👉 Google Map Kato's 3000 Grape


Lot parking.. Boleh park bawah ni ye.

Ni bukan angur yang dipetik dari pokok ye, ni anggur dipetik dari kedai...

Diberi untuk rasa... tapi tanya la dulu, jangan main ambil je.
Stock anggur kat belakang , ber'tray'-'tray' baru sampai




Epal dah buah lain pun ada, tapi tak banyak 
Autmn Crispy, mahal $2 dari gerai tadi. Tapi nampak lagi fresh. Jadi beli jugak la... sekilo cukup la.
Pastu Mat Drat patah balik ke gerai tadi, dan beli semula kat sana.

Harga sewaktu Mat Drat ke sini.
AUD 7-AUD 9 per kg.
............................................................................. 


Swan Valley Mosque and Islamic Centre
Dari The Grape Place, sebelum balik ke Perth Mat Drat singgah solat dulu di Swan Valley Mosque. 

Swan Valley Mosque ni dicadangkan oleh En Rashidan, person incharge yang Mat Drat sewa kereta dengan dia. Dalam itinerari cadangan ke Swan Valley, dia masukkan Swan Valley Mosque ni.

Swan Valley Mosque dan Islamic Centre ni Mat Drat rasa di cadangkan dan dibangunkan oleh Bosnian Islamic Society Perth WA. Masjid ni dibina dengan berseni binakan yang bercirikan senibina tradisional di Bosnia & Herzegovina, digabungkan dengan Emipre Ottoman dan kotemporari.

Sewaktu Mat Drat sampai, komplek ni msih belum siap sepenuhnya dan tabung kutipan derma masih diletakkan di ruang masjid.  

Laman web BISP (Bosnian Islamic Society Perth WA), juga tunjukkan kutipan derma masih diteruskan untuk projek ni. Yang nak panjang-panjangkan saham sedeqah, boleh layari https://www.bisp.com.my

Boleh derma guna paypal , credit atau debit card (master/ visa)


Dan 2 minggu sebelum Mat Drat ke sini, berlaku peristiwa menyayat hati di New Zealand. Peristiwa keganasan tembakan pengganas di Masjid Christcruch, New Zealand. Pelaku pula adalah pelampau warga Australia. 

Jadi nak datang sini (Australia), sebenarnya ada risau jugak dengan sentimen yang tengah tak menentu.

Tapi bila sampai di masjid ni, terharu juga sebab ada juga jambangan bunga tanda simpati dari penduduk sekitar sini. Rata-rata jambangan bunga tanda 'ingatan' yang di hantar oleh penduduk Swan Valley adalah dari non-muslim.

Dan sewaktu sampai sini, ada beberapa lagi keluarga dari Malaysia sedang bercuti. Jumpa orang kita tu, senyum dan ringankan mulut beri salam ye.. 

Lokasi : 👉 Google Map Swan Valley Mosque 

Swan Valley Mosque n Islamic Centre
Bangunan dan 'kompleks' ni masih belum siap sepenuhnya.

Ruang rehat dan menunggu yang selesa
Padang yang kemas dan dijaga rapi
Ruang solat
Mimbar
Add caption



Antara jambangan bunga tanda simpati dan ingatan

Love
............................................................................. 


Charcoal Chicken Express - Halal Perth
Okey, sebelum balik ke hotel/apartment tu, boleh la singgah di restoran ni. Agak dikenali juga di kawasan ni dan Perth sebenarnya untuk muslim dan mereka yang mencari nasi briyani.

Lokasi
Lokasi restoran di Dianelle. Kalau nak balik Perth tu, kira kita melencong sikit la tapi tak jauh pun.
Dari masjid tadi hanya dalam 10km (15 minit memandu). Hati hati memandu ke sini sebab banyak kawasan perumahan. Speed limit.
Dan dari restoran tu ke Perth pun dalam 10 km ( 15 minit memandu)

Lokasi : 👉 Google Charcoal Chicken Express   

Menu
Nama je Charcoal 'Chicken',  tapi Lamb pun ada.
Cadangan (yang Mat Drat makan sedap), Spicy Portugese Chicken dan Sweet BBQ Lamb 

Harga
Boleh intai di gambar di bawah. 


Spicy Portuguese Chicken... serius sedap...

Macam ayam golek la...
tapi rencah dan rempah di memang sedap.
Family set.
Jimat order yang ni, dan tambah la extra nasi.
Ni semua set ayam, jangan lupa order lamb juga..

Menu dan harga
Side dish dan chicken (individu meal)


Menu dan harga
Sweet  BBQ Lamb Ribs dan lain-lain

Sweet BBQ Lamb rib pun sedap... memang sedap

Size bekas isi nasi biryani.
Nasi di isi dalam bekas ni dan dipadatkan.
Jadi nak order nasi tu, tengok mereka isi dan kita boleh agak banyak mana cukup untuk kita.







.............................................................................

~Mat-Drat ~

Kalau rasa bermanafaat, boleh share. 👇👇👇

Share link ke Whatsapp, nanti nak refer semula senang. !! 

No comments:

Post a Comment

Komen dan cadangan dari pembaca amat di alu-alukan.

Walau bagaimana pun Mat Drat mengambil sedikit masa untuk membalas komen atau sebarang pertanyaan.