Tuesday, 18 June 2019

Trip Edinburgh Part 2 - Tips Percutian Backpacker








Bersambung dari entry sebelum ni..


.....................................

Sebelum Mat Drat sambung travelog di Day 1 di Edinburgh ni, Mat Drat share dulu serba sikit tips atau general info yang mungkin boleh membantu, terutama yang bercuti ala-ala backpacker di sini..

Yang tak baca entry sebelum ni, Mat Drat dari London ke Edinburgh dengan train. Dan esoknya balik ke Malaysia dari Edinburgh dengan Qatar Airways.

Ikut hati sebenarnya nak je sambung 5-6 hari utk Scotland ni tapi sebab ni trip last minit, jadi terpaksa sehari je di Edinburgh. Tak dapat cuti lama, kerja di office yang agak bertimbun dan juga kesukaran nak arrange anak-anak last minit,jadi susah nak lama-lama dlm trip ni. Yang penting dapat jejak kaki ke Edinburgh.

Macam Mat Drat bagi tahu sebelum ni, asalnya nak ke Edinburgh dan Glascow, tapi masa tak mengizinkan. Jadi pilih Edinburgh je la.

Tu belum lagi cerita bab-bab tempat-tempat menarik lain di Scotland ni yang kira perlu / wajib dilawati kalau ada banyak masa terutamanay ke Loch Ness, Loch Lomond dan beberapa tempat lagi. Sempat la intai-intai info tempat-tempat ni hari tu.

Ada rezeki lebih nanti, memang Mta Drat nak repeat Scotland ni dan ronda puas-puas. 


Sikit Info untuk pembaca

Edinburgh

  • Capital City of Scotland
  • Merupakan bandar yang terletak di atas bukit (hilly capital)
  • Menjadi tumpuan pelancong kerana keunikan senibana bangunan di sini.
  • Terkenal sebagai tourist destination


Glascow


  • Lebih besar dari Edinburgh dan merupakan bandar terbesar di Scotland.
  • Juga menjadi tarikan pelancong kerana jarak antara Edinburgh - Glascow hanya 45 minit. 
  • Untuk Edinburgh - Glascow, boleh guna train atau bas. Ni paling jimat dan senang.
....................................

Cuaca di Edinburgh


  • Paling sejuk macam biasa la, musim winter ( Dec - Jan)
    • Siang : 5-°C
    • Malam - 1-2 °C
  • Paling panas, dalam bulan Julai dan Ogos. 
    • Siang - 17-18 °C darjah celcius.
    • Malam - 9-10 °C darjah celcius 
  • Mat Drat ke sini hujung September, kalau ikutkan siang dalam 16 °C dan malam dalam 9 °C.  TAPI, menjelang lewat petang akan mula terasa sejuk dan awal pagi (sehingga 9am) cuaca sangat sejuk.
  • Petang Day 1 di Edinburgh hari tu, Mat Drat terpaksa beli snow cap sebab tak tahan sejuk
....................................


Penerbangan Kuala Lumpur - Edinburgh

  • Mat Drat balik ke Malaysia dari Edinburgh
  • Jadi sempatlah survey sikit pasal flight hari tu.
  • Sebelum decide utk ke Edinburgh, flight Glascow-Kuala Lumpur pun Mat Drat survey hari tu.
  • Boleh la pilih nak ambik penerbangan Edinburgh(EDI) -Kuala Lumpur(KUL) latau Glascow(GLA)-Kuala Lumpur(KUL) sebab masa penerbangan lebih kurang sama je. 
  • Masa Penerbangan kebanyakkan flight
    • EDI-KUL = paling cepat 17 jam ++
    • GLA-KUL = paling cepat 16jam ++
  • Pilih la ikut sesuai itinerari masing-masing


Stopover
  • Kalau yang jarang travel tu, Mat Drat cadangkan ambillah Qatar Airways atau Emirates dan ambil penerbangan yang stopover lama sikit.
  • Stopover lama, ambillah peluang ambil pakej free tour di Doha atau Dubai jika memenuhi syarat.
  • Untuk detail kena cek laman web Qatar Airways atau Emirates


Edinburgh Airport (EDI)

  • Edinburgh Airport ni tak la besar sangat.
  • Airport ni juga banyak penerbangan low cost dan penerbangan antara bandar di UK dan Europe.
  • Ada waktu tertentu, nampak agak crowded terutama di boarding area.
  • Ruang menunggu agak limited di bahagian luar sebelum ke boarding area.
  • Di bahagian hujung terminal ada disediakan beberapa kerusi menunggu, di kawasan berhampiran prayer room.

  • Tempat Makan Halal/Halal Food di Edinburgh Airport
  • Mat Drat tak jumpa restoran atau cafe yang ada tanda halal di sini.
  • Jadi pilihan yang ada, datang ke sini dengan bekalan kudapan sementara menunggu departure.
  • Harga minuman dan kudapan di dalam ni memang boleh tahan juga mahalnya. Sama macam airport lain, sentiasa lebih mahal dari bandar terdekat.
  • Di tingkat atas, ada confectionery shop (macam Tesco Express), kat sini banyak jual kudapan (coklat dan kekacang). Pilih la yang meyakinkan untuk dimakan. Kalau nak balik tu, bolehlah habiskan syiling kat sini.

  • Prayer Room  di Edinburgh Airport
  • Surau tak ada ye di sini, tapi di sediakan 'prayer room.
  • Prayer Room di Ground Floor, sebelah Costa Coffee
  • Prayer room ni dikongsi untuk semua tak kira agama untuk tunaikan solat.
  • Untuk Muslim, sejadah ada disediakan. rah kiblat juga ada ditunjuk.
  • Wudu' kena ambil dari bilik air berhampiran.
  • Tapi ingat, toilet dia orang ni tak basah (tak ada pili paip), jadi pandai-pandai guna sinki. Jangan pulak angkat kaki, basuh kaki dalam sinki ye, buruk sangat nampaknya. Isi air dalam botol dan basuhlah kaki dalam toilet, TAPI jangan;ah basahkan sangat toilet tu pulak. 


Prayer Room  di Edinburgh Airport
Prayer Room


Prayer Room  di Edinburgh Airport
Prayer Room


Prayer Room  di Edinburgh Airport
Sejadah disediakan di dalam Prayer Room

....................................

Airport Transfer (Edinburgh Airport to Edinburgh City)

  • 2 pilihan untuk Airport Transfer yang Mat Drat cadangkan sebagai Airport Transfer adalah sama ada guna
    • Buses and Coaches
    • Trem

  • 1. BAS AIRLINK  - Pilihan 1
    • Ada beberapa jenis bas / coaches, bergantung kepada lokasi.
    • Untuk ke City Centre, gunakan bas Airlink 100 (Stop D)
    • Bas ni untuk perjalanan Edinburgh Airport - Waverley Bridge.
    • Waverley Bridge ni berdebelahan Waverey Mall, Waverley Train Station dan Princes Street.
    • Bas Hop On Hop off pun boleh naik dari Waverley Bridge ni
    • Bas banyak, setiap 10 minit.
    • Masa perjalanan lebih kurang 30 minit.
    • Tambang Single £4.50, return £7.50
    • Tiket tak payah beli online atau in-advance, beli je dari driver bas.
    • Nak naik bas tu nanti dia akan minta duit tiket.
    • Bas tak penuh sangat sebab kekerapan tinggi.
    • Tak payang kelam kabut, terlepas bas boleh naik bas berikutnya, 10 minit  je memenunggu.
Airport Transfer Edinburgh Airport
AIRLINK 100 - CITY.
Bas 2 tingkat yang cukup selesa. 
Hati hati melintas lintasan trams



Airport Transfer Edinburgh Airport
Kami sewaktu waktu nak ke Airporrt di Day2.
Bayar tiket kpd driver/petugas yang menunggu sebelum naik bas.
Pergi je Princes Street, boleh nampak bas ni di Waverley Bridge



Airport Transfer Edinburgh Airport
Ambil seat atas dan depan sekali,
jadi boleh lihat keunikan dan keindahan Edinburgh lagi sekali sebelum balik













  • 2. TRAM - Pilihan 2
    • Pilihan ke-2, boleh naik tram.
    • Tram akan berhenti di beberapa stop di Edinburgh City tu sendiri.
    • Jadai kalau hotel berdekatan dengan trams stop, rasanya baik naik trams je.
    • Maklumat lanjut (info terkini dan maps), boleh ke website 👉👉 Edinburgh TRAMS
    • Tambang Adult  Single £6.00, return £8.50
    • Tiket beli di vending machine sebelum naik trams. Di airport ada , dan setiap stops pun ada vending machine.
    • Senang guna debit/credit card nak beli tiket. 
    • Walaupun unit AirBnB yang Mat Drat duduk hanya dlm 200 meter dari last stop Trams ni, tapi Mat Drat ke airport dengan bas je sebab lepas check-out pagi tu, Mat Drat ronda-ronda dulu sekitar Pinces Street.
    • Mat Drat stay di Albany Street, dan last station trams adalah Yoke Place

Edinburgh Trams Airport Transfer
Trams di Edinburgh. Berkongsi kalan yang sama dengan kereta.
Setiap trams stop ni akan ada vending machine ticket.
Nak beli tiket pun senang je.

Vending Machine Tiket trams





...................................

Transport di Edinburgh City

  • Transport utama di sini adalah trams dan bas
  • Kalau datang ke sini untuk lihat keunikan bandar dan bangunannya, jalan kaki adalah pilihan terbaik.
  • Tetapi memandangkan Edinburgh ni bandar di atas bukit, mungkin akan sedikit memenatkan untuk berjalan / menapak dari satu lokasi ke satu lokasi.
  • Jadi Mat Drat cadangkan beli tiket bas Hop-In Hop-Off.
    • Lokasi yang jauh naik bas
    • Lokasi tinggi, naik bas
    • Yang dekat-dekat, baru jalan kaki.
  • Kat sini kita akan perasan, orang ramai berjalan kaki.
  • Mat Drat sendiri, di petang Day-1 itu sahaja lebih 4 km berjalan kaki selepas turun dari bas Hop In Hop Off di stop terakhir. (stop terakhir yang Mat Drat turun sebelum explore Edinburgh City dengan jalan kaki.
  • Mana Mat Drat pergi, baca entry berikutnya ye.

Sebahagian pelancong yang gigih menapak dan mendaki ke Edinburgh Castle.
Mat Drat naik bas HopIn Hop Off, kira menapak sikit je la ke Edinburgh Castle ni


....................................


Bas Hop-on Hop Off Edinburgh

  • Boleh ambil di Waverley Bridge, sama lokasi dengan Bas ke Airport.
  • Waverley Bridge ni berdebelahan Waverey Mall, Waverley Train Station dan Princes Street.
  • Ada 4 jenis / pakej bas Hop on Hop Off di sini.
    • CitySightseing Tour (75 minit)
    • Edinburgh Tour (75 minit)
    • Majestic Tour (75 minit)
    • Bridge Tour ( up to 3 hours)
  • Masa tu kalau naik dan turun di tempat sama , tak turun tempat lain
  • Mat Drat ambil CitySightseing Tour
  • Tiket boleh guna banyak kali dalam 24 jam.
  • Kali pertama Mat Drat pusing dan hanya turun di Edinburgh Castle sebelum naik semula di tempat sama.
  • Dan kali kedua Mat Drat naik bas Hop On Hop Off ni pula untuk ke lokasi tertentu, jadi tak payah la menapak jauh sangat.
  • Tambang hanya £16 (+- RM 96) untuk mana-mana salah satu tour.
  • Kalau masa panjang, boleh ambil pakej 'kombo' Grand 48.
    • Boleh naik ketiga-tiga tour
    • Valid sehingga 48 jam
    • Boleh naik berapa kali nak naik.
  • Nak jimat sikit, boleh juga beli melalui KLOOK
......
Klook.com
.....





....................................

Visondata pocket WiFi

Sim Kad


  • Mat Drat hari tu dari London, jadi Mat Drat share info sim kad di Heathrow Airport
  • Boleh pilih sim kad mana yang sesuai Vodafone, EE, Lyra atau Lebara.
  • Nak beli kat mana? cari la salah satu 4 tempat ni
    • Sim card vending machines - self service
    • Sim Local shops - Paling bagus sebab salesman friendly dan 'expert'
    • WH Smith shops - Ada juga jual sim kad, tapi kena install sendiri
    • We Know London - Tourist Information - Bukan semua teminal ada, dan sim kad tak banyak pilihan.
  • Beli sim kad di Airport ni bagus sebab 
    • salesman akan tolong setupkan handphone kita sehingga sim kad boleh digunakan
    • boleh pilih antara telco operator yang ada.
  • Tapi ni trip yang singkat, flight pun dah berbelas jam jadi Mat Drat tak nak buang masa membeli sim kad kat airport. Letih dan tak nak buang masa.
  • Maklumlah Heathrow ni antara airport yang paling sibuk di dunia, jadi nak mencari kiosk/kedai ni satu hal, nak tunggu turn pasang sim kad satu hal.
  • Mat Drat punya itinerari, sampai London akan terus dengan sessi 'explore' London
  • Bagi yang tak nak beli sim kad kat sini, ada 2 pilihan
    • 1. Pakej raoming 
    • Macam Celcom skrg murah, RM 138 untuk seminggu. Maxis atau Digi pun lebih kurang sama je harga dia.
    • Bila guna roaming ni, pastikan guna operator yang ditetapkan oleh Celcom/ Maxis / Digi dll.
    • Mungkin data hanya dalam 3-5 GB shj, tapi cukuplah selagi tak layan youtube sepanjang masa.
    • Kat hotel pun dan ada wifi.
    • 2. Poket Wifi.
    • Sekarang ada beberapa operator yangs ediakan perkhidmatan ni.
    • Yang bagus, ambil (sewa) dari KLIA/KLIA2 sebelum berlepas dan pulangkan semula bila balik.
    • Lagi jimat sebab boleh kongsi dengan beberapa orang. (Biasanya 5 orang). Macam yang kami guna masa ke Turki April baru ni.


Visondata pocket WiFi


...................................

Hotel / airbnb penginapan di Edinburgh



1. Hotel pilihan
  • Pilihlah yang dekat dengan public transport (Waverley station atau tram stop ) atau pun dekat dengan Edinburgh Central Mosque.
  • Dekat dengan tram stop, senang jika dari airport atau nak ke airport (kalau nak naik tram) ataupun nak bergerak di Edinburgh ni.
  • Kelebihan dekat dengan Edinburgh Central Mosque pula senang nak cari makan.
  • Tapi Mat Drat intai-intai hari tu, hotel yang berdekatan dengan Edinburgh Central Mosque ni juga berdekatan dengan Waverley Station. Kira pusat jugak Edinburgh. Jadi harga memang agak mahal... Mahal sungguh, lagi-lagi Mat Drat hari tu lagi 3-4 hari baru nak cari hotel.
  • Mat Drat rasa agak mahal bukan sahaja sebab dekat dengan Waverley Station, tetapi lokasinya di Edinburgh Old Town memang menjadi tumpuan pelancong.
  • Waverley Station ke Edinburgh Central Mosque ni lebih kurang dalam 1km. Kalau berjalan tak la letih sangat sebab cuaca sejuk dan pemandangan bangunan yang agak unik.
  • Dan dari Waverley Station ke masjid tu ada beberapa hotel.
  • Mat Drat senaraikan beberapa, tapi harga boleh tahan.
  • Kawan Mat Drat suggest menginap kat area sini, tapi Mat Drat tak mampu dan rasa berbaloi sebab nak tidur je...





a. HOTEL hampir dengan Edinburgh Central Mosque
- Lebih kurang dalam GBP 150 / nite
b. HOSTEL  hampir dengan Edinburgh Central Mosque
- Lebih kurang hanya dalam  GBP 20 / nite

c. HOTEL  murah berhampiran Edinburgh Waverley
- Nak dapat hotel yang jarak dalam 1km dari Waveley Station ni pada harga below GBP100 agak susah sebenarnya.
- Tapi boleh cuba 2 hotel ni, rasanya ni yang murah. Bila murah, star rating hanya 2 star atau 3 star.


  • Ballantrae Hotel
    • Menarik hotel ni, sebab bangunan lama
    • OTW ke Albany Road, Mat Drat perasan hotel ni
    • Dekat dengan tram station
    • Harga dalam RM 500++ / nite
  • easyHotel Edinburgh
    • Lokasi menarik sebab dalam 100-200 meter dari Waverley Station, dan tak perlu mendaki bukit
    • Loasi di Prince Street memang agak meriah
    • Tram stop pun ada kat depan (Prince Street)
    • Harga dalam RM 450++ / nite


Dari link hotel/hostel di atas ni, boleh la juga view hotel/hostel/apartment yang berdekatan.

  • Kesimpulan 
    • Hotel rata-rata RM 500 ke atas / nite
    • Hostel boleh dapat dalam RM 150-RM250 /nite
    • Pilihan lain adalah airbnb


2. airbnb pilihan
  • Mat Drat booking last minute, intai-intai hotel memang agak mahal. Jadi Mat Drat ambil  AirBnb je. Bilik yang Mat Drat ambil hanya RM 240/nite.
  • Mat Drat menginap di Albany Street, kawasan kejiranan yang lama dan suasana jalan yang cukup tenang.
  • Mat Drat share sikit gambar unit airbnb kami.
  • Tapi unit kami ni, bilik air di luar bilik. Jadi kena berkongsi dengan tetamu lain. Tapi okey la, tingkat kami di dua bilik je. Dan tak tahu pun siapa di bilik sebelah dan bila dia masuk (kalau ada)
  • Albany Street ni pun tak jauh kalau nak ke Tesco Express (mini shop) dan restoran Halal. (Owner claim halal)
  • Yang nak cari penginapan di AirBNB, boleh guna link ni dan guna kod ni untuk dapat kredit RM 120. Banyak tu!!.....
👉👉     Airbnb Kredit RM 120    



cheap airbnb edinburgh albany road
AbbeyStreet, dalam 20 minit jalan kaki dari Waverley Station.
Unit kami dibelakang Mat Drat ni.
Ni gambar hari esoknya, selepas check out


cheap airbnb edinburgh albany road
Waktu baru sampai, bilik masih belum available. Owner bagi masuk untuk letak bes di ruang tamu. Bolehlah berehat sekejap sebelum memulakan jelajah Edinburgh.


cheap airbnb edinburgh albany road
Bilik yang luas

cheap airbnb edinburgh albany road
Dapat Master Bedroom, ada extra katil


cheap airbnb edinburgh albany road
Antara yang disediakan oleh tuan rumah selain coffee, tea, gula dll




....................................

Tempat Makan Halal di Edinburgh (Halal Restaurant)



Mat Drat dapat 'kesan' 4 1okasi restoran halal

1. Edinburgh Central Mosque
Lokasi paling senang nak cari makan halal.
- Pilihan utama adalah Mosque Kitchen dan Kebab Mahal
- Lokasi Google Map Mosque Kitchen dan Kebab Mahal 


2. Waverley Mall / Waverley Station
- Dalam Waverley Mall ada 2 restoran halal yang Mat Drat jumpa
- The Chopstix Noodle Bar dan Indian Express
- Mat Drat ada share pasal ni di entry sebelum ni (Train London to Edinburgh)

Tempat Makan Halal di Edinburgh (Halal Restaurant)



3. Yum Yum Kebab (Edinburgh Old Town)
- Mat Drat jumpa secara tak sengaja
- Masa explore jalan kaki di lorong-lorong kecil Edinburgh Old Town ni, terjumpa restoran ni.
- Lokasi memang tersorok sikit sebab terletak dilorong kecil
- Lokasi Google Map 👉👉 Yum Yum Kebab Edinburgh Old Town

- Bila google, juga akan jumpa lokasi yang lain di sekiatr
- Lokasi Google Map 👉👉 Yum Yum Kebab Original West Port







2. Leith Walk
- Lokasi ni Mayt Drat jumpa waktu google "Halal Food in Edinburgh"
- Sampai-sampai lepas letak beg, terus google dan jumpa beberapa resoran di sini.
- Beberapa restoran ada sticker 'halal' diluar restoran. Tak pasti status sebenar sebab bila dah masuk baru perasan sesetengah restoran juga sajikan minuman alkohol.
- Pilih la betul-betul, antaranya

  • Ada Restaurant = Turkish
  • Shezan Restaurant = Indian Food

Lokasi Google Map 👉👉 Ada Restaurant 




....................................

Lain-lain Tips

Apa-apa lagi tips dan panduan, nanti Mat Drat share di entry berikutnya .
Next entry Mat Drat share 'travelog' day 1 & day 2 di sini.

Jemput baca di entry seterusnya.




~Mat-Drat ~

Kalau rasa bermanafaat, boleh share. 👇👇👇


Share link ke Whatsapp, nanti nak refer semula senang. !! 

Wednesday, 12 June 2019

Trip Edinburgh Scotland Part 1 - Train London ke Edinburgh

Bismillahirahmanirrahim...

Intro sikit.....
Hari ni awal Jun, seminggu selepas syawal baru berkesempatan untuk menulis kembali (menyambung) travelog Percutian London - Edinburgh yang kali terakhir Mat Drat update 4 Feb lalu. Lebih 4 bulan tertangguh.

Sebenarnya 4 Feb tu lebih kurang seminggu sebelum Mat Drat menunaikan umrah bersama isteri. Dan sebenarnya Trip London-Edinburgh ni pun menjadi antara 'push factor' Mat Drat menunaikan Umrah tahun ni.

Masa di KLIA sewaktu baru landed dari Makkah tempoh hari, ada seseorang whatsapp minta share pasal biznes kereta sewa dia. Dan itu lah satu-satunya entry yang Mat Drat tulis selepas balik Umrah. Itu pun ambik masa nak menulis.

Ada sebab agak lama tak 'memblogging' ni sebenarnya. Balik dari Umrah hari tu, masa sangat limited. Selain kerja di pejabat yang tertunggak 2 minggu sebab bercuti Umrah, Mat Drat pun terpaksa siapkan kerja 'in-advance' sebab awal bulan Mac ada trip ke Pulau Tioman. Selang seminggu lebih, trip ke Perth pula bersama family. Trip ni pun kena buat persediaan juga sbb trip DIY. Selang 2 hari lepas landed di Malaysia dari Perth, Mat Drat ke Turki pula dengan rombongan kawan-kawan, 40 orang semuanya... Jadi terpaksalah Mat Drat tinggalkan dulu blog ni untuk pastikan trip Perth dan Turki berjalan lancar.

Maknanya lepas settle update Travelog London - Edinburgh ni, baru la Mat Drat boleh update pasal 
- Pulau Tioman
- Trip Percutian ke Perth 6H 5M
- Trip Percutian ke Istanbul 10H 8M

dan juga update pasal trip dekat-dekat yang Mat Drat buat selepas balik London dan sebelum menunaikan Umrah hari tu. Entry yang masih terhutang
- Percutian Lumut / Teluk Batik / Pulau Pangkor
- Tasik Taiping
- Kellie Castle
- Tambun Hot Spring 


Train London ke Edinburgh



TRAVELOG TRIP PERCUTIAN EDINBURGH 

Part 1 - Train London to Edinburgh


Entry sebelum ni... 




Intro Trip Edinburgh
Seperti Mat Drat share sebelum ni, trip London - Edinburgh ni sangat pendek dan sangat last minit.

3 hari sebelum berlepas, Mat Drat baru decide nak lajak ke Edinburgh dari London. Dan masa di Edinburgh yang sangat suntuk, Mat Drat hany ada kurang 24 jam sahaja di Edinburgh ni.


.






London ke Edinburgh

Mat Drat pilih ke Edinburgh dgn menaiki train.

3 pilihan lain utk ke Edinburgh yang Mat Drat ketepikan (drive kereta, bas dan flight)

Option 1 : Drive Kereta
  • Pilihan nak drive terpaksa diketepikan sebab masa yang suntuk, Mat Drat tak nak letih memandu, jadi sampai di Edinburgh boleh terus ronda-ronda.
  • Memandu memang menarik sebab pemandangan cantik dan banyak tempat boleh berhenti sepanjang perjalanan. (Kawan Mat Drat, Imm yang suggest Mat Drat drive sbb dia hari tu drive ke sini.
  • Mat Drat check di Google Map hari tu, drive akan ambik masa lebih kurang 6 1/2 - 7 jam. Tu belum kira berhenti lagi. 7-8 jam memandu, sure akan letih.


Option 2 : Menaiki Bas
  • Mat Drat cuba juga intai option ni hari tu tapi bila lihat masa perjalanan, sangat lama.
  • Perjalanan akan ambik masa lebih kurang dlm 9 jam hingga ke 10 atau 11 jam, bergantung kepada bas dan traffic.
  • Tambang tak mahal, hanya dalam lingkungan £17- £23 sahaja rasanya (one way).
  • Malam terakhir Mat Drat di London, program di Royal ALbert Hall pasti selesai agak lewat. Jadi plan nak ambik bas malam (tidur dalam bas) tak boleh takut tak sempat nak kejar bas.
  • Kalau ambik bas awal pagi pula, sampai di Edinburgh dah petang. Mat Drat tak banyak masa di Edinburgh.
  • Kalau yang ada masa, boleh la ambil option ni ke Edinburgh.
  • Google je, boleh pilih bas operator dan tahu harga tiket serta masa perjalanan. Masa perjalanan berbeza-beza ikut route.

Option 3 : Flight London ke Edinburgh

  • Mat Drat sempat juga intai tiket flight hari tu. Selain sebab tiket train agak mahal, Mat Drat nak try naik flight sebab masa perjalanan macam lebih pendek.
  • Penerbangan memang ambil masa lebih kurang 1 jam sahaja. Tapi bila tambah masa menunggu sebelum boarding 2 jam. Total dalam 3 jam ++.
  • Memang jumpa tiket flight yang lagi murah (below £50 sehala) tapi Mat Drat tak dapat nak pilih option ni.
    • Tambang tak masuk luggage lagi
    • Airport agak jauh. Perlu masa lagi ke airport.
  • Untuk yang nak intai tiket flight, London ni ada beberapa airport lain ye, yang lebih kecil dari Heathrow. Antaranya Airport London Luton, London Stansted dan London Getwick. Mat Drat tahu pun sebab masa cari tiket flight hari tu.

Klook.com



.......................................................



Train London ke Edinburgh


Tren
  • Kalau dari London, boleh naik dari station Kings Cross.
  • Naik dari station utama ni senang, boleh pilih tren. Banyak pilihan.
  • Ada banyak tren sehari, lebih kurang 30 tren sehari.
  • Ada beberapa operator (syarikat). Mat Drat ambil tren Virgin Trains.
  • Ada juga yang ke Scotland terus ke Glascow.
  • Kalau ke Glascow, pilihan lagi pelbagai sebab banyak tren kena tukar tren. Ada juga yang direct, tapi tak banyak.
  • Masa perjalanan ke Glascow lebih lama sedikit.



Masa
  • Tren paling awal dalam 6.15am, dan terakhir dalam 11.30pm
  • Untuk jadual, cek laman web atau app booking tiket tren.
  • Mat Drat ambil tren 7.00am. Nak ambil 1st tren, awal sangat takut terlepas tren dan tiba pun lebih kurang sama je.
  • Train Mat Drat pula ambil masa 4 jam 20 minit. Kira tren paling cepat la ni.
  • Masa perjalanan berbeza ikut tren, macam tren sebelum dan selepas tren yang Mat Drat naik tu, ia ambil masa hampir 5 jam. 
  • Masa perjalanan lebih lama sebab banyak station yang ia berhenti.
  • Tren Mat Drat naik, hanya berhenti di 5 station (Peterborough, York, Darlingston, Newcastle, Berwick-Upon-Tweed) sebelum tiba di station Waverley Edinburgh Scotland.
  • Kelajuan tren ni boleh mencecah lebih kurang 220 kmj (140 mph). Kira laju la tapi tak la selaju bullet tren.
  • Kita boleh tahu masa nak booking tiket, akan di-mention awal-awal.
  • Tren paling lama tak silap midnight tren , lebih 10 jam tapi kena tukar 2-3 tren, tapi tiket murah la...
  • Datang awal, dalam 1 jam atau paling lewat 45 minit sebelum.
  • Sampai awal, boleh rilek awal dlm tren.
  • Tren tak tunggu, tren bergerak ikut masa. Kalau terlepas, kena beli tiket lain.
  • Station ni besar, jadi ambil masa untuk ke platform.
  • Tren juga agak panjang (banyak gerabak), jadi kalau dapat gerabak yang hujung sekali, akan ambil masa juga nak menapak.
  • Tidak ada pemeriksa tiket nak masuk tren. Pilih seat berdasarkan printed tiket. Jangan duduk seat orang lain.
  • Dalam perjalanan, akan ada petugas memeriksa tiket. Jangan buang tiket.
  • Untuk tren lain (Eurostar), biasanya ada pemeriksaan imigresen di kaunter/station. 

......................
.




Beli / Harga Tiket
  • Harga tiket berubah-ubah ye.
  • Nak murah beli awal. Lagi awal lagi bagus.
  • Mat Drat beli dalam 3-4 hari sebelum berlepas, harga dalam £69
  • Lepas Mat Drat beli, harga terus naik + lagi £10.
  • Mat Drat check harga sehari sebelum berlepas ke Edinburgh, tiket dah semakin mahal £115.
  • Harga tiket ni pun berbeza ikut waktu berlepas, tiket awal pagi agak murah berbanding peak hour.



Pilih seat 
  • Pilihlah prefer seat masa nak booking tiket. Jangan salah pilih seat. Pilihlah sama ada:
    • forward / backward facing
    • isle or window
    • table seat
  • Mat Drat rasa elok pilih forward. Kita nampak pemandangan yang 'mendatang'
  • Table seat ni sesuai kalau ber3 atau ber4, ataupun satu family. Jadi boleh duduk saling mengadap, dan senang nak berborak atau makan (kalau dengan anak-anak)
  • Pemandangan memang cantik sepanjang perjalanan
    • ladang ternakan lembu dan biri-biri yang luas
    • pantai dan cliff
  • Kalau dari London ke Edinburgh, ambil lah seat sebelah kanan forward facing.
  • Kalau dari Edinburgh pula, ambillah seat sebelah kiri forward facing.
  • Pemandangan sangat cantik di sepanjang perjalanan, rugi kalau tidur.
  • Kita akan di allocate dengan pre'seat'. Duduk ikut seat yang ditetapkan dalam tiket.
  • Mungkin seat nampak kosong, tapi di next station mungkin akan ada yang naik, jadi tak payah la suka-suka duduk seat kosong. Di setiap seat dah dilabelkan perjalanan. Contoh "London-Edinburgh", 'London-York' dll.


Loading...




Perjalanan London - Edinburgh
  • Dari London, train akan berhenti di beberapa station (bergantung kepada train).
  • Antara station 
    • York : dalam 2 jam dari London
    • Newcastle : dalam 3 jam dari London
    • Berwick-Upon-Tweed : Menghampiri station ni, kita akan banyak disajikan dengan pemandangan yang cantik.


Google Map / Virgin App
  • Sepanjang perjalanan, boleh la open app ni untuk tahu lokasi kita pada waktu tu.
  • Bila menghampiri kawasan pantai, rugi kalau tak lihat pemandangan yang cantik.

Makan Minum
  • Dalam tren boleh makan.
  • Bawa je makanan, boleh makan dalam tren (ada tray macam dalam flight).
  • Akan ada juga petugas ronda jual minuman dan makanan. Boleh la nak order tea atau coffea panas.
  • Perjalanan 4-5 jam tu lama, jadi makanan banyak membantu buang masa.
  • Makanan yang dijual dalam tren agak limited dan Mat Drat tak jumpa yang ada tanda Halal
  • Dan ingat ye harga pun boleh tahan juga ye.
  • Dan satu lagi, jangan pula bawa makanan yang berbau kuat yang boleh ganggu penumpang lain.



Pemandangan London - Edinburgh
  • Mat Drat share gambar perjalanan tren London - Edinburgh di bawah. 
  • Dan di entry berikutnya nanti, Mat Drat share pula pasal Edinburgh.

Makanan Halal di Weverley Edinburgh Station
  • Keluar dari station (paltform), boleh ke bangunan Waverley Mall.
  • Ada2 restoran halal. 'Chopstix Noddle' dan Indian Restoran.
  • Mat Drat makan di Chopstix Noodle sbb nampak logo halal (sijil halal) dan pekerjanya seorang student kita.


Mat Drat share juga link video youtube utk gambaran pengalaman yang akan ditempuhi bagi mereka yang akan menaiki tren London- Edinburgh ni.

Video dari seat61
👇👇


Video dari Mat Drat
👇👇




Trip Edinburgh Scotland - Train ke Edinburgh
Sebelum 6am kami dah check-out dari hotel.
Hotel hanya 5 minit berjalan kaki ke station Kings Cross


Trip Edinburgh Scotland - Train London
Belum 6am tapi London sudah mulai sibuk.

Cari paparan digital untuk check nombor platform.
Station ni besar.


Trip Edinburgh Scotland - Virgin Train London
Platform agak lengan awal pagi. Kat sini la pengambaran filem Harry Potter.
Kami punya gerabak, nunnnn dibelakang sana. Jauh nak kena menapak.


Trip Edinburgh Scotland - Virgin Train London
Dah ready...


Trip Edinburgh Scotland - Virgin Train London
Kalau pilih table seat 4, tengah-tengah ada meja dan saling mengadap satu sama lain.
Suasana dalam tren. Beg/luggage jangan letak jauh dari seat ye. Beringat !!


Trip Edinburgh Scotland - Virgin Train London
Sarapan pagi kami, nasi arab.
Ini je packed food yang ada,  makan je la.
Tea / kopi boleh beli dalam tren
Trip Edinburgh Scotland - Virgin Train London
Pemandangan awal...Emirates Stadium.
Mat Drat Chelsea ye, bukan Arsenal.
Day 1 dah ke stadium Chelsea, Stadium Stamford Bridge




Trip Edinburgh Scotland - Virgin Train London
Kincir angin dan matahari baru terbit.
Cantik suasana pagi sepanjang perjalanan



Trip Edinburgh Scotland - Virgin Train London
York, ni station utama yang tren ni berhenti.
Pilih la tren yang tak cepat, dan tak banyak berhenti station.


Trip Edinburgh Scotland - Virgin Train London
Newcastle (Kota Bharu 😃😃 ) ,
 ni pun salah satu 5 station yang tren Mat Drat naik berhenti.
Walaupun station utama, tapi penumpang turun naik tak ramai.


Trip Edinburgh Scotland - Virgin Train London
Agak lengang station New Castle ni. Mungkin sebab ni tren ke-2 awal.

Gulungan-gulungan jerami...


Ladang-ladang gandum akan banyak kita lihat sepanjang perjalanan ni nanti.



Trip Edinburgh Scotland - Virgin Train London
Dari Royal Border Bridge.
Menghampiri Berwick- Upon- Tweed Station.
Pemandangan pantai dan laut boleh dinikmati lebih kurang 30 minir sebelum dan selepas melalui bridge ni.
Kira track tren disepanjang pantai.

Virgin Train London Edinburgh Scotland
Sebahagian pemandangan


Virgin Train London Edinburgh Scotland
Sebahagian pemandangan


Virgin Train London Edinburgh Scotland
Menghampiri Scotland, pantai dan laut disebelah kanan kita



Link video London - Edinburgh




Virgin Train London Edinburgh Scotland
Selepas 4 jam lebih perjalanan, akhirnya tiba di Station Waverley Edinburgh Scotland


Virgin Train London Edinburgh Scotland
Tadi naik tren macam tak ramai orang, bila turun penuh pulak ...


Virgin Train London Edinburgh Scotland
Sedikit info mengenai station Waveley
- station ke-2 tersibuk di Scotland
- jarak 632km dari Station Kings Cross London, macam JB ke Penang la lebih kurang


Virgin Train London Edinburgh Scotland
Sejarah...station ni dah ada dari tahun 1846. Dah lebih 150 tahun


Agak sibuk di station ni.


Virgin Train London Edinburgh Scotland
Tentera agak ramai. Tak tahu kenapa. Mungkin normal


Kalau lapar, keluar dari station ni nanti, boleh makan dulu di Waverley Mall.

Makan halal food di edinburgh scotland
Waverley Mall ( ni gambar waktu malam ye, cari makan malam).
Malam pun tak la malam sangat, baru dalam 7.30pm je pun tapi banyak kedai dah tutup.


Makan halal food di edinburgh scotland
Chopstix


Makan halal food di edinburgh scotland
Tak mahal.. kira sedang-sedang aje


Makan halal food di edinburgh scotland
Add caption


Makan halal food di edinburgh scotland
Beli dan makan di opean area. macam food court la.


Satu lagi option, Indian Food yang disebelah The Chopstix tadi.
Harga pun tak mahal


Dan sebelum menjelajah...singgahla toilet ni.
Kat Europe ni biasanya susah nak cari public toilet.

Masuk toilet yang betul ye.
Men, Women & Scotsmen



Dan Mat Drat dah tak sabar sebenarnya melihat keunikan pemandangan Edinburgh ni, yang terkenal dengan senibina dan bangunan-bangunan lamanya.


Tak perlu berjalan jauh, keluar sahaja dari Waverley Station ni kita dah akan terpegun dengan bangunan-bangunannya terutama Edinburgh Castle.

Baca sambungan travelog ni nanti ye...







~Mat-Drat ~

Kalau rasa bermanafaat, boleh share. 👇👇👇


Share link ke Whatsapp, nanti nak refer semula senang. !!