Wednesday, 16 January 2019

PERCUTIAN KE PULAU PERHENTIAN : Tips dan Panduan Bercuti



PERCUTIAN KE PULAU PERHENTIAN pakej


PERCUTIAN KE PULAU PERHENTIAN : Tips dan Panduan Bercuti


Lepas selesai menulis trip Pulau Redang, Mat Drat rasa nak menulis semula pasal Pulau Perhentian.

Mat Drat ke Pulau Perhentian 2016, dah agak lama. Dah kongsikan di blog sebelum ni, tapi waktu tu baru belajar menulis, nampak agak kelam kabut sedikit perkongsian waktu tu.

Di entry ni Mat Drat share sedikit perkongsian mengenai percutian ke Pulau Perhentian terutamanya berkaitan info dan tips, semoga dapat beri manfaat kepada mereka yang ingin bercuti ke Pulau Perhentian.

Info-info di sini, Insyaallah masih releven dan ada yang Mat Drat dapatkan info terbaru.



Sebelum cerita panjang, kalau nak baca pengalaman Percutian Pulau Perhentian di perkongsian pertama dulu, boleh baca di entry ni...

PERCUTIAN KE PULAU PERHENTIAN pakej





Dan untuk trip Percutian Pulau Redang yang baru ni pula di.....


PERCUTIAN KE PULAU PERHENTIAN pakej




PULAU PERHENTIAN 

  • Terletak di Terengganu. Semua dah tahu kan...
  • Antara 3 pulau yang sering menjadi tumpuan pelancong untuk percutian  pulau di negeri Pahang/Terengganu... selain  Pulau Redang dan Pulau Tioman.
  • Bila sebut Pulau Redang, Pulau Perhentian dan Pulau Tioman ni.... Boleh la bayangkan pantai yang memutih dan airnya yang jernih. Sesetengah kawasan tu boleh kata 'super jernih' ... 
  • Percutian ke Pulau Perhentian ni sangat sesuai tak kiralah ia percutian bersama keluarga, percutian bersama rakan-rakan atau pun percutian honeymoon.
  • Ada juga yang datang di sini untuk ber'Honeymoon'. Pun bagus, suasana aman, damai dan pemandangan sangat cantik. Pasti tinggalkan kenangan manis.
  • Pulau Perhentian ni ada dua pulau ye ....Pulau Perhentian Besar dan Pulau Perhentian Kecil. Kedua-dua ada tarikan tersendiri. Nanti di bawah Mat Drat share lebih sikit.
  • Untuk ke Pulau Perhentian, kena naik bot dari jeti Kuala Besut.

Masa Paling Sesuai / Best ke Pulau Perhentian

  • Kebanyakkan resort (boleh kata semua la) di Pulau Perhentian ni akan ditutup dari November sehingga Februari kerana pada waktu ini Pantai Timur biasanya dilanda musim tengkujuh/ monsun. 
  • Ada sesetengah resort / chalet akan ditutup sehingga Mac.
  • Musim tengkujuh tu musim hujan, waktu ni ombak kuat.  Jadi kalau ombak dan angin kuat, buat apa bercuti di pulau kan... Bahaya dan tak boleh buat aktiviti laut (snokeling, scuba diving dll). Bot nak ke Pulau Perhentian  pun tak beroperasi.
  • Dan musim paling best dan terbaik ke Pulau Redang ni adalah pada bulan April - September.
  • Sesetengah resort, masuk sahaja bulan Oktober harga bilik sudah mulai turun.
  • Awal Mac pula, biasanya musim tengkujuh/ hujan mulai reda. Waktu ni mungkin ombak masih agak kuat.
  • Dan kena ingat juga, cuaca ni pun sukar nak jangka. Ada kala musim monsun ni awal sedikit dan adakala lewat sedikit.
  • Dan kalau pergi bulan April - September tu, memang bukan musim tengkujuh/monsun tapi kalau hujan anggap kira nasib tak berapa baik la.











Pulau Perhentian ke Pulau Redang ? Atau Tioman

  • Beberapa faktor perlu ambil kira sebelum decide nak ke pulau mana satu
    • Tengok budget
    • Pergi dengan kawan-kawan atau keluarga
    • Aktiviti utama untuk apa? Bersantai sahaja atau nak snorkeling atau pun scuba diving.

1. Pulau Perhentian
  • Mat Drat pilih Pulau Perhentian waktu trip dahulu sebab
    • Kos percutian nampak lebih murah
    • Pilihan hotel resort/ chalet lebih banyak
    • Nak makan agak banyak pilihan (keluarga agak besar)
    • Tempat snorkeling untuk anak-anak lebih banyak yang sesuai.
  • Waktu Percutian ke Pulau Perhentian bersama keluarga tu, anak-anak memang happy gila...3H2M, penuh aktiviti. Relax dan enjoy.
  • Balik dari situ,anak-anak terus minta nak datang lagi. Seronok....
  • Ada yang kata (tanya kawan-kawan) waktu tu, Pulau Redang kos percutian mahal sikit. Mungkin sebab kos makan kot .....

2. Pulau Redang
  • Mat Drat ada ke Pulau Redang pula, tapi kali ni dengan rakan-rakan.
  • Dan balik dari Pulau Redang ni, Mat Drat suka Pulau Redang sebab.... (semua sebab snorkeling)
    • Snokeling depan resort Laguna Redang Island Resort - sangat best, coral cantik dan siap boleh kejar anak ikan yu.
    • Snokeling di laut dalam - betul-betul best. Ikan terlalu banyak dan pelbagai.
    • Sessi snorkeling mencari penyu - sangat puas hati, penyu sangat jinak (mungkin sebab lapar kot). Penyu tanpa segan berenang dengan kita. Tak macam kat Pulau Perhentian di 'Turtle Point', masa Mat Drat ke situ penyu semua malu...semua di dasar laut.
    • Bersantai di snorkeling di Marine Park pun best....... pantai pun cantik.
  • Jadi kalau tak bawa anak-anak kecil, Mat Drat rasa Pulau Redang lagi best kalau aktiviti snorkeling jadi keutamaan.

3. Pulau Tioman
  • Mat Drat tak pernah sampai.
  • Insyaallah dah sampai nanti, baru boleh bagi pandangan dan kongsi pengelaman.



Pilih Pulau Perhentian Besar atau Perhentian Kecil ?

  • Seperti Mat Drat bagi tahu tadi, Pulau Perhentian ada 2 iaitu Perhentian Besar dan Perhentian Kecil
  • Mana satu yang lebih bagus, Pulau Perhentian Kecil atau Pulau Perhentian Besar sebenarnya sangat subjektif. Tapi hasil dari pembacaan dan pengalaman Mat Drat...... Mat Drat ringkaskan di bawah.
  • Kedua-dua pulau terdapat banyak resort.
  • Jika menginap di Pulau Perhentian Kecil, masih boleh ke Pulau Perhentian Besar. Hanya perlu sewa bot (di sini panggil teksi air). Teksi air banyak terdapat di sini.
  • Mat Drat menginap di Perhentian Besar, 2 kali ke Perhentian Kecil.
  • Pastikan minta life jacket jika menaiki teksi air ni, walau pun jarak perjalanan agak dekat.



Pulau Perhentian Map Kecil Atau Besar
Pulau Perhentian Map


A. PULAU  PERHENTIAN  KECIL

  • Boleh kata  di Pulau Perhentiian Kecil terdapat 3 kawasan tumpuan utama iaitu
    • Long Beach
    • Coral Bay / Teluk Aur
    • Kampung Nelayan
  • Resort banyak terdapat di area Long Beach dan Coral Bay (tengok map kat atas)


1. Long Beach
  • Kawasan tumpuan terutama pelancong Mat Salleh dan mereka yang suka ala-ala backpacker.
  • Pantai di sini memutih dan memanjang.
  • Ombak mungkin sedikit kuat kerana ia mengadap terus Laut Cina Selatan.
  • Di Long Beach ada jeti, jadi jika menginap di kawasan sini, bot akan turunkan penumpang di jeti.

  • Perkongsian Mat Drat ke Long Beach sewaktu trip dahulu 
👇👇👇👇👇👇👇
  • Sebelah malam, kawasan ni agak meriah dan happening. Jadi  sebelah malam, mungkin akan ada 'sedikit bunyi bising' di pantai.
  • Nak makan di area Long Beach tiada masalah, banyak cafe d terutama di resort-resort. Harga lebih mahal sikit je dari kedai makan / cafe biasa.
  • Nak murah, menapak je ke restoran,warung atau cafe di Coral Bay / Teluk Aur. Ada jalan pintasan. Mat Drat dah lalu jalan pintasan tu.
  • Kawasan ni 'pencemaran mata' susah sikit nak elak sebab Minah Salleh agak ramai. 
  • Antara hotel atau resort di sini
    • Mimpi Perhentian Resort - Antara resort terbaru
    • Bubu Villa
    • Bubu Resort
    • Cocohut Long Beach Resort
  • Juga terdapat beberapa chalet dan 'inn'..
    • Perhentian Tropical Inn
    • Perhentian Tivolli Inn
    • Sunrise Inn
    • Moonlight Chalet
    • Panorama Chalet
    • Butterfly Beach Chalet
  • Mat Drat pesan...sebelum book tu ... Lihat kedudukan resort/ in / chalet tu sama ada jauh atau tidak dengan pantai DAN jangan lupa baca review (kalau ada)

Resort pilihan ramai di Long Beach...

Mimpi Perhentian Hotel Resort Best Pulau Perhentian

Bubu Resort Hotel Resort Best Pulau Perhentian




Long Beach PERCUTIAN KE PULAU PERHENTIAN pakej
Pencemaran mata di Long Beach. Bawa anak-anak memang tak berapa sesuai


Long Beach PERCUTIAN KE PULAU PERHENTIAN pakej
Ada je yang berjemur... minah salleh pakai 2 pieces je






2. Coral Bay / Teluk Aur
  • Juga merupakan kawasan tumpuan terutama pelancong tempatan.
  • Resort di kawasan ni kena booking awal sebab selalu habis awal.
  • Juga terdapat beberapa chalet kecil yang di uruskan oleh individu tetapi tiada kemudahan tempahan secara online.

Hotel dan Resort pilihan ramai di Coral Bay...
  • Di kawasan ini berdapat beberapa kedai makan selain restoran/cafe yang terdapat di resort.
  • Untuk ke Coral Bay dari Long Beach ada 2 pilihan:
    • boleh menaiki bot laju, ambil masa hampir 15 minit. 
    • ikut jalan pintasan trek jalan kaki, kurang 15 minit berjalan. Mat Drat guna trek ni je, tak naik bot pun.
  • Menginap di sini boleh menikmati suasana petang cantik ketika matahari terbenam / sunset.
  • Sambil layan sunset boleh berkayak, boleh minum-minum di warung tepi pantai

Coral Bay  PERCUTIAN KE PULAU PERHENTIAN pakej
Suasana petang di Coral Bay. Bersantai sambil makan.


Coral Bay  PERCUTIAN KE PULAU PERHENTIAN pakej
Suasana petang di Coral Bay. Waktu sunset / matahari terbenam


Coral Bay  PERCUTIAN KE PULAU PERHENTIAN pakej
Berkayak di petang yang indah..

  • Pemandangan sunset cukup indah di sini. Boleh ke entry Mat Drat sewaktu trip dahulu , Mat Drat kongsi gambar ketika suasana sunset di Coral Bay
👇👇👇👇👇👇


3. Kampung Nelayan
  • Kampung Nelayan ni merupakan kawasan penempatan utama penduduk Pulau Perhentian. 
  • Terdapat pelbagai kemudahan di sini, jeti yang selesa, ada klinik, balai polis, tadika, sekolah dll.
  • Di sini juga terdapat sebuah masjid cukup cantik di tepi laut, orang sini gelar masjid tersebut sebagai Masjid Putih. Cantik masjid ni. 

Kampung Nelayan  PERCUTIAN KE PULAU PERHENTIAN
Jeti Kampung Nelayan, Perhentian Kecil


Kampung Nelayan  PERCUTIAN KE PULAU PERHENTIAN
Antara kedai makan di Kampung Nelayan - bersebelahan jeti.


Kampung Nelayan  PERCUTIAN KE PULAU PERHENTIAN
Kawasan sosio ekonomi utama penduduk Pulau Perhentian, jadi agak sibuk dengan bot di kawasan ini.


  • Nak mencari barangan keperluan sepert air mineral, sardin, maggi, telur dan seumpamanya (barangan asas) boleh la cari di sini. Cuma harga agak mahal sedikit berbanding tanah besar tetapi agak murah jika banding dengan kedai-kedai di resort di Pulau Perhentian ni.
  • Makan di kampung nelayan di pulau ini lebih murah berbanding tempat-tempat lain. Ada beberapa gerai di kawasan berdekatan jeti.
  • Di kawasan kampung nelayan setahu Mat Drat tiada hotel/resort, jika ada pun mungkin chalet,homestay, hostel ataupun motel. Mat Drat tak jumpa yang boleh di booking melalui agoda, booking.com etc....
  • Antara chalet atau 'inn' di sini
    • Anis Perhentian
    • Perhentian Idaman Guesthouse
    • Sealife Inn
    • Kak Nor Homestay


Anis Perhentian Chalet Pulau Perhentian










Perkongsian Mat Drat ke Kampung Nelayan sewaktu trip dahulu
👇👇👇👇👇👇


B. PULAU  PERHENTIAN  BESAR

  • Di Pulau Perhentian Besar juga terdapat banyak hotel/resort yang selesa terutama mereka yang datang bersama keluarga dan anak-anak.
  • Kebanyakan aktiviti snorkeling di Pulau Perhentian adalah di sekitar Pulau Perhentian Besar ini.
  • Resort-resort di Perhentian Besar juga banyak yang menawarkan aktiviti mengambil lesen Scuba Diving.
  • Kedai makan boleh kata tak ada di sini, kecuali restoran/ cafe yang terletak di resort itu sendiri. Jadi harga makanan adalah harga restoran/cafe ++ - Harga makan di sini adalah 'harga pulau', lebih mahal sedikit dari harga di tanah besar. Nasi goreng contohnya, RM 10 - RM12 sepinggan. 
  • Hotel dan resort di Pulau Perhentian Besar ini boleh lah Mat Drat katakan tertumpu kepada 3 kawasan ini iaitu
    • Teluk Pauh - Main Beach
    • Taman Laut - Teluk Keke
    • Teluk Dalam
  • Selain 3 kawasan ni, terdapat juga beberapa resort / chalet di lokasi lain 

1. Teluk Pauh Area 
  • Pantai yang canti terutama di hadapan Perhentian Island Resort (PIR).
  • Manakala pantai di hadapan Coral View Resort pula agak banyak coral, sesuai dengan nama resort tu sendiri.

Teluk Pauh  PERCUTIAN KE PULAU PERHENTIAN
Teluk Pauh - Di hadapan PIR


Teluk Pauh  PERCUTIAN KE PULAU PERHENTIAN
Pantai di hadapan PIR - Perhentian Island Resort


Teluk Pauh  PERCUTIAN KE PULAU PERHENTIAN
Di hadapan Coral View Resort. Banyak kawasan berbatu di sini

Teluk Pauh  PERCUTIAN KE PULAU PERHENTIAN
Depan Coral View Resort

  • Coral View Resort, The Reef Chalet, The Barat Perhentian Resort dan Mamas' Chalet terletak di 'Main Beach' dan ia mengadap Kampung Nelayan Pulau Perhentian Kecil.
  • Perhentian Island Resort (PIR) terletak di Teluk Pauh dan mempunyai jeti dihadapan resort. Jadi yang menginap di sini, akan turun di jeti PIR ini. Di kawasan hadapan PIR ini juga sesuai untuk aktiviti snorkeling
The Barat Perhentian
The Barat Perhentian


Teluk Pauh  PERCUTIAN KE PULAU PERHENTIAN
Pantai di hadapan The Reef , sebelah The Barat Perhentian






Hotel dan Resort pilihan ramai di kawasan Main Beach dan Teluk Pauh...



Perhentian Island Resort







Mama's Chalet




2. Taman Laut - Teluk Keke Area 
  • Di kawasan antara Taman Laut Pulau Perhentian ke Teluk Keke juga terdapat beberapa chalet yang sentiasa menjadi tumpuan pengunjung.
  • Lokasi tepat kawasan ni boleh di lihat di map di link resort / chalet di bawah
  • Kawasan ini juga menjadi tempat tumpuan pengunjung untuk snorkeling. 
  • Pantai di Teluk Keke ni agak landai dan memanjang, dan airnya cukup jernih.

Teluk Keke  PERCUTIAN KE PULAU PERHENTIAN
Pantai di Teluk Keke

Teluk Keke  PERCUTIAN KE PULAU PERHENTIAN
Pantai di Teluk Keke memang tumpuan pelancong dan pengunjung berkelah dan bersnorkeling


Teluk Keke  PERCUTIAN KE PULAU PERHENTIAN
Penghujung Teluk Keke


Teluk Keke  PERCUTIAN KE PULAU PERHENTIAN
Ikan-ikan di persisir pantai di Teluk Keke




  • Chalet  yang terdapat di kawasan ini
Hotel dan Resort pilihan ramai di Taman Laut dan Teluk Keke...
















  • 3. Teluk Dalam Area 
    • Selain Kawasan Main Beach ke Teluk Pauh dan kawasan Taman Laut Pulau Perhentian ke Teluk Keke, kawasan Teluk Dalam juga terdapat beberapa chalet.
    • Lokasi 'Teluk Dalam' boleh di lihat di map di link resort / chalet di bawah
    • Antara resort dan chalet di kawasan ini adalah









    Transport Ke Kuala Besut

    • Untuk ke Pulau Perhentian, kena ambil bot laju dari jeti Kuala Besut
    • Dan untuk ke Kuala Besut, ada 3 pilihan
      • Dengan Kereta
      • Dengan Kapal Terbang
      • Dengan Bas

    Percutian ke Pulau Perhentian KUALA BESUT
    Welcome to Kuala Besut !



    1. Dengan Kereta

    • Perjalanan ke Kuala Besut dari Plaza Tol Gombak ambil masa 5-6 jam.
    • Jarak Tol Gombak ke Kuala Besut lebih kurang 500 km, dengan melalui Lebuhraya KL - Karak dan Lebuhraya Pantai timur (LPT dan LPT 2).
    • Sediakan peruntukan kos tol lebih kurang RM50 sehala. 

    • Di Hentian Gambang, pastikan tangki minyak kereta dipenuhkan semula sebelum menyambung perjalanan.
    • Ada juga yang berminat melalui Lebuhraya KL-Karak dan ke Gua Musang sebelum ke Kuala Besut.
    • Laluan ini lebih dekat (420 km), lebih jimat tol (hanya tol KL-Karak sahaja) TETAPI, masa perjalanan sedikit lebih lama sebab hanya guna highway sampai ke Bentong sahaja.

    Parking di Jeti Kuala Besut
    • Tempat parking awam agak terhad.
    • Tempat parking berbayar ada, RM10 / sehari (tak sure kalau dah naik)
    • Bila kita memandu memasuki kawasan Jeti Kuala Besut ni, akan ada yang bertanya kepada kita sama ada inginparking kereta atau tidak.
    • Jika ingin park , elok dropkan dahulu beg dan anak-anak (kalau bawa anak-anak) sebelum hantar kereta untuk park.

    2. Dengan Kapal Terbang

    • Nak jimat masa, naik kapal terbang je.
    • Turun di Lapangan Terbang Kota Bharu dan ambil teksi ke Jeti Kuala Besut.
    • Jarak lebih kurang 60km , 1 jam pejalanan.


    2. Dengan Bas 

    • Nak jimat duit, dan tak nak letih boleh consider naik bas sahaja.
    • Ada bas terus ke Terminal Kuala Besut ni dari destinasi tertentu.
    • Kalau dari KL, boleh naik di TBS dan terus ke Jeti Kuala Besut.
    • Dari terminal ke Jeti Kuala Besut dalam 1 km. Boleh ambil teksi sahaja.




    Tiket Bas Kuala Lumpur Kuala Besut






    Bot ke Pulau Perhentian

    • Untuk ke Pulau Perhentian, kena naik bot laju dari Jeti Kuala Besut.
    • Bot laju akan ambil masa 30- 45 minit ke Pulau Perhentian, bergantung kepada kedudukan resort kita.
    • Bot akan berhenti dari satu resort ke satu resort.
    • Tak semua resort / chalet di Pulau Perhentian ada jeti sendiri.
    • Bagi resort / chalet yang tiada jeti, akan ada bot / sampan kecil akan menunggu di persisir pantai. Penumpang akanberpindah ke bot/sampan kecil dan perlu bayar tambang tambahan dalam RM5 untuk ke pantai.
    • Mat Drat menginap di The Barat Perhentian, resort ni tiada jeti tetapi mereka sediakan bot kecil  untuk mengambil tetamu resort mereka.

    Tambang Bot ke Pulau Perhentian

    • Tambang bot pergi balik RM70 (dewasa) dan RM35 (kanak-kanak).
    • Perlu bayar Tiket Marine Park (RM5) seorang.
    • Tiket boleh beli di kaunter atau pun melalui ejen jika ambil pakej dengan ejen.

    Jadual Bot ke Pulau Perhentian

    • Kuala Besut ke Pulau Perhentian
      • 9.00 pagi hingga 5 petang sahaja.
      • Bot tiada masa tetap. Bot penuh, akan jalan.
      • Elok sampai awal.
    • Pulau Perhentian ke Kuala Besut
      • 8.00 pagi, 12 tengah hari dan 4 petang.
      • Sewaktu check-in, inform terus kaunter resort atau chalet waktu kita nak balik. Pilih bot 8 pagi, 12 tengah hari atau 4 ptg.
      • Bot 12 tengah hari biasanya akan penuh, dan perlu tunggu. 
      • Malam sebelum balik, re-confirmkan lagi sekali dengan kaunter waktu kita nak balik.
      • Pihak resort / chalet akan arreange kan dengan pihak bot.
    Bot ke Pulau Perhentian
    Jeti Kuala Besut. Bot laju ke Pulau Perhentian

    Percutian ke Pulau Perhentian jETI KUALA BESUT
    Suasana Jeti Kuala Besut

    Percutian ke Pulau Perhentian Jeti Kuala Besut
    Bot-bot laju untuk perjalanan Kuala Besut - Pulau Perhentian

    Percutian ke Pulau Perhentian Jeti Kuala Besut
    Satu bot tidak terlalu ramai. Life jacket jangan lupa pakai ye

    Percutian ke Pulau Perhentian Jeti
    Antara jeti di Pulau Perhentian. Tak semua resort / chalet ada jeti

    Percutian ke Pulau Perhentian Jeti
    Bagi resort / chalet yang tiada jeti, bot kecil akan jadi perantara antara bot laju dan pantai ke resort/chalet.

    Percutian ke Pulau Perhentian Jeti
    Mat Drat menginap di The Barat. Tiada jeti tapi ada platform terapung. Platform ni berguna kalau bot lambat sampai, kita menunggu di sini.

    Percutian ke Pulau Perhentian Jeti
    Ni sewaktu balik. Family ni terpaksa tunggu sebab bot nak bawa mereka ke Kuala Besut sampai agak lewat.







    Aktiviti di Pulau Perhentian


    • Ada beberapa aktiviti yang biasa dilakukan di sini. Antaranya
      • Snorkeling
      • Scuba diving
      • Bersantai di Pantai
      • Berkayak
      • Mendaki ke Kincir Angin
    1. Snorkeling
    • Ada beberapa lokasi snorkeling yang menarik di sini. Boleh dapatkan pakej snorkeling dari ejen-ejen. Elok deal sebelum ke Pulau Perhentian.
    • Jika tidak jumpa ejen, boleh juga cari sewaktu di Pulau Perhentian. Di sana nanti akan jumpa signboard operator-operator yang tawarkan pakej snorkeling dan scuba diving. Boleh cari contact mereka di pantai-pantai utama atau pun tanya sahaja pihak resort / chalet.
    • Lokasi snorkeling yang biasa
      • Depan resort (bergantung kepada lokasi resort)
      • Teluk Pauh
      • Teluk Keke
      • Taman Laut Pulau Perhentian
      • Turtle Point
      • Shark Point
      • Teluk Rawan (Romantik Beach)

    snorkeling Percutian ke Pulau Perhentian
    Sessi snorkeling di Teluk Pauh.
    Sessi water confident untuk anak-anak


    snorkeling Percutian ke Pulau Perhentian
    Snorkeling di Teluk Keke


    snorkeling Percutian ke Pulau Perhentian
    Sessi snorkeling di deep sea , di Sharp Point


    snorkeling Percutian ke Pulau Perhentian
    Di pantai rawan (ada kata pantai romantik)


    • Pengalaman Mat Drat bersnorkeling dahulu...
      • 👉👉 Snorkeling di Shark Point / Deep sea



    2. Scuba diving
    • Ada banyak operator di sini. Beberapa kenalan Mat Drat pun ad ayang dapat lesen PADI di sini.
    • Boleh cek dengan pihak resort. Tapi biasanya yang nak ambil lesen PADI, dah tahu resort mana atau scuba diving mana yang bagus di sini.

    3. Bersantai di Pantai
    • Petang-petang boleh bersiar di pantai sambil menikmati keindahan pantai.
    • Berjalan di pantai sebelah pagi pun sudah cukup menenangkan diri dengan ketenangan suasana di sini.
    • Sambil berehat di pantai, boleh la main pasir dengan anak-anak.
    • Kalau menginap di Coral Bay, boleh layan sunset yang indah.
    Aktivit Percutian ke Pulau Perhentian
    Masa bermain pasir..


    Aktivit Percutian ke Pulau Perhentian
    Aktiviti pantai

    Aktivit Percutian ke Pulau Perhentian
    Awal pagi meronda di pantai....menikmati ketenangan

    Aktivit Percutian ke Pulau Perhentian
    Ni aktiviti lain sikit, kumpul gamat. Rasanya hanya di hadapan The Barat Perhentian


    Aktivit Percutian ke Pulau Perhentian  gamat
    Rasanya hanya di hadapan The Barat Perhentian







    4. Berkayak
    • Di sini juga ada berkayak. Ada beberapa beberapa operator berhampiran resort tertentu.
    • Mat Drat perasan di Coral Bay ada... di The Reef pun ada. 
    Aktivit Percutian ke Pulau Perhentian Berkayak
    Berkayak di Coral Bay


    5. Ke Kincir Angin
    • Bagi yang mampu mendaki 'bukit' atau anak tangga, jangan lepaskan peluang ke kincir angin yang terletak di Perhentian Kecil.
    • Pemandangan dari atas ni memang cantik.
    • Boleh tanya operator-operator taxi air (bot), sama ada mereka boleh hantar ke sini.


    Makan Murah di Pulau Perhentian

    • Harga makan di Pulau Perhentian ni mahal sedikit dari tanah besar ye. 
    • Harga sedikit mahal sebab semua bahan mentah (kecuali hidupan laut) di bawa dari tanah besar....semua kena naik bot.
    • Contoh sepinggan nasi goreng kampung, di sini harga anatara RM 10-RM15.
    • Ini kalau harga di cafe cafe yang terletak di resort / berdekatan resort.
    • Satu pilihan nak makan sedikit murah, boleh makan di cafe atau warung yang terdapat di Kampung Nelayan, Perhentian Kecil.
    • Kalau ramai, mungkin jimat beli dan tapau dari sini.
    • Mat Drat menginap di The Barat Perhentian Besar, nak naik teksi air semua ke sini untuk makan tengah hari agak tak berbaloi. Jadi Mat Drat dan isteri sahaja ke sini dan bungkus nasi dan lauk bawa balik.
    Aktivit Percutian ke Pulau Perhentian
    Kedai makan di Kampung Nelayan


    Makan Murah Percutian ke Pulau Perhentian
    Fresh Coconut di Coral Bay RM 5

    Makan Murah Percutian ke Pulau Perhentian
    Di Long Beach... RM 7

    Makan Murah Percutian ke Pulau Perhentian
    Contoh harga di sini

    Makan Murah Percutian ke Pulau Perhentian
    Contoh harga di sini





    Tips Lain sebelum ke Pulau Perhentian

    • Kasut : Pakai kasut yang sesuai ke sini. Selipar juga sangat penting terutama kalau berjalan di pantai. Kadang-kadang di pantai ni ada serpihan kaca, jadi elok berselipar.
     Percutian ke Pulau Perhentian
    Selipar je senang nak ke pantai / pulau



    • Beg : Kalau bercuti ke pulau, bawa lah beg galas dan janganlah guna beg beroda. Senang untuk bergerak terutama di pantai. Tapi kalau menginap di resort yang memang ada jeti bersambung terus ke resort, mungkin guna beg beroda tak ada masalah.
     Percutian ke Pulau Perhentian  BEG
    Beg galas / backpack lebih sesuai.


     Percutian ke Pulau Perhentian
    Bayangkan kalau guna beg beroda, dan terpaksa bertukar bot. Kan susah.


    • Air Mineral : Ingat ye, di pulau biasanya agak panas. Dan selepas snorkeling kita akan cepat dahaga. Jadi bawalah air mineral lebih sedikit. Di sini, air mineral agak mahal.
     Percutian ke Pulau Perhentian
    Bekalan air mineral habis di sessi snorkeling ke -3, terpaksa anak-anak minum bercatu



    • Power Bank: Jangan lupa bawa sebab sesetengah resort/chalet tak provide elektricity 24 jam. Kena cek dengan resort / chalet.
    • Multiple Socket :Di sini, plug / suiz di setiap bilik agak limited, tambahan pula tak semua resort / chalet provide 24 hours electricity. Jadi Multiple socket sangat membantu untuk caj handphone di waktu malam.
    • Kipas Kecil : Kalau ada, bawa lah. Kipas kecil yang guna USB. Kalau malam-malam agak panas, kipas tu sangat berguna.
    • Torch Light : Pun sangat berguna kalau bercuti di pulau. 
    • Snorkeling set : Kalau ada, boleh je bawa. Tak perlu sewa di sini.


    Ini dahulu buat waktu ni. .

    ~Mat-Drat ~



    Kalau rasa bermanafaat, boleh share. 👇👇👇

    Copy Link di atas dan share link ni ke Whatsapp, nanti nak refer semula senang. !!