Tuesday, 2 October 2018

PNB Ilham Resort Port Dickson




Entry ni nak share sikit je pasal pengalaman menginap di PNB Ilham Resort beberapa bulan lepas. Dah alang-alang menulis sikit pasal PD, tulis juga lah sikit pasal pengalaman menginap di PNB Ilham Resort ni.


Sebenarnya di kali ke 3 atau ke 4 Mat Drat menginap di sini. Kali terakhir rasanya 7-8  tahun lepas, tak pun mungkin 9-10 tahun lepas. Memang dah lama sangat tak jejak kaki ke sini.

Kali ni ada program yang Mat Drat sertai di sini dan person in-charge pilih PNB Ilham Resort ni untuk program ni.


Dulu-dulu Mat Drat selalu menginap kat sini atas 2-3 sebab...
1. Resort ni tak terlalu crowded bila weekend
2. Swimming pool pun tak crowded, yang mandi pun tak ada 'mencolok' mata
3. Bilik / unit apartment luas
4. Sebelah dengan Pantai Tanjung Biru ( Blue Lagoon)














Pengalaman menginap di 2018

Selepas beberapa tahun, kali ni Mat Drat kembali menginap di sini. Dari luar tak banyak berubah, masih sama.... 

Dan bila masuk ke bilik, terasa sangat sunyi PNB Ilham ni.... mungkin sebab hari Ahad kot, lagi pun petang. Biasa hari Ahad kan, yang bercuti hujung minggu mungkin dah check-out, jadi tu yang nampak dan rasa sunyi kot.

Selain kumpulan Mat Drat dalam 30 orang, ada satu group lagi (mungkin satu bas) pelancong dari China / Hong Kong dan beberapa tetamu hotel lain.

Mungkin semakin banyak hotel-hotel baru di Port Dickson ni, jadi pilihan pengunjung semakin banyak.


Mat Drat berkongsi dengan 2 rakan lain untuk apartment 3 bilik. Jadi bilik sangat la luas. Hall luas... Jadi terasa sangat sunyi tambahan pula rakan sebilik belum sampai petang tu. 

Masuk bilik dan paling tak boleh lupa, set 'mini-kompo' / Midi Hi-Fi Panasonic masih ada macam dulu-dulu,  masih berfungsi. Barang rare ni.... He he he


Jom lihat sedikit gambar .....



Dari simpang luar... Mat Drat masih kenal dengan logo ni walau dah  hampir 10 tahun tak menginap di sini.


Jalan menuju ke PNB Ilham Resort 

PNB Ilham Resort.
Berhadapan / bersebelahan dengan Rumah Api Tanjung Tuan / Cape Rachado Lighthouse

Nanti baca entry berikutnya, pengalaman Mat Drat ber'jungle trekking' ke Rumah Api Tanjung Tuan.


Jom lihat  bilik pulak....


Living Hall...luas.. (sorry gambar blur la pulak)

Perabot asal.... dan tu dia mini kompo / set  midi Hi-Fi


Lejen ni.... set  midi Hi-Fi. Boleh la bawa kaset kalau masih ada


Master Bedroom
Besar sungguh bilik dia..... duduk sorang-sorang makin terasa betapa besarnya bilik ni

Bilik air

Bentang 'toto' pun selesa kat sini.
'Bantal peluk' besar tu pun masih ada... macam dulu-dulu


Bilik lagi satu....


View dari bilik...swimming pool dan di sana tu laut....
Dulu nampak jelas laut, sekarang pokok kelapa dah terlalu tinggi, jadi dah terhalang sedikit pemandangan ke laut.



Tu sedikit gambaran di bilik. 


Tapi bagi Mat Drat la, ada sesetengah perabot-perabot di sini masih perabot lama yang dahulu. Macam perlu diganti baru je, nampak kurang menyerlah. Dulu-dulu memang nampak 'elegance'.

Langsir pun rasanya perlu di ganti dengan yang lebih 'ceria' , mcm pattern dah lama sangat langsir ni...








Breakfast dan Lunch di PNB Ilham Resort

Bagi tetamu hotel, breakfast, lunch dan dinner akan disediakan di ruangan di bawah ni iaitu bersebelahan receptionist dan mengadap swimming pool. Tu kalau ambil pakej sekali dengan breakfast atau lunch/dinner.

Macam Mat Drat, kami ambil pakej breakfast dan lunch. Untuk dinner, kami buat BBQ cuma minta mereka sediakan set meja kerusi dan order sedikit makanan. 



Ruang lobby


Cafe 





Aktiviti 1 di PNB Ilham Resort - Swimming Pool

Macam Mat Drat bagi tahu tadi, anatar sebab Mat Drat suka ke sini dulu sebab swimming pool di resort ni agak tenang dan tak crowded seperti sesetengah resort lain di Port Dickson ni.

Tapi memandangkan kali ni tak datang dengan family (anak-anak), jadi tak ada la aktiviti Mat Drat mandi di swimming pool.

Jom tengok gambar swimming pool ...





Bahagian kanak-kanak kecil...


Tak ada yang mandi petang ni. Ye la, yang ada group Mat Drat dan group pelancong dari China / Hong Kong.
Tak nampak family bercuti ke sini hari ni (Ahad petang)



Aktiviti 2 di PNB Ilham Resort - Pantai Tanjung Biru (Blue Lagoon)

Petang tu selesai program, Mat Drat ambil kesempatan ke Pantai Tanjung Biru. Boleh jalan kaki sahaja ikut pintu belakang. Gate belakang memang dibuka dan akan ditutup pada sebelah malam. Air pasang akan sampai ke gate tu nanti.

Petang tu selesai program, Mat Drat ambil kesempatan ke Pantai Tanjung Biru. Boleh jala

PNB Ilham ni boleh kata tak ada pantai 'yang cantik', sebab dekat dengan kawasan tanjung dan banyak pokok bakau. Jadi pasir tak cantik.

Jadi kalau nak bersantai di pantai, kena menapak sedikit ke Pantai Tanjung Biru atau Blue Lagoon. 

TAPI, ingat ye balik sebelum air pasang. Kalau tak, tak boleh balik ikut jalan belakang. Jauh pulak kena pusing nanti.



Juga sedikit perkongsian Mat Drat, berkhemah di Pantai Tanjung Biru ni beberapa minggu selepas balik dari PNB Ilham Resort ni.




Jalan menuju ke Pantai Tanjung Biru / Blue Lagoon


Pantai masih agak ramai pengunjung di petang Ahad walau jam dah dalam 5 pm lebih.


Air mula pasang sekitar pukul 4pm lebih tadi.
Jam 5pm ni dah start 'sedap' nak berkayak.


Hari semakin petang. Tak ramai pengunjung yang tinggal.


Moment paling Mat Drat suka, berkayak waktu sunset.
Tapi kali ni Mat Drat kena pilih, nak berkayak waktu sunset atau ambil gambar orang berkayak waktu sunset sebab Mat Drat sorang je ke sini.


Makin jauh .....


Dan ingat ye.... balik awal sebelum pantai ni dinaiki air pasang. Kalau tak kena pusing ke hotel ikut jalan depan..
Nampak air dah star meninggi tu, cepat la balik.


Aktiviti 3 di PNB Ilham Resort - BBQ

Malamnya kami ada buat program BBQ.

Barang basah kami beli di pekan Pasir Panjang, di sana agak murah.  Jangan lupa bawa arang sendiri.

Di sini, ada disediakan beberapa tempat untuk membakar / BBQ. Tapi kena maklumkan awal kepada pihak hotel untuk mereka 'on'kan lampu di kawasan ini.

Malam tu kami ambil dua tempat untuk membakar, jadi cepat sikit membakar. Maklumlah group ramai, tak ada lah nanti lama kawan-kawan menunggu nak makan kambing, udang dan sotong bakar. Nasib kami kurang baik, malam tu amasa awal-awal BBQ hujan la pulak... 




BBQ di Port Dickson PNB Ilham Resort


BBQ di Port Dickson PNB Ilham Resort





Aktiviti 4 : Jungle Trekking ke Rumah Api Tanjung Tuan


Esoknya selepas breakfast, kami penuhi aktiviti dengan ber'jungle trekking' ke Rumah Api Tanjung Tuan atau dikenali juga dengan Cape Rachado Lighthouse.

Kalau nak naik sendiri ikut jln bertar, tak ada masalah. Tapi kalau nak ikut laluan jungle trekking, elok pergi dengan mereka yang dah biasa. Mcm kami, kami pergi dengan jurupandu arah yang disediakan oleh pihak PNB Ilham Resort

Untuk yang masih belum tahu, seberang jalan Ilham Resort ni merupakan sempadan Negeri Sembilan / Melaka. Dan Tanjung Tuan adalah di dalam negeri Melaka.








Sebenarnya 3-4 kali menginap di sini, Mat Drat tak sempat nak 'memanjat' ke Rumah Api Tanjung Tuan tu. Tapi kali ni berkesempatan ke atas. Dan bertambah best, kami ber'jungle trekking'.

Mat Drat kongsikan di entry berikutnya kisah 'jungle trekking' ke Rumah Api Tanjjung Tuan.







Turun dari Rumah Api Tanjung Tuan, Mat Drat bersiap untuk check out dan tak tunggu lunch tapi mencari tempat makan sedap di Port Dickson ni.

Yang ni Mat Drat kongsikan di entry khas


Kalau datang bercuti di Port Dickson dan mencari tempat menarik di Port Dickson ni boleh juga baca di perkonsgian Mat Drat sebelum ni.


Okey, tu saja sedikit perkongsian penagalaman menginap di PNB Ilham Resort Port Dickson.


PNB Ilham Resort 










~Mat-Drat ~

Kalau rasa bermanafaat, boleh share. 👇👇👇











5 comments:

  1. salam ziarah & follow sini..cantik tempatnya..

    btw....jemput singgah blog kite julsjulie80.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup... saya suka sbb dekat dgn blue lagoon

      Delete
  2. besar sungguh bilik2 dia. puas hati.

    ReplyDelete
  3. Salam tuan tanah tumpang iklan....

    Saya ada 1 unit Corus Paradise private apartment Port Dickson (seaview) utk disewa harian/bercuti/kursus bolehlah hubungi@call@whatsapp sy cikgu nor (direct owner) 019-2222777...tq

    100% fully renovated with 2 rooms n 4 airconds..(hotel concept)..

    ReplyDelete
  4. Sayangnye skg hotel ni da pun di tutup....

    ReplyDelete

Komen dan cadangan dari pembaca amat di alu-alukan.

Walau bagaimana pun Mat Drat mengambil sedikit masa untuk membalas komen atau sebarang pertanyaan.