Sunday, 6 November 2016

Bercuti ke Kota Kinabalu - Trip Ke Kudat







Ini trip saya ke Kota Kinabalu untuk kali kedua dalam tempoh 1 tahun. Trip sebelum ini saya ke Kota Kinabalu bersama keluarga untuk Cuti-Cuti Malaysia 4H3M.

Kali ini saya ke Kota Kinabalu atas urusan kerja. Pada hari bekerja, saya (kami) tidak dapat berjalan-jalan sangat di Kota Kinabalu ini kerana kesibukan bertugas. Walau bagaimana pun, pada sebelah petang dan malam kami curi ruang dan masa yang ada dengan menikmati apa yang sempat di sini..... pastinya keindahan dan makanannya yang ditujui. 

Oleh kerana tak dapat berjalan-jalan di sini semasa bertugas, maka kami sambung dua hari di sini untuk jalan-jalan Cuti-Cuti Malaysia sekitar Kota Kinabalu.


Penerbangan Malindo Kuala Lumpur ke Kota Kinabalu


Kali ni saya menaiki penerbangan Malindo untuk ke Kota Kinabalu. Flight MAS tidak ada kekosongan pada waktu pelepasan yang saya inginkan. Ini kali ke 2 atau ke 3 saya naik Malindo sebenarnya.

Antara sebab saya pilih Malindo dan bukannya AirAsia sebab dalam Malindo disediakan skin untuk 'inflight entertainment' dan bolehlah menonton satu-dua movie sepanjang penerbangan. Cuma pilihan movie tidak sebanyak di dalam pesawat MAS. Tapi untuk penerbangan jarak dekat,  2 jam lebih je pun rasanya sudah memadai.




Cuaca pada pnerbangan kali ni agak berawan.... beberapa kali pesawat menempuhi awan yang agak tebal. Satu keadaan yang saya (dan ramai juga rasanya) yang tidak berapa suka apabila pesawat menempuhi awan tebal..... 


Awan agak tebal dan gelap. Dalam hati berdoa moga-moga tidak hujan.

Malindo Airline - Meal dalam pesawat

Seperti juga AirAsia, jika ingin jimat kena order makanan awal-awal semasa membuat tempahan tiket atau sebelum check-in. Oleh kerana saya jarang naik Malindo, jadi makanan yang disajikan terasa memang sedap. 

Kalau selalu naik tu, mungkin dah tak rasa sangat sedapnya. Kalau dengan penerbangan MAS, makanan yang bakal disajikan tu macam dah boleh agak menu apa dan macam mana rasanya. Biasanya 2 pilihan yg MAS sediakan, tapi kali ni dengan Malindo boleh pilih mana yang rasa berkenan sebelum order.


Makanan yang saya order siampai...
Air minuman - saya minum air mineral yang dia beri percuma sahaja.
Nasi briyani dia memang sedap... 
Licin.... licin sebab sedap dan perut tengah lapar. 


Kota Kinabalu

Kali ini saya menginap di Grandis Hotel & Resort yang terletak di bangunan yang sama dengan Suria Sabah Shopping Mall. 

Grandis ni walaupun hotel 4 bintang tapi harganya agak murah. Ia betul-betul terletak berhampiran dengan Jesselton Point / Jeti Jesselton. Boleh jimat sehari sewa kereta kalau menginap di hotel ni sebab untuk hari pergi snorkeling tak perlu sewa kereta. Makan malam pun boleh makan di Jesselton Point sahaja.

Nak tahu lebih lanjut atau lihat harga Gaya Hotel, KLIK DI SINI.

Atau sambil baca perkongsian trip ke Kota Kinabalu saya ni, boleh check dahulu senarai penginapan di sekitar Kota Kinabalu dengan klik 




Tempat Makan Best di Kota Kinabalu

Untuk trip ini, sewaktu hari bekerja saya tidak kemana-mana cuma pada malam hari dapatlah menjamu selera bersama rakan-rakan di sini.

Antara tempat saya bersama rakan saya tujui untuk menjamu selera:

Makan Malam
1. Anjung Senja - Kota Kinabalu
2. Anjung Selera - Lokasi Tepi Jalan Menuju Likas
3. Asian Cuisine Jesselton - Jesselton Point
4. Stesyen Ikan Bakar - Lorong Sinsuran
5. Thien Thien Restaurant


Makan Tengah Hari
1. Restoran Taufik - Putatan
2. Adzie Cafe dan Bakery
* 2 kali makan tengah hari, kami makan sahaja mana yang sempat sewaktu bertugas.

Minum Petang
1. Tanjung Aru
2. Lokan Bakar dan Puding Kelapa Sepanggar


Semua lokasi dan gambar saya share di entry 




Oleh kerana tak ada masa untuk berjalan-jalan semasa bertugas di sini, jadi kami sambung 2 hari lagi di Kota Kinabalu ini. Kami peruntukkan satu hari dengan habiskan masa untuk Trip ke Kudat. Lokasi utamanya pastilah Tip Of Borneo. Dan satu hari lagi kami habiskan masa dengan ronda-ronda ke Kundasang walau pun saya baru beberapa bulan lepas  ke Kundasang....

Untuk pengalaman ke Kudat, boleh baca entry berikutnya  


Manakala untuk trip ke Kundasang, cukuplah saya kongsikan pengalaman saya di entry sebelum ini iaitu semasa bercuti keluarga.
👉👉 Trip Bercuti Ke Kundasang Sabah 👈👈



Selamat Bercuti

~Mat-Drat ~

Kalau rasa bermanafaat, boleh share. 👇👇👇





Untuk lain-lain entry berkaitan Trip Ke Kota Kinabalu boleh click link di bawah: 



Trip 4H3M Kota Kinabalu & Kundasang
Trip Kota Kinabalu & Kudat
👉👉 Dari Kota Kinabalu ke Kudat - "Hujung Tanduk Borneo"

Trip Kota Kinabalu & Kuala Penyu

2 comments:

Komen dan cadangan dari pembaca amat di alu-alukan.Walau bagaimana pun Mat Drat mengambil sedikit masa untuk membalas komen atau sebarang pertanyaan.