Tuesday 13 September 2016

Larangan Guna Telefon Samsung Galaxy Note 7 di dalam pesawat.

Larangan Guna Telefon Samsung Galaxy Note 7 di dalam pesawat.


Baru-baru ini diberitakan Samsung telah memanggil balik model telefon Samsung Galaxy Note 7 kerana telefon pintar terbaru ini mempunya masalah berkaitan bateri. Dipercayai masalah bateri pada telefon ini boleh menyebabkan kebakaran.

Sehubungan itu, Federal Aviation Administration (FAA) telah mengeluarkan nasihat agar penumpang tidak menggunakan atau pun mengecaj telefon ini di dalam pesawat. Penumpang juga dinasihatkan untuk tidak meletakkan telefon model ini bersama-sama ‘check-in luggage’.
Beberapa syarikat penerbangan telah mengeluarkan larangan berkaitan penggunaan telefon ini di dalam pesawat sama ada di gunakan atau di caj. Juga larangan dari di ‘check-in’ bersama luggage lain.

Beberapa syarikat penerbangan yang telah mengeluarkan arahan adalah Malaysia Airlines, Qantas Airline, Qatar , American Airline dan Malindo Air.

Jika anda pengguna telefon Samsung Galaxy Note 7, larangan ini akan menyebabkan anda tidak dapat menggunakan telefon anda di dalam pesawat. Anda mungkin rasa kurang selesa jika tidak dapat menggunakan telefon sekiranya menaiki penerbangan untuk jangka masa panjang, jadi mungkin perlu bawa telefon lain bersama ( untuk mengambil gambar, bermain game, mendengar muzik dan sebagainya)

Kebiasaannya larangan ini akan di war-warkan kepada penumpang semasa ‘check-in’ luggage , sebelum menaiki pesawat dan juga semasa di dalam pesawat sebelum penerbangan. Jadi sama-sama bekerjasama untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku.

Nampaknya pengguna Samsung Galaxy Note 7 terpaksa bekorban sedikit demi keselamatan penumpang lain.

Antara pesanan dan amaran oleh syarikat penerbangan yang dikeluarkan


Larangan Samsung Note 7

Larangan Samsung Note 7
Larangan Samsung Note 7 di Pesawat

Larangan Samsung Note 7
Larangan Samsung Note 7 di dalam Pesawat~mat-drat~

No comments:

Post a Comment

Komen dan cadangan dari pembaca amat di alu-alukan.

Walau bagaimana pun Mat Drat mengambil sedikit masa untuk membalas komen atau sebarang pertanyaan.