Friday, 11 August 2017

Tempat Makan Best / Sedap di Melaka

Tempat Makan Best Sedap di Melaka Asam Pedas






Kalau datang ke Melaka, jangan lupa menikmati makanan yang cukup terkenal di sini. Berikut Mat Drat senaraikan beberapa tempat makan yang sedap dan best di Melaka.

Senarai ni tak ikut ranking ye. Boleh lah baca trip terbaru Mat Drat ke Melaka di perkongsian sebelum ni untuk lihat mana tempat yang Mat Drat singgah makan. 

Senarai ni Mat Drat tak cerita panjang lebar, hanya nama kedai / restoran, lokasi dan link google map. Untuk review harga dan masakan, Mat Drat tak kongsikan di sini. Tapi harga rata-rata lebih kurang sahaja.

Nombor telefon setiap kedai/restoran boleh klik di link google map.  Ada sesetengah kedai/restoran meletakkan di situ nombor telefon untuk dihubungi Nombor telefon (hp) ni biasanya berubah-ubah, jadi boleh dapatkan terus di 'google map', sebab kalau Mat Drat letak nombor telefon sekarang, takut selepas 1-2 tahun, nombor tu dah tak digunakan.


ASAM PEDAS SEDAP / BEST DI MELAKA



Ada beberapa restoran asam pedas yang sedap dan best di Melaka yang menjadi tumpuan pengunjung. Tapi sedap dan best tu pun agak subjektif, lain orang lain citarasa. 

Antara restoran asam pedas yang menjadi pilihan di Melaka adalah.....


Paling senang nak cari asam pedas sedap, pergi ke area Kota Laksamana, di situ terdapat beberapa restoran asam pedas yang biasa menjadi tumpuan pengunjung.

Asam Pedas Pokok Besar
Lokasi : Jalan Laksamana 6, Taman Kota Laksamana

Google Map : 🚩 Map Asam Pedas Pokok Besar
Waze 🚘 Waze Asam Pedas Pokok Besar 

Tempat Makan Best Sedap Melaka Asam Pedas Pokok Besar
Asam Pedas Pokok Besar


Asam Pedas Claypot Kota Laksamana
Terletak berhadapan dengan Asam Pedas Pokok Besar

Lokasi : Jalan Laksamana 5, Taman Kota Laksamana

Google Map : 🚩 Map Asam Pedas Claypot
Waze  : 🚘 Waze Asam Pedas Claypot



Tempat Makan Best Sedap Melaka Asam Pedas Claypot
Asam Pedas Claypot Kota Laksamana
(Gambar di ambil waktu 2pm, Restoran hanya dibuka sekitar jam 6 petang,)


Asam Pedas Claypot 2
Terletak bersebelahan dengan Asam Pedas Pokok Besar dan bertentangan dengan Asam Pedas Claypot Kota Laksamana

Lokasi : Jalan Laksamana 6, Taman Kota Laksamana

Google Map : 🚩 Map Asam Pedas Claypot 2
Waze  : 🚘 Waze Asam Pedas Claypot 2


Tempat Makan Best Sedap Melaka Asam Pedas Claypot
Asam Pedas Claypot 2



Hajjah Mona Asam Pedas
Hajjah Mona Asam Pedas juga selalu direkemenkan oleh rakan-rakan jika Mat Drat ke Melaka.


Lokasi : Jalan Laksamana 2, Taman Kota Laksamana

Google Map : 🚩 Map Hajjah Mona Asam Pedas
Waze  : 🚘 Waze Hajjah Mona Asam Pedas





Berikut pula beberapa restoran asam pedas yang menjadi tumpuan selain di area Kota Laksamana.



Asam Pedas Pak Man (Perhentian Kuih Kampung)
Kat sini masa trip Mat Drat tu, bukan asam pedas je jadi tarikan Mat Drat tapi juga kuih-kuih dan menu sarapan di sini. Cukup variety.


Lokasi : 202 Ujong Pasir, 75050, Melaka


Google Map : 🚩 Map Perhentian Kuih Kampung

Tempat Makan Best Sedap Melaka Asam Pedas Pak Man Perhentian Kampung


Asam Pedas Selera Kampung Sdn Bhd
Lokasi : No. G2, Jalan PM3, Mahkota Square, Bandar Hilir, Melaka


Google Map : 🚩 Map Asam Pedas Selera Kampung
Waze  : 🚘 Waze Asam Pedas Selera Kampung


Tempat Makan Best Sedap Melaka Asam Pedas Selera Kampung


Asam Pedas Power Abang Piee
Asam Pedas Power ni jauh sikit je dari Bandaraya Melaka. 


Lokasi : Jalan Puteri Hang Li Poh, 75100 Malacca Town, Melaka

Google Map : 🚩 Map Asam Pedas Power Abang Piee
Waze  : 🚘 Waze Asam Pedas Power Abang Piee







Asam Pedas Hajjah Rahmah
Yang ni memang jauh dari Bandarya Melaka, terletak di Bukit Katil. Kalau berada di area sini, boleh la ke Asam Pedas Hajjah Rahmah sahaja.

Lokasi : Bukit Katil, Melaka

Google Map : 🚩 Map Asam Pedas Hajjah Rahmah
Waze  : 🚘 Waze Asam Pedas Power Hajjah Rahmah







COCONUT SHAKE SEDAP / BEST / VIRAL DI MELAKA

Selain masakan asam pedas, Coconut shake juga menjadi tumpuan mereka yang berkunjung ke Melaka. 

Ada 2 tempat yang paling menjadi tumpuan, satu di Klebang dan satu di Batu Berendam. 



Klebang Original Coconut Shake
Coconut shake ni sentiasa ramai pengunjung, jadi datang dengan "setkan di kepala'.... "tak apa kalau perlu beratur panjang"


Lokasi :Klebang, 5, Melaka
11.00 pagi - 6.30 petang



Waze  : 🚘 






Batu Berendam Coconut Shake
Coconut Shake Batu Berendam juga sentiasa menjadi tumpuan pengunjung dan penduduk tempatan. Datang kesini jangan risau kereana meja makan ahak banyak. Tak muat di kawasan 'khemah', boleh ke kawasan lot kedai. Selain coconut shake, macam-macam menu lain turut ada.


Lokasi :Jalan Batu Berendam, Melaka
10.30 pagi - 10.30 malam


Google Map : 🚩 Map Batu Berendam Coconut Shake
Waze  : 🚘 



Tempat Makan Best Sedap Melaka Coconut Shake Klebang Batu Berendam



KUPON  DISKAUN  FAVE  by GROUPONxxx

IKAN BAKAR SEDAP / BEST DI MELAKA

Makan tengah hari pilih asam pedas,  minum petang pula pilih coconut shake dan biasanya untuk makan malam pengunjung akan ke restoran ikan bakar.

Ada beberapa kawasan yang agak terkenal dengan ikan bakar seperti Umbai, Muara Sg Duyung dan Alai.  Boleh pilih mana yang dekat. 

Cuma nak pesan.... biasanya restoran-restoran ini akan penuh pada waktu malam terutama cuti sekolah atau public holiday.  Jadi datang awal untuk dapatkan tempat. Kalau datang dengan bilangan yang ramai, elok sangat buat tempahan dahulu untuk reservekan meja dan tidaklah menunggu terlalu lama.


Antara restoran ikan bakar yang menjadi pilihan adalah.... 

Ikan Bakar Parameswara
Lokasi : KM 12, Jalan Pengkalan, Pulau Besar, 75460, Melaka
5.00 petang - 12.00 malam



Google Map : 🚩 Map Ikan Bakar Parameswara
Waze  : 🚘 





Medan Ikan Bakar Muara Sg Duyung

Lokasi : Jalan Padang Temu, 75050, Melaka
5.00 petang - 11.00 malam



Waze  : 🚘 






Seri Muara Alai Hj Nasir Ikan Bakar
Lokasi : Jalan KM 8, 75460, Melaka

5.00 petang - 12.00 malam

Waze  : 🚘 






KUIH KERIA VIRAL MELAKA

Selain itu di Melaka juga pernah viral dengan kuih keria. Dan sehingga kini, masih ramai yang ke Melaka akan menuju ke lokasi ini untuk mendapatkan kuih keria tu.


Kuih Keria Antarabangsa Hj Jalil
Lokasi : 3123C, Jalan Limbongan, 75250, Melaka



Waze  : 🚘 





Kuih Keria Gula Melaka Batu Berendam
Lokasi : Jalan Batu Berendam, Melaka 
(Sebelah Coconut Shake Batu Berendam)


Waze  : 🚘 






Kalaua rasa bermanfaat, boleh share. 👇👇👇

No comments:

Post a Comment

Komen dan cadangan dari pembaca amat di alu-alukan.Walau bagaimana pun Mat Drat mengambil sedikit masa untuk membalas komen atau sebarang pertanyaan.