Sunday, 17 September 2017

Tempat Menarik di Busan Korea Selatan

Tempat Menarik di Busan Korea Selatan



Di Busan ni memang banyak tempat yang menarik untuk di lawati. Kawan Mat Drat yang pernah ke Seoul dan ke Busan pun kata yang dia lebih suka ke Busan katanya sebab Busan lebih banyak tempat menarik untuk dilawati.

Di entry sebelum ni, Mat Drat ada share lokasi-lokasi yang Mat Drat lawati dan kunjungi dari day 1 - day 4. Boleh la baca trevelog tu untuk itinerari 4H3M di Busan, panjang la sikit Mat Drat share termasuk bab makanan halal, pengangkutan dan tempat penginapan.

Di entry ini Mat Drat info agak general, dan akan Mat Drat update dari masa ke semasa (tunggu masa mengizinkan)


Maaf... Belum berkesempatan untuk update sepenuhnya. 
Balik je dari Busan, seminggu berikutnya ke Bangkok, kemudian Pattaya. Kemudian lepas raya banyak lak trip Cuti-Cuti Malaysia, pergi Langkawi lagi naik feri roro, Pulau Redang pas tu ke Penang.


Tempat-tempat menarik di Busan berikut yang Mat Drat lawati :

1. Gamcheon Culture Village


- Gamcheon Culture Village ni antara lokasi wajib di lawati jika ke Busan!!

- Gamcheon Culture Village ni terletak di kaki bukit dan mengadap pelabuhan. Deretan rumah seperti susunan kiub yang berwarna warni menjadikan pemandangan di sini cukup cantik.

- Di sini rumah-rumah di hiasi dengan pelbagai mural, ada tempat-tempat yang dihiasi secara kreatif, lorong-lorong juga ada tarikan tersendiri menjadi tempat ni sangat unik.

Info lanjut dan detail : 👉👉 Travelog Busan : Part III



2. Oryukdo Skywalk - Oryukdo Island





- Oryukdo Skywalk ni terletak di Oryukdo Island, agak jauh sedikit ke Selatan dari pusat bandar Busan. Oryukdo Island ni sebenarnya terdiri dari 5-6 buah pulau batu... boleh dikatakan ia pulau-pulau yang terdiri dari batuan sahaja.

- Susunan pulau-pulau ini agak cantik kedudukannya. Ia menjadi 5 atau 6 pulau kerana bergantung kepada hari dan air pasang surut. Ada kala ia hanya menjadi 5 pulau, ada kalanya menjadi 6 pulau.

- "O" bermaksud lima (5), manakala yuk bermaksud enam (6)

Oryukdo Skywalk

- Tarikan utama di sini adalah Skywalk yang disediakan.

- Flatform kaca dimana pelancong dan pengunjung boleh berjalan di atas batuan dan laut, sambil menikmati keindahan Oryukdo Island. Kalau ada yangh gayat tu, jangan risau...ketinggian flatform ni tak la tinggi sangat.

Info lanjut dan detail : 👉👉 Travelog Busan : Part V 



3. BIFF Square (Busan International Film Festival)




- BIFF ni singkatan kepada Busan International Film Festival. Busan cukup dikenali sebagai Bandaraya Filem. 

- Sewaktu Busan Film Festival, kalau nasib baik bolehlah bertemu artis-artis K-Pop Korea di kawasan ni. 

- Pada waktu biasa, BIFF Square menjadi tumpuan pengunjung kerana night marketnya yang agak meriah. Suasana gerai makanannya di sini menghidupkan suasana BIFF Market ni. 

Info lanjut dan detail : 👉👉 Travelog Busan : Part II 



4. Jagalchi Market




- Jagalchi Market ni katanya pasar ikan terbesar di dunia. Tak tahu betul atau tidak.

- Terletak betul-betul bertentangan dengan BIFF Square, tetapi perlu turun ke underground untuk menyeberangi jalan  ke sana.

- Selalu juga rasanya pasar ni masuk dalam rancangan travel atau percutian.

- Memang banyak hidupan laut, ikan dan seafood. Semua segar. Jagalci Market ni sinonim dengan slogan 'Come, See and Buy'

Info lanjut dan detail : 👉👉 Travelog Busan : Part II 


5. Gukje Market 





- Gukje Market ni merupakan pasar yang cukup terkenal di Busan dan juga tempat tumpuan pengunjung. Nak cari barang untuk dijadikan souveniour dari Busan, bboleh la ke sini.

-  Juga dikenali sebagai Nampodong International Market di mana ia merupakan market terbesar di Busan dan dikatakan lebih kurang seperti Namdaemun Market di Seoul.  (Boleh baca travelog Mat Drat ke Seoul)

- Jika di Malaysia , boleh la kita bayangkan seperti ala-ala Petaling Street. Tetapi di sini mereka bukan berniaga di gerai, tetapi di shop lot. Petaling Street peniaga banyak meniaga di gerai-gerai selain di shop lot.

- Ada beberapa lorong dan setiap lorong mengkhususkan kepada barangan tertentu. Boleh kata macam pasar Chatuncak jika di Bangkok. (Mat Drat balik dari Busan, selang seminggu terus ke Bangkok).

- Di pasar ini pelbagai barangan boleh diperolehi, baraNgan elektrik, perkakasan rumah, pakaian, buahan dan sayuran. Kira barang-barang di sini murah juga.

Info lanjut dan detail : 👉👉 Travelog Busan : Part IV 

6. Yongsudan Park



- Di sini juga terletak Busan Tower - 120 meter tinggi. Dari Busan Tower ni boleh lihat 360∘ Busan dari Observation Deck.

- The Busan Citizen Bell (Loceng Besar) kat atas bukit ni pula digunakan untuk perayaan tertentu.


- Pemandangan memang agak cantik di atas ni. Ada escalator untuk naik ke atas.

Info lanjut dan detail : 👉👉 Travelog Busan : Part II 




7. Huaendae Beach




Info lanjut dan detail : 👉👉 Travelog Busan : Part IV 



8. Dalmaji-gil Road




Info lanjut dan detail : 👉👉 Travelog Busan : Part V 


9. Masjid Busan Al-Fatah



Info lanjut dan detail : 👉👉 Travelog Busan : Part VI
10. Gwangbokro Fashion Street


- Gwangbok-dong Fashion Street ni menempatkan banyak butik-butik berjenama dan juga butik-butik fashion. Orang Korea kan sentiasa update dengan fashion terutamanya anak-anak muda,  jadi kawasan ni menjadi tumpuan anak-anak muda.

- Tapi di sini bukanlah menjual jenama high-end seperti di kawasan shopping yang terkenal di  Champs Elsee, Paris atau di Psg De Garcia, Barcelona (tempat yang pernah Mat Drat sampai).

- Nak cari barang murah, mungkin bukan di sini tetapi bersebelahan Gwangbok-dong Fashion Street ini ada Gukje Market, di situ banyak barang-barang murah yang di jual.


Info lanjut dan detail : 👉👉 Travelog Busan : Part II 




Dan beberapa tempat yang ingin dilawati tetapi masa tak mengizinkan


11. Gwangandaegyo Bridge


12. Yeongdodaegyo Bridge


13. Dongbaeksom Island


14. Taejongdae


15. Gwanggali Beach


16. Beomeosa Temple









~Mat Drat~


Perkongsian berkaitan Trip Busan ini

Kalaua rasa bermanfaat, boleh share. 👇👇👇

1 comment:

  1. Hello to every body, it's my first pay a quick visit of
    this webpage; this blog carries remarkable and in fact excellent data
    for visitors.

    ReplyDelete

Komen dan cadangan dari pembaca amat di alu-alukan.

Walau bagaimana pun Mat Drat mengambil sedikit masa untuk membalas komen atau sebarang pertanyaan.