Wednesday, 1 June 2016

Snorkeling di Teluk Pauh , Perhentian Besar


Jeti PIR , Perhentian Island Resort , Pulau Perhentian Besar


dari entry 3 sebelum ini...
👉👉 Percutian di Pulau Perhentian Besar - Aktivit Jungle Trekking 


Hari pertama... aktiviti petang di Pulau Perhentian bersambung


Seperti saya kongsikan di entry sebelum ni yang plan kami nak berjungle trekking terpaksa di batalkan kerana aktiviti tu agak tak sesuai, jadi sebagai alternatif saya gantikan dengan aktiviti snorkeling.

Peralatan snorkeling saya dah sewa (RM5 /set) dari pakcik di kaunter Mama Chalet tadi. 


Teluk Pauh

Teluk Pauh terletak berhadapan Perhentian Island Resort. Tetapi lebih tepatnya Perhentian Island Resort  itu yang terletak di Teluk Pauh.

Teluk ni menjadi tempat pengunjung mandi manda kerana pantainya yang landai serta pasirnya yang memutih. Memang agak panjang pantai di sini. 

Di sini, kejernihan airnya membuat kita sangat seronok. Nak mandi manda pun sesuai sebab landai.

Dari pantai Teluk Pauh ni, jika ketengah sikit terdapat Turtle Point di mana ia merupakan antara tempat utama aktiviti snorkeling. Tapi kena naik bot la kalau nak ke sini.... Di sini kita boleh lihat penyu-penyu  depan mata. Jika di sebelah pagi / tengah hari.... memang banyak bot di kawsana ini (Turtle Point).

Sebenarnya tujuan saya bawa anak-anak snorkeling petang ni adalah untuk membiasakan diri mereka untuk aktiviti snorkeling pada hari esoknya. Tak nak la buang masa esok baru nak ajar mereka snorkeling... maklumlah snorkeling terakhir adalah semasa trip ke Kota Kinabalu dahulu. 



Snorkeling Pulau Perhentian
Dah ready semua untuk aktiviti pertama


Selfie dulu



Hotel / Resort berdekatan 

Sambil berjalan dari resort kami ke Perhentian Island Resort itu, kami perlu melalui 3 hotel/resort  lain. Nampaknya ketiga-tiga resort ni ada keunikannya tersendiri.

1. The Reef's Chalet

  • Pertama, kami perlu melalui The Reef's Chalet. The Reef bersempadan dengan The Barat Perhentian dan The Coral View Resort.
  • Halaman di hadapan chalet The Reef  cukup luas... menghijau padangnya. Pantai di hadapan The Reef juga agak lebar dan memanjang. Cantik pasirnya, halus dan memutih. 
  • Di sini saya ada nampak kaunter sewaan kayak. Jadi yang nak berkayak boleh la sewa.... Kaunter untuk mengambil lesen scuba diving juga ada disini.
  • Depan The Reef ni, setaip kali kami lalu.... ada je minah salleh berjemur... Gangguan mata sungguh.
Hotel Murah Pulau Perhentian
Chalet The Reef
Hotel Murah Pulau Perhentian
Halaman The Reef
Scuba Centre Perhentian Island
Pusat Scuba Diving dan restoran yang terletak di antara The Reef dan Barat Perhentian.
Restoran ni rasanya bukan milik muslim

Percutian Pulau Perhentian
Pantai di hadapan The Reef
Percutian Pulau Perhentian
Pantai di hadapan The Reef

2. Coral View Island Resort

Hotel Murah Pulau Perhentian
Coral View Island Resort

Coral View Island Resort Pulau Perhentian
Coral View Island Resort.. Pantai memutih

  • Resort ni saya lihat cukup cantik , kebanyakan unitnya mengadap laut. Di hadapan setiap bilik tersedia kerusi untuk berjemur.... Jadi bila lau sini, memang susah nak elak dari tak terpandang minah salleh berjemur. 
  • Kedai souvenior dan kedai runcit kat sini agak besar. kalau yang terputus bekalan makanan tu, boleh la ke sini. Tapi saya ingatkan sekali lagi, barangan di sini ikut harga pulau ye !
  • Restoran di Coral view Island Resort ni cukup meriah saya lihat... dan harganya boleh tahan juga. Tapi sekali sekala kalau bercuti, jangan berkira sangat bab-bab makan... nanti tak seronok bercuti.
  • Pantai dari The Reff's Chalet ke Coral View ni cukup luas dan memutih..... Tapi tak ramai pengunjung bermain bersama anak -anak di sini kerana airnya agak dalam sedikit serta berbatu dan batu karang agak banyak.

Batu karang di pantai di hadapan Coral View Island Resort



Tips : Pakai selipar berjalan di pantai.
Kalau berjalan di persisir pantai Coral View Resort menghala ke Perhentian Island Resort, seeloknya pakailah selipar. Batu karangnya yang telah mati bersepah dan memenuhi pantai. Mungkin sebab tu di panggil Coral View Island Resort kot, coral bersepah di sini! 


Tapi kalau nak snorkeling di sini pun boleh... ikan-ikan kelihatan bermain di celah-celah batu yang banyak terdapat di sini, cuma perlu lebih berhati-hati sebab batu karang agak banyak di air.








Gambar-gambar kami di hadapan Coral View Resort

Coral View Island Resort Pulau Perhentian
Di sini ada juga ikan-ikan bermain di gigi air

Coral View Island Resort Pulau Perhentian

Coral View Island Resort Pulau Perhentian


Coral View Island Resort Pulau Perhentian


3. Perhentian Island Resort

Pantai di hadapan Perhentian Island Resort ni cukup cantik... betul-betul terletak di teluk. Pantai memanjang dan memutih..... 

KLIK DISINI untuk info lanjut mengenai Perhentian Island Resort ini.

Berhampiran resort ni terdapat jeti yang orang sini sebut jeti PIR (Perhentian Island Resort). Dari Coral View kena ikut laluan bertangga sedikit kerana laluan di bawah terhalang dengan batu-batu besar.

Untuk lain-lain hotel/resort di Pulau Perhentian, boleh KLIK DISINI



Tersedia satu port untuk massage di laluan ke PIR. Bermassage sambil memerhati keindahan alam.

Perhentian Island Resort
Belakang tu Teluk Pauh


Untuk aktiviti bermain pasir sangat sesuai disini.

Kalau nak snorkeling, boleh snorkeling berhampiran jeti PIR ni. Air memang jernih dan pantainya cukup landai. Memang agak ramai yang snorkeling di sekitar jeti PIR ni.

Kalau sebelah pagi, ramai pengunjung snorkeling di Turtle Point yang terletak jauh ke tengah sikit.

Perhentian Island Resort ni juga satu-satunya resort yang ada swimming pool di sini. Tapi apa barang pergi pulau mandi swimming pool kan?


Jeti PIR Perhentian Island Resort , Pulau Perhentian Besar
Bergambar dulu sebelum terjun.
Dari jeti ni memang nampak ikan-ikan berenang di bawah.

Perhentian Island Resort , Pulau Perhentian Besar
Memang sesuai untuk yang ingin berbulan madu di sini...
sungguh mempersona keindahan dan kecantikan pulau ni
Mat Salleh ni bermain dengan ikan di bawah jeti.
Agak jauh dari pantai tetapi pantai agak landai

Teluk Pauh Perhentian Island Resort , Pulau Perhentian Besar
Teluk Pauh 

Teluk Pauh Perhentian Island Resort , Pulau Perhentian Besar
Bot (teksi air) pasti ada di sini

Teluk Pauh Perhentian Island Resort , Pulau Perhentian Besar
"Sini okey!! Ada ikan sikit..."

Teluk Pauh Perhentian Island Resort , Pulau Perhentian Besar
Masing-masing baru nak mencuba peralatan snorkeling, dah setahun lebih tak snorkeling

Teluk Pauh Perhentian Island Resort , Pulau Perhentian Besar
Dah mula boleh terapung kan diri....

Penat snorkeling... main pasir pulak

Perhentian Island Resort , Pulau Perhentian Besar
Selesai siapkan "selimut"


Perhentian Island Resort , Pulau Perhentian Besar
Memang boleh tertidur .... dalam meniknmati keindahana pantai

Teluk Pauh Perhentian Island Resort , Pulau Perhentian Besar
Pantai Teluk Pauh ...memanjang


Teluk Pauh Perhentian Island Resort , Pulau Perhentian Besar
Matahari mula hilang di sebalik Pulau Perhentian Besar.



Sekitar 6.30 petang, matahari mula menunjukkan akan melabuhkan diri. Kami bersiap-siap untuk pulang ke resort penginapan kami... 

Sampai di The Barat Perhentian. Anak-anak masih tak puas mandi, jadi mereka sambung mandi kat depan The Barat Perhentian pula. Air di sini juga landai.




The Barat Perhentian.
Sampai di resort kami, anak-anak nak mandi lagi... bagi je

Dan matahari melabuhkan dirinya di ufuk timur


Entry ke lima berikutnya 👉👉 Snorkeling pakej murah saya kongsikan pengalaman kami melakukan aktiviti snorkeling semasa trip percutian ini. 











~mat-drat~

No comments:

Post a Comment