Thursday, 15 March 2018

The Grato - Western Food Sedap di Bandar Seri Putra Bangi








Kali ni Mat Drat nak share sikit pasal satu restoran western food.... sekali makan, rasa nak makan lagi, dan dah makan lagi rasa nak lagi.....

Yang Mat Drat maksudkan, Restoran Grato Bandar Seri Putra. Kalau ikut alamat memang Bandar Seri Putra ni berada di daerah Kajang tapi rasanya yang duduk area Bangi / Nilai / Putrajaya pun boleh je ke sini. Tak jauh mana pun...

Entry ni sempena kali ke dua Mat Drat makan di sini. Kali pertama 2 bulan lepas.


Grato - Western Food Sedap di Bangi
The Grato BSP - Bandar Seri Putra



Makan di Grato kali pertama
2 bulan lepas tu, Mat Drat ada kerja sikit di area Bandar Seri Putra ni. Bila selesai kerja, tanya kawan mana nak makan sedap kat area ni (waktu tu dah 2:30pm), dan kawan cadangkan makan di The Grato. 1st time dengar Grato masa tu, Mat Drat cakap "Grato pun Grato la.... janji makan sedap".

Selesai makan masa datang 1st time tu, rata-rata semua puji.... sedap, portion besar, harga okey.... dan paling 'diingati' adalah Green Tea dia... 

Masa tu Mat Drat order Chicken Steak n Pasta dan minuman Green Tea. Gambar meal yang kawan lain makan Mat Drat tak ambil sangat masa tu. 

Dan biasalah, bila makanan sedap dan kita puas hati... mesti la share dengan kawan-kawan di FB. Sharing is caring la katakan....

Bila dah share di FB, ramai rupanya kawan-kawan yang dah makan kat sini, dan mereka pun kata ni The Grato ni memang sedap. 

Ni kisah yang 2 bulan lepas.... 

Grato - Western Food Sedap di Bangi
Menu Mat Drat 1st time datang makan
- Chicken Steak n Pasta dan Green Tea


Makan di Grato kali kedua
Dan baru-baru ni, Mat Drat ada tugasan sikit di Port Dickson. Masa on the way balik ke KL dari PD hari tu (dalam 2pm), dalam kepala duk fikir mana nak singgah lunch masa tu. Dan bila sampai Nilai, teringat The Grato ni... Terus cadang kat kawan nak singgah Grato Bandar Seri Putra.

Menyampuk lak sorang kawan Mat Drat dalam kereta ni.... "aku nak minum Green Tea dia....best gile green tea dia"

Dari EXIT Bandar Sri Putra PLUS Highway, bukan jauh pun restoran ni. Tak sampai 5 minit je pun dari tol. 

Yang tersangkut jem kalau weekend balik dari Selatan ke KL, kalau perut lapar tu bolehlah keluar je exit ni dan tuju ke sini. 


Waktu Mat Drat sampai kat sini lebih kurang 2:30pm, sama macam datang 1st time 2 bulan lepas... pelanggan masih tak ramai sebab office hour. Masa datang dulu, Mat Drat chit chat dengan sorang brader jaga kaunter ni, dia kata biasanya start pukul 6 akan mula ramai pelanggan.  

Kebetulan pula masa sampai ni, ada owner kedai ni En Imzani. Tak sangka pun dia owner kedai mulanya sebab dia 'biasa-biasa je', sama-sama dengan staff ambil order dan hantar makanan/minuman kepada pelanggan. Low profile....

Mat Drat memang rajin sikit bab-bab nak berbual dengan orang ni, lagi-lagi kalau tempat makan best atau pun ada special menu kat situ. 


Kali ni Mat Drat bertiga.... pagi tadi panjat Rumah Api Tanjung tuan di PD dan perut pun rasa agak lapar, jadi dah niat nak makan lebih sikit kali ni. 

Dan dah alang-alang tokey kedai yang ambik order, Mat Drat minta dia cadangkan apa lagi yang best kat Grato ni dan bagi tahu juga 1st time datang dulu kami bertiga dah rasa Chicken Steak n Pasta, Chicken Chop dan Meatball Carbonara. Dan minuman pun kami minta dia cadangkan kalau ada minuman lain yang dia nak suggest selain Green Tea.

4 menu yang dia suggestkan... dia kata paling diminati disini.
- Spicy Italian Lamb Pasta
- Fish and Chips
- Chicken Steak with Pasta
- dan Nachos kalau nak tambah....

3 minuman yang dia suggestkan... 
- Grato Teh Hijau
- Soda Citronella
- 3 Layer Cappuchino




Grato - Western Food Sedap di Bangi
3pm lebih,pelanggan mulai ramai...

Menu Pilihan Kami Bertiga
Datang 1st time dulu, Mat Drat dah rasa Chicken Steak with Pasta, kali ni Mat Drat pilih Fish n Chips. Jodohkan dengan air Soda Citronella.

Ingatkan 3 layer tea...rupanya 3 layer cappuchino hu hu hu. Tak merasa  3 layer tea. 2 minggu lepas Mat Drat ke Kuching 5 hari, tak sempat merasa 3 layer tea yang biasa Mat Drat  minum tiap kali ke Kuching.

Mat Drat jarang order Fish n Chip kalau makan western food ni, biasanya cuit yang anak-anak punya.  Kali try order sendiri.

Tak tahu nak komen apa...tapi isi ikan dia soft je....lembuttt je, kulit kat luar crispy. "Orang kata kelembutan dalam kegaringan 😋". Dan sos dia, memang sedap..... Pilihan yang tepat.

Yang nak diet tu, elok gak try Soda Citronella ni. Tak silap ada serai, lemon, daun pudian, laici dan asam boi. Hilang dahaga minum ni... 


Grato - Western Food Sedap di Bangi
Air sampai dulu... untuk menghilangkan dahaga.
Green Tea - 3-Layer Cappuchino - Soda Citronella


Grato - Western Food Sedap di Bangi
Fish n Chip - Garing di luar, lembut di dalam.

Yang sorang lagi order Spicy Italian Lamb Pasta dan jodohkan 3-layer Cappuchino. Yang dia ni memang penggemar sejati kopi... jadi bila dengar cappuchino, terus nak.

Dia ni pun dah banyak kali ke sini, cuma Spicy Italian Lamb Pasta ni dia tak pernah rasa, kali ni dia nak try. Mat Drat pun cuit jugak la sikit.... nak rasa.

Spicy tak la pedas mana.... sedang-sedang sahaja. Yang tak kuat pedas tu boleh makan, jangan risau.

Lamb.... daging lembut tak banyak tulang dan lemak...dan yang paling penting, tak bau.... 

Rasanya ni 1st time Mat Drat jumpa menu macam ni... rasanya resepi Italy dengan sentuhan dan citarasa tempatan kot. Orang Italy mana makan pedas-pedas...


Grato - Western Food Sedap di Bangi
Spicy Italian Lamb Pasta - didatangkan dengan sos.



Grato - Western Food Sedap di Bangi
Set kawan Mat Drat. Spicy Italian Lamb Pasta & 3-layer cappuchino


Dan sorang lagi, dia nak rasa Chicken Steak n Pasta sebab dulu dia makan Lunguine Meatball. Dan minuman pastinya Green Tea sebab dia yang sebut nak minum Green Tea masa dalam kereta tadi 😂😂.

Chicken Steak n Pasta...  jarang jumpa menu ni kalau pergi restoran western food. Biasanya Chicken Streak satu menu...Pasta satu menu. Yang kat sini digabungkan sekali.... sebab owner tahu kot orang Malaysia ni suka makan macam-macam. Jadi datang sekali makan, boleh rasa 2 menu sekali.

Chicken steak, rasanya macam Mat Drat datang makan 1st time hari tu... ayam di masak sedang-sedang, tak terlalu masak. Jadi dagingnya pun lembut je... Biasalah lah, makan chicken chop sos pun mainkan peranan. Kalau sos tak sedap, kita boleh kata set tu tak sedap. Tapi kat sini, chicken steak + sos, dua-dua sedap.

Pasta pun Mat Drat berani kata sedap, sebab...Mat Drat datang makan dulu pun habis. Kawan Mat Drat datang makan ni pun habis. Rasanya daun herba yang 'chef' tabur atas pasta ni yang buatkan pasta ni sedap kot.... daun herba apa Mat Drat tak tahu... lupa lak nak tanya masa tu... 😀


Grato - Western Food Sedap di Bangi
Chicken Chop n Pasta

Grato - Western Food Sedap di Bangi
Ini menu 1st time datang hari tu... Linguine Meatball


Dan memandangkan perut sedikit lapar, Nachos pun kami order.... dengar En Imzani kata 'kerak' yang dia gunakan special dan jauh dibeli...Kami pun nak try jugak la...

Ikhlas cakap....1st time Mat Drat makan nachos rasanya. Biasa tu kalau ke Western Food tu, nampak menu biasa-biasa je...Chicken Chop, Lamb Chop, Steak, Fish n Chip dan pasta2. 

Betullah macam En Imzanie cakap, kerak dia nipis....cruncy.  Sedap dan habis semua kami makan. Habis dimakan rasanya sebab faktor sedap 70%, dan faktor lapar 30%. Kami makan ni dulu sebelum makan set kami sebab geram je tengok Nachos bila sampai... Try la order kalau tak percaya...


Grato - Western Food Sedap di Bangi
Nachos


Dan inilah set kami makan bertiga.....

Grato - Western Food Sedap di Bangi
Mat Drat kata "Opsss sabar  jappp...
Jangan makan dulu, nak ambik gambar dulu ye, nak kena masukkan dalam blog ni"


Grato - Western Food Sedap di Bangi
Jemput makan..... 




Jadi yang suka makan-makan....yang suka mencari makansedap-sedap, Mat Drat berani suggest la tempat ni..... Harga okey sangat dan yang penting rasa tak mengecewakan. Dua kali makan, dua kali tak mengecewakan.

Lagi-lagi bila ada sign "PILIHAN TV3 - Jalan Jalan Cari Makan". Memang sahlah tempat ni direkemenkan oleh ramai orang.



Grato - Western Food Sedap di Bangi  Harga dan Menu
Sorry...Gambar menu dan harga tak berapa clear.


Dan waktu menulis entry ni, Mat Drat dah pun janji nak bawa anak-anak makan kat sini cuti sekolah ni walau pun jauh Mat Drat kena drive. Anak-anak pun 'skodeng' Facebook ayah dia juga, tengok ayah dia makan sdap, mereka pun nak merasa jugak.

Anak-anak biasa nak makan western, dia orang sebut satu restoran kat Shah Alam.... Biasalah, kalau sedap tu memang akan selalu di repeat, anak-anak ni tahu je mana nak makan sedap.

Yang datang bawa anak-anak kecil tu, jangan risau... owner The Grato ni sediakan satu sudut untuk anak-anak bermain. Jadi mak bapak nak makan dan menikmati hidangan tu tak ada la terganggu sangat.... budak-budak kecik ni biasalah, bukan boleh lama duduk depan meja makan...



Grato - Western Food Sedap di Bangi
Sudut kanak-kanak bermain


Dan makan kat sini, selain sedap makan yang masuk di mulut.... Mat Drat suka juga perhiasan di dinding restoran ni. Simple tapi menarik. Orang seni la katakan... menghargai benda-benda kecik.

Dan satu lagi....Mat Drat suka juga makan waktu tu sebab halwa telinga dengar sayup-sayup je bacaan ayat suci Al-Qurran. Masa nak bayar, baru jumpa punca baccan tu... rupanya dari kaunter bayaran. Respek la En Imzani. Moga terus murah rezeki.



Grato - Western Food Sedap di Bangi





Nak Datang - elok la buat reservation.
Ini yang diberitahu oleh brader masa 1st time Mat Drat ke sini dulu dan juga direpeat oleh En Imzani, biasnaya Jumaat, Sabtu dan Ahad.... restoran ni akan penuh dengan pelanggan terutamanya sebelah lewat petang hingga malam.

Jadi kalau datang dengan bilangan yang ramai tu (perlukan lebih 2 meja), eloklah call dan buat reservation dulu. Betullah tu sebabnya kalau datang 2-3 orang, boleh selit-selit di meja kosong.... tapi bila ramai, susah nak alih-alihkan meja sebab restoran dah penuh. Takkan nak main tarik meja dan cantumkan suka-suka, sebab pelanggan lain tengah makan kan... Jadi untuk keselsaan sendiri, call dulu sebelum datang terutamanya kalau datang ramai.

Mat Drat tanya jugak...kalau datang 10 malam okey kot...sebab dah ramai pelanggan balik. Dia kata okey, tapi takut menu yang nak di order dah tak ada bahan untuk dihidangkan... jadi, datang awal ye...

Untuk tempahan, boleh call atau whatsapp nombor ni:

03-8922 0411 : The Grato
012-679 6101 : En Imzanie
014-625 5596 : Pn Tg Haslian(Wife En Imzanie)

Tapi kalau ada special request pun boleh email ke gratobsp2016@yahoo.com

Facebook Page :
https://www.facebook.com/gratobsp2016/






Buffet Buka Puasa
Asalnya Mat Drat tanya En Imzani, tingkat atas buka ke kalau malam-malam penuh. Dia kata atas buka untuk dijadikan surau bila bulan puasa. 

Rupa-rupanya, Th Grato ni pun sediakan pakej buffet berbuka puasa. Kawan Mat Drat yang biasa makan kat sini pun pernah makan buffet buka puasa di sini.

Nanti ada detail pasal Buffer buka puasa ni, Mat Drat update kat sini.


Western Breakfast
Dah alang-alang tercerita pasal buffet berbuka puasa, En Imzani pun dukpromote juga la menu baru mereka... Western Breakfast. Dia kata ramai yang minta mereka sediakan Western Breakfast.

Dan bila dah ada Western Breakfast, En Imzani kata dia luaskan menu kepada 'Local Breakfast' sebab sayang resepi yang mereka tahu tak disajikan kepada pelanggan....lagi-lagi bila ada permintaan.

Jadi yang nak breakfast boleh juga try menu ni
- Nasi Lemak (ni biasa kan)
- Nasi Dagang Terengganu (ni susah nak jumpa yang sedap...pure Terengganu kat Lembah Klang ni)
- Lempeng Kelapa (ni pun susahnak jumpa, anak-anak kita pun takut tak pandai makan)
- Nasi Kunyit With Rendang (tak payah nak balik Ganu baru nak makan benda ni dah)

Dan paling best...coffea dan tea, free untuk breakfast ye. Jimat tu.... 

Untuk breakfast..Sabtu dan Ahad sahaja ye. Dan waktu 8:30 - 11:30am.



Grato - Western Food Sedap di Bangi  Harga dan Menu
 



Dan satu lagi....  pesanan Mat Drat...kalau jumpa tempat makan sedap tu, tak salah kita share. Selain tanda 'sharing is caring', kita juga membantu kedai tu terus maju.

Dan Mat Drat biasa amalkan "Kalau sedap, beritahu rakan. Kalau tak sedap, beritahu owner kedai untuk mereka baiki"



Alamat : 
The Grato Bandar Sri Putra
39, Jalan Seri Putra 1/4, Bandar Seri Putra, 
43000 Kajang, Selangor

Tel : 03-8922 0411






~Mat-Drat ~

Kalau rasa bermanafaat, boleh share. 👇👇👇


4 comments:

  1. Seriously, tengok portion semua hidangan tu mmg berbaloi dan menyelerakan. Interior restoran tu pun nampak selesa dan tenang klu nak menjamu selera mcm ni. Ok.. klu ke bangi mmg akan singgah juga ke sini nanti. Thanks sharing info membuka selera ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempat dan makanan sedap kena war warkan....

      Delete
  2. Area bangi memang banyak tempat makan best kan...eeee...sajer je bagi perut SA berbunyi tau...semua nampak sedap tu ha...kena terjah ni

    ReplyDelete
  3. wow, looks yummy.. decor pun menarik!

    ReplyDelete

Komen dan cadangan dari pembaca amat di alu-alukan.

Walau bagaimana pun Mat Drat mengambil sedikit masa untuk membalas komen atau sebarang pertanyaan.