Wednesday, 28 October 2020

Tempat Makan Best dan Sedap di Langkawi

 


TEMPAT MAKAN BEST DAN SEDAP DI LANGKAWI

Banyak pilihan nak makan sedap di Langkawi ni. Boleh la google dan cari mana yang berkenan. Mat Drat senaraikan beberapa tempat sahaja yang menjadi tempat favourite Mat Drat.

Mat Drat pecahkan ikut kategori
- Tempat Sarapan dan Brunch
- Tempat Makan Tengahari (Lunch)
- Tempat Minum Petang
- Tempat Makan Malam (Dinner)

Sarapan dan Brunch sedap di Langkawi

Kalau menginap di hotel atau resort tanpa pakej breakfast, boleh la cari gerai-gerai yang jual sarapan pagi. 

1. Kedai Makan Kak Ju 3 Saudara 

Kalau yang menginap di area Pekan Kuah, mungkin boleh tapaw sarapan pagi di sini. Kedai makan ni biasa-biasa je, tapi Mat Drat suka sebab ada pelbagai pilihan juadah dan harga tak mahal.

Menu utama nasi lemak dan pelbagai kuih muih. 

Dari HIG Hotel, hanya 500 meter sahaja. 
Lokasi : Kampung Padang Lalang
👉 Google Map

2. Nasi Dagang Pak Malau 

Bagi yang menggemar nasi dagang, boleh la ke sini. Pernah viral dahulu, jadi memang sentiasa akan dikunjungi pelanggan Nasi Dagang Pak Malau ni.

Tempat di ramai peminatnya sebab lokasinya. Makan sambil mengadap sawah padi dan gunung. Cukup mendamaikan.

Waktu operasi sampai 2:00pm, tapi jangan lewat sangat. Kalau lewat, pilihan lauk dah tak banyak. Kalau weekend terutama school holiday, sebolehnya sampailah sebelum 11 am.

Waktu : 8:00am - 2:00 pm
Facebook Page : Facebook Nasi Dagang Pak Malau

Lokasi :No 186, Jalan Makam Mahsuri,  Kampung Mawar 
👉 Google Map Nasi Dagang Pak Malau


Nasi Dagang Pak Malau Makan Sedap di Langkawi
Nasi Dagang Pak Malau

Nasi Dagang Pak Malau Makan Sedap di Langkawi
Suasana di sini

Tengah Hari (Lunch)

Untuk tengah hari, Mat Drat lebih suka makan di kedai makan yang sajikan nasi campur.

2 cadangan Mat Drat

1. Nasi Campur Kak Yan  

Kalau nak makan nasi campur dengan pilihan lauk yang banyak, boleh la ke Kak Yan Nasi Campur. Lauk memang banyak dan kedai makan ni sentiasa menjadi pilihan pengunjung.

Boleh kata,setiap hari kedai makan ni akan dipenuhi pelanggan terutama jika cuti sekolah. Bukan pelanggan berkereta sahaja yang kesini, yang datang dengan bas juga makan di sini.

Jika ingin buat tempahan awal dan makan secara buffet dalam kumpulan besar, boleh hubungi tuan empunya kedai untuk tempahan.

Lokasi : Ulu Melaka

Map : 👉👉  Peta Google Map Kak Yan


Kak Yan Nasi Campur Tempat Makan Best di Langkawi



Kak Yan Nasi Campur Tempat Makan Best Langkawi


Kak Yan Nasi Campur Tempat Makan Best Langkawi

2. Pusat Perdagangan Kelana Mas 

Mat Drat dah lebih 2 kali rasanya makan di area Pusat Perdagangan Kelana Mas ni. Ada beberapa kedai makan di sini. Tak silap ada 2 kedai sebelah menyebelah yang sajikan makanan tengah hari dengan menu nasi campur.

Kalau yang menginap di area Pekan Kuah,  dan mencari tempat makan tengah hari boleh lah consider ke sini. Harga biasa-biasa. Mat Drat makan di Kedai Makan Kak Yah Seafood.

Kawasan perniagaan ni juga menjadi tempat tumpuan untuk makan malam, sesuai dengan bebrapa nama kedai yang menyajikan makanan seafood / masakan panas ala tomyam.

Cuma parking agak limited di sini.

Lokasi : Persiaran Mutiara 2
👉 Google Map

3. Medan Selera Kompleks HIG  

Ada banyak gerai di dalam ni, dan kita boleh pilih mana yang memenuhi citarsa kita. Lokasinya yang terletak di hadapan Kompleks HIG, jadikan tempat ni sentiasa di penuhi pelanggan.

Mat Drat pernah beberapa kali makan di sini, makan tengah hari, minum petang (melepak) dan juga makan malam terutama sewaktu menginap di area Pekan Kuah.

Nasi campur, masakan panas, sup dll ada disajikan di sini. Banyak gerai, dan banyak pilihan.


Minum Petang

1. Laksa Power Tepi Airport 

2. Laksa Ikan Sekoq 

Kalau mencari tempat untuk minum petang atau pun tempat makan sedap yang 'mesti' dikunjungi, Mat Drat cadangkan ke ....
- Laksa Power Tepi Airport atau pun ke 
- Laksa Ikan Sekoq.

Tempat ni memang jadi tumpuan terutamanya sebelah petang. Sambil makan mengadap pantai dan layan sunset, pengunjung dan pelanggan juga akan di'hiburkan' dengan dendangan bunyi kapal terbang mendarat dan berlepas. Lokasi ni di sebelah runaway airport Langkawi.


Menu wajib sudah semestinya Laksa. 
Boleh juga rasa rojak pasembor di sini. Memang best.

Ada yang suka laksa di Laksa Power, dan ada yang suka Laksa Ikan Sekoq. Citarasa berbeza. Menu kedua-dua lebih kurang sama. Bukanlah gerai tetap, tetapi adalah gerai bergerak ala ala 'food truck' Mereka gunakan rori kecil.

Selain 2 gerai ni, ada juga lagi beberapa gerai lain. Bukan hanya ada gerai jual laksa sahaja.

Jika hujung minggu, mungkin perlu park kereta jauh sikit sebab nak dapat parking sedikit susah. Kita perlu park kereta di tepi jalan. Cuma di kawasanberhampiran Laksa Power ada kawasan yang agak luas sebab kedudukannya di hujung sekali.

Lokasi : 
Jalan Kuala Muda (Tepi Airport). 
Pandu perlahan, sebab kalau terlepas memang agak jauh untuk u-turn.

👉 Google Map Laksa Power Airport
👉 Google Map Laksa Ikan Sekoq


Boleh klik link google map di atas untuk lihat gambar-gambar dikongsi netizen dan juga review-review netizen.


Laksa Power Ikan Sekoq Tempat Makan Best di Langkawi

Laksa Power Ikan Sekoq Tempat Makan Best di Langkawi



Laksa Power Ikan Sekoq Tempat Makan Best di Langkawi

Laksa Power Ikan Sekoq Tempat Makan Best di Langkawi


Laksa Power Ikan Sekoq Tempat Makan Best di Langkawi


Makan Malam ( Dinner )

Untuk makan malam, kebanyakkan tempat akan dipenuhi pengunjung seawal 7:30pm. Kalau datang 8pm tu, kira perlu mencari tempat duduk dan mungkin perlu menunggu lama.

Pantai Cenang
Mat Drat tak memilih sangat nak makan kat mana. Mana yang dekat dan kosong, situlah dituju sebab biasanya jika lambat akan penuh dan menunggu turn diserve memang lama.

Jadi di Pantai Cenang, tak ada restoran favourite Mat Drat. 

Kalau susah, fast food je tempat dituju (McD, Subway dll).

Pekan Kuah
Mat Drat share 2 lokasi di area Pekan Kuah yang lebih kepada lokasi untuk makan-makan sambil melepak.

1. Tanjung Tirai  View Cafe  

Mat Drat suka 3 perkara mengenai cafe ni, 
- parking luas
- restoran luas
- view cantik 

Restoran ni agak besar, ada kalanya jika lewat tiba memang kena menunggu sedikit.  Waktu malam, memang agak ramai pelanggan datang ke sini.

Menu : Boleh la order masakan panas dan satey.

Lokasi : 
Komplek Jeti Pelancongan Kuah
👉 Google Map Tanjung Tirai View Cafe

2. Medan Selera Kompleks HIG  

Sebenarnya, Medan Selera Kompleks HIG ni bukan sahaja destinasi untuk makan malam, tapi juga untuk makan tengah hari dan minum petang.

Ada banyak gerai di dalam ni, dan kita boleh pilih mana yang memenuhi citarsa kita. Lokasinya yang terletak di hadapan Kompleks HIG, jadikan tempat ni sentiasa di penuhi pelanggan.

Mat Drat pernah beberapa kali makan di sini, makan tengah hari, minum petang (melepak) dan juga makan malam terutama sewaktu menginap di area Pekan Kuah.

Lokasi : 
Hadapan Kompleks HIG, Pekan Kuah
👉 Google Map Medan Selera Kompleks HIG

Antara gerai pilihan Mat Drat

a. Gerai Ahmad Pasembor Top Langkawi
Menu : Pasembor / Rojak

b. King Kong Fresh Mango Juice
Menu : Jus pior mangga

c. Sup Power
Menu : Sup Tulang

Tempat Makan Best di Langkawi Rojak Pasembor


Tempat Makan Best di Langkawi Jus Mangga



Harap perkongsian ini bermanfaat. Jika ada sebarang komen atau tambahan info, bolehlah tinggalkan di ruangan komen di bawah.

Jika rasa bermanfaat untuk rakan-rakan Facebook, boleh klik butang SHARE.

Selamat Bercuti. 

~mat-drat~
Kalaua rasa bermanfaat, boleh share. 👇👇👇 

1 comment:

Komen dan cadangan dari pembaca amat di alu-alukan.

Walau bagaimana pun Mat Drat mengambil sedikit masa untuk membalas komen atau sebarang pertanyaan.