Tuesday, 7 January 2020

Bercuti ke Puteri Harbour, Nusajaya Johor



PUTERI HARBOUR, JOHOR

Oct baru ni Mat Drat ke Puteri Harbour mengambil kesempatan cuti panjang. Trip singkat sahaja, kerana tidur 1 malam sahaja di sana.

Plan ke sini nak bawa anak-anak ke Hello Kitty dan Thomas Town. Mat Drat tak pergi ke Legoland kali ni sebab dah pernah bawa anak-anak ke situ sebelum ni. Lagi pun cuti macam ni pasti orang sangat ramai dan setiap ride akan perlu beratur panjang.

Cukuplah anak-anak dapat main ride dalam Hello Kitty dan Thomas Town, kira dapatlah ganti keseronokan main ride di Legoland. Lagi pun ni bawa anak-anak kecil je.

Dan Mat Drat menginap di Merina Condominium dengan swimming pool, pun kira dapat ganti keseronokan bermain air di Legoland Water Park.

Okey... Ni perkingsian ringkaas e ye.

Sebelum tu...jemput singgah IG Mat Drat dan kita saling follow memfollow
https://www.instagram.com/art_matdrat



.............................................................................


PERJALANAN KE PUTERI HARBOUR

Macam biasa Highway Plus dari Bangi ke Nilai dan terus ke Seremban dan Senawang. Lepas tu baru clear sikit.

Masa perjalanan dari KL ke Puteri Harbour ni lebih kurang 4 jam - 4 1/2 jam je dalam  pemanduan 'kelajuan kebangsaan', iaitu ikut had laju dan bukannnya ikut kelajuan kebanggaan.

Dah alang-alang ke Johor, Mat Drat ambil kesempatan singgah di rumah saudara di Pontian, dah lama tak berjumpa. Kira trip bawa anak-anak sambil ziarah saudara.

Tanjung Piai - Tanah Asia paling Selatan 
Perancangan awal, dari Pontian akan singgah sekejap di Tanjung Piai sebelum ke Puteri Harbour.

Bila dah jumpa saudara ni, tak boleh buat apa. Memang akan lama, jadi plan nak singgah Tanjung Piai terpaksa dibatalkan sebab tak sempat.

Bagi yang belum tahu, Tanjung Piai Johor merupakan tanah besar Asia paling selatan.








..................................................................................................................

PENGINAPAN DI PUTERI HARBOUR


Kawasan Puteri Harbour ni juga sebenarnya jadi pilihan kepada mereka yang ingin bercuti ke Johor Baharu terutamanya  yang ingin ke Legoland atau pun Hello Kitty / Thomas Town.

Pelbagai unit boleh kita jumpa sama ada di Airbnb, booking.com atau agoda. Pilih mana yang berkenan.





Apartment / Homestay

Memandangkan kali ni Mat Drat menginap di service apartment / kondominum, jadi di entry ni Mat Drat senaraikan beberapa homestay dan apartment yang ada di Puteri Harbour ni.


Encorp Marina Puteri Harbour 

Kali ni Mat Drat menginap di sebuah service apartment melalui Airbnb. Murah dan sangat selesa. Mat Drat pilih sebab swimming pool kat sini cantik, sesuai untuk anak-anak bergumbira.

Okey, Encorp Marina Puteri Harbour ni antara service apartment yang terdapat di area Puteri Harbour ni. Ada beberapa lagi service / residence apartment di kawasan ni. 

Pelbagai unit boleh kita jumpa sama ada di Airbnb, booking.com atau agoda. Pilih mana yang berkenan.

Mat Drat menginap di Service Apartment Encorp Marina yang diberi nama oleh owner, "Cozy 5 Guest Hello Kitty & Legoland".  

Mat Drat boleh kata unit ni sangat 'class', sangat selesa, sangat luas dan sangat berbaloi.  

5 sebab Mat Drat pilih unit ni
  1. Harga sudah pasti sebab utama, tak mahal
  2. Swimming pool cantik dan menarik
  3. Unit sangat selesa (3 bilik)
  4. Walking distance ke Hello Kitty, Thomas Town dan deck kapal/bot
  5. Kedai dan restoran di tingkat bawah


  Airbnb (dengan diskaun kredit )    

Bagi yang nak booking melalui airbnb, boleh redeem rebet diskaun dengan link ni di bawah.

Bagi yang belum tahu, Airnb ni platform booking 'homestay' asalnya. Kini  Airbnb tawarkan pelbagai service di platform mereka. Hotel pun dah ada yang iklankan bilik mereka di Airbnb.

Mat Drat kalau nak jimat, kadang-kadang tu mencari penginapan di Airbnb sahaja. boleh dapat apartment atau kondo yang selesa pada harga murah.


Nilai kupon ni berubah-rubah, bergantung pada waktu promosi.

Skrg RM 165. 
Ada 2 diskaun yang boleh dituntut
1. Rebat RM 120 untuk penginapan yang jumlah booking melebihi RM 290.
2. Rebat RM 45 untuk tempahan aktiviti di Airbnb.


Kredit diskaun ni untuk 1st time user je. Kalau dah ada akaun, daftar la pakai nama wife ke, tak pun create je akaun baru dengan email lain. Kalau dapat RM165 diskaun, banyak jimat tu... 

Ingat...  Dah click, daftar lah dalam masa 30 hari. Dah daftar nanti,  kredit akan masuk ke akaun dan valid untuk tempoh 1 tahun.

Pilih lah nak booking unit melalui airbnb di apartment/homestay mana. Ikut berkenan yang mana satu. Boleh guna untuk booking di serata dunia, bukan di sini sahaja.

Jadi nak dapat RM 120 tu, 
- Klik LINK di atas dan daftar akaun
- Buat tempahan dalam masa 1 tahun.
- Nilai reservation melebihi RM 290 (termasuk fee-fee lain)
- Jadi, tempahlah unit (cari yang mahal sikit atau tambah hari) untuk jadikan lebih RM290.

- Pastikan bila nak bayar, jumlah bayaran dah ditolak dengan kredit yang diberi


Ingat : 
Masa view unit sblum booking
- pastikan lokasi 
- perhati bilangan bed dan bedroom. Ada yang studio unit.
- Lihat juga service fee, celaning fee dll. 

Pengalaman Mat Drat : 

Mat Drat pernah menginap melalui tempahan AIRBNB di ;
- Puteri Harbour (Kondominium)
- Taiping (Apartment/Kondo)
- Edinburgh Scotland (Bilik di rumah owner)
- Kuantan (Kondo Resort Residensi)

- Beserah Kuantan ( Kondo Resort)


 Homestay / Kondominium di Puteri Harbour  

Antara unit homestay di kondominium yang agak mewah di sini yang rate semalam dalam range RM 200 - RM 300 satu malam :

Mat Drat list kan (2 dengan gambar). Untuk unit lain, boleh clik link yang diberikan di bawah.


Encorp Merina  By KC


Teega By LC






3. Encorp Merina (2 Bedroom, 2 Beds, 5 Guests) By Robin n Louise

4. Encorp Merina (1 Bedroom, 1 Bed, 2 Guests) By Bryce [RentRadise]

..........................................



Mat Drat share pula sikit gambar apartment yang Mat Drat menginap ( Encorp Merina)

Homestay Airbnb murah Johor Bharu Nusajaya Iskandar
Living Hall- selesa
Homestay Airbnb murah Johor Bharu Nusajaya Iskandar
Chanel TV cukup banyak


Homestay Airbnb murah Johor Bharu Nusajaya Iskandar

Homestay Airbnb murah Johor Bharu Nusajaya Iskandar
Kitchen, lengkap untuk digunakan

Homestay Airbnb murah Johor Bharu Nusajaya Iskandar
Master Bedroom cukup selesa

Homestay Airbnb murah Johor Bharu Nusajaya Iskandar
Bilik air dengan basic toileteries

Bilik air dengan bath tub


Bilik -2

Bilik-3 dengan tilam (tanpa katil)


Kondominium ni masih agak kurang penghuni,
atau kebanyakkannya dijadikan homestay / airbnb

Suasana malam ...


Dan pagi esoknya, masa anak-anak ,mandi manda sebelum ke Hello Kitty dan Thomas Town















~Mat-Drat ~

Kalau rasa bermanafaat, boleh share. 👇👇👇

Share link ke Whatsapp, nanti nak refer semula senang. !! 

2 comments:

  1. Menarik dan selesa nampak Homestay tu..

    ReplyDelete
  2. wah menariknya. rasanya dah tahu dah nak bawa anak-anak kemana pertengahan bulan nanti. hihihi

    ReplyDelete

Komen dan cadangan dari pembaca amat di alu-alukan.

Walau bagaimana pun Mat Drat mengambil sedikit masa untuk membalas komen atau sebarang pertanyaan.