Sunday 29 October 2017

Pas Sempadan / Boarder Pass ke Thailand dan IndonesiaPassport Biru - Pas Sempadan Malaysia / Boarder Pass'Buku' Biru ni sebenarnya bukanlah passport tetapi adalah Pas Lintas Sempadan atau pun Pas Sempadan atau lebih biasa di sebut oleh orang yang berada di kawasan sempadan sebagai Boarder Pass.


Pas Sempadan ini sebenarnya ada dua iaitu Pas Sempadan Thailand dan Pas Sempadan Indonesia.

Pas Sempadan Thailand dikeluarkan kepada warganegara Malaysia dan Penduduk Tetap Malaysia keturunan Thai yang menetap lebih tiga (3) tahun di Kelantan, Perlis, Kedah atau Perak.

Pas Sempadan Indonesia dikeluarkan kepada warganegara Malaysia yang menetap melebihi tempoh enam (6) bulan di dalam Daerah Pentadbiran Pensiangan, Tenom, Sipitang dan Tawau dalam negeri Sabah dan Lundu, Bau, Kuching, Serian, Simanggang dan Lubok Antu dalam negeri Sarawak.

Pas sempadan ini dapat memudahkan penduduk di negeri yang berjiran dengan Indonesia dan Thailand untuk menyeberangi sempadan tanpa menggunakan passport.

Dulu Pas Sempadan ini hanya kertas sekeping, tetapi kini telah dikeluarkan dalam bentuk buku (bewarna biru) seperti passport antarabangsa yang bewarna merah.Tempoh Sahlaku Pas Sempadan / Boarder Pass
- 6 bulan untuk Pas Sempadan Thailand
- 1 tahun untuk Pas Sempadan Indonesia

dari tarikh dikeluarkan dan boleh digunakan bagi beberapa kali perjalanan. 


Tidak boleh dilanjutkan tempoh sahlakunya. Jadi, permohonan baru perlu dibuat apabila telah tamat tempoh jika ingin menyeberangi sempadan lagi.

Bayaran Pas Sempadan / Boarder Pass
→ RM 10 untuk Pas Sempadan Thailand
→ RM 20 untuk Pas Sempadan Indonesia


Untuk maklumat lanjut sila layari laman web rasmi Jabatan Imigresen Malaysia dengan klik di pautan berikut :Dan Mat Drat turut kongsikan di blog ini:


Akhir kata .... selamat bercuti.

~Mat-Drat ~

Kalau rasa bermanafaat, boleh share. 👇👇👇

No comments:

Post a Comment

Komen dan cadangan dari pembaca amat di alu-alukan.

Walau bagaimana pun Mat Drat mengambil sedikit masa untuk membalas komen atau sebarang pertanyaan.