Tuesday, 5 December 2017

Tempat Makan Best di Cameron Highland

Tempat Makan Best di Cameron Highland 

Tempat Makan Best di Cameron Highland


Dari perkongsian Mat Drat sebelum ini

πŸ‘‰πŸ‘‰  Percutian ke Cameron Highland
πŸ‘‰πŸ‘‰  Tempat Menarik di Cameron Highland
πŸ‘‰πŸ‘‰  Lokasi Baru Pasar Malam Cameron Highland


Memandangkan ada yang bertanya kepada Mat Drat tempat makan sedap dan best di Cameron Highland, jadi Mat Drat gagahkan diri untuk share senarai tempat makan sedap di Cameron Highland ni. 

Tapi awal-awal lagi Mat Drat nak bagi tahu tak semua tempat ni Mat Drat dah cuba. Biasalah kalau kita datang waktu cuti sekolah atau public holiday, orang terlalu ramai....nasib tak baik tak dapat tempat duduk kalau tempat-tempat yang memang biasa menjadi tumpuan pengunjung.

Senarai ni tak mengikut keutamaan atau pun mana yang paling sedap, Mat Drat hanya senaraikan dari pengalaman dan pembacaan Mat Drat sendiri.

Restoran atau cafe yang Mat Drat share ni, Mat Drat share kan link ke FB (jika ada) dan juga ke Google Map.

Dari link lokasi Google Map dan link Facebook yang Mat Drat share tu, bolehlah klik dan :
- lihat lokasi di mana ia terletaknya restoran / cafe tu (overview).
- lihat komen-komen,  review dan gambar-gambar yang di share netizen.
- pandu dan tuju ke situ dengan google map/google drive



Jika ada komen atau tambahan info rasa dapat yang membantu pembaca lain, boleh tinggalkan diruangan komen. 

Kadang-kadang Mat Drat makan je kedai mana yang nampak okey an agak tak ramai pelanggan. Biasalah kalau bercuti dengan anak-anak, malam ni mereka dah letih sikit, kesian pulak nak bagi mereka tunggu lama-lama.

Ikut pengalaman, waktu malam tempat makan di Cameron Highland ni agak ramai orang terutama selepas sahaja waktu mahgrib hingga sekitar jam 9.30 malam. Jadi mana yang kosong, Mat Drat singgah je. Kalau dah lewat sikit tu, mungkin la sedikit lengang.









Senarai ini tidak mengikut ranking ye..


1. Restoran 
Taman Apple : Steamboat & Grill Buffet


Tempat Makan Best di Cameron Highland



Rasanya dulu di kenal Restoran Taman Abang Cameron Highland. 


Menu yg agak digerati kat sini yang susah nak jumpa tempat lain adalah "Nasi Lemak Strawberry" 

Alamat :  891-A, Persiaran Dayang Indah, Tanah Rata, 39000 Tanah Rata.
(Tanahrata, Belakang Terminal Freesia, sebelah Cool Point Hotel)

Peta Lokasi : PETA Restoran Taman Apple

Facebook Page  : FB Restoran Taman Apple



2. Cafe YZ Farm, Taman Sedia 
Tempat Makan Best di Cameron Highland

- Alamat :  No.22, Kampung Taman Sedia, 39000 Tanah Rata, Pahang

- Peta Lokasi : PETA YZ Farm 

- Facebook Page  : FB YZ Farm

Sambil melawat ladang strawberry YZ Farm, bolehlah terus la menjamu selera disini. Di kawasan Kg Melau Taman Sedia ini juga terdapat beberapa Strawberry Farm milik Bumiputera.


3. 
Cafe KHM Farm, Taman Sedia 


Tempat Makan Best di Cameron Highland



- Alamat :  No. 9, Kampung Taman Sedia, 39000 Tanah Rata, Pahang

- Peta Lokasi : PETA KHM Cafe 

- Facebook  : FB KHM Farm


Mat Drat suka skone dia.... sekali kena, kalau naik ke Cameron mesti nak try je lagi.

Sambil melawat ladang strawberry YZ Farm, bolehlah terus la menjamu selera disini. 
Di kawasan Kg Melau Taman Sedia ini juga terdapat beberapa Strawberry Farm milik Bumiputera.



4. De Bambo
o Tower Steamboat, Grill & Steam @ Taman Sedia
Tempat Makan Best di Cameron Highland

Alamat : Kampung Taman Sedia, 39000 Tanah Rata, Pahang

Telefon : 013-464 7989

Facebook Page : De Bamboo Tower Steamboat, Grill & Steam

Peta Lokasi : PETA De Bamboo

Dari gambar yang dikongsi netizen di Google Map, Mat Drat lihat dekorasi restoran ini cukup menarik. 


5. Anjers Corner Shellout, Sg Ruil


Alamat : Jalan Tanah Rata - Brinchang, Simpang Sg Ruil 


Telefon : 013-535 1375

Facebook : Anjers Corner Shellout

Peta Lokasi : PETA Anjer Corner

Penggemar 'shellout', boleh lah ke sini. Mat Drat lihat suasana dan menu yang dikongsi netizen di restoran ini cukup menarik.


6. Cafe Lorong





Facebook : Cafe Lorong  
(Bukan FB Page, ini auto create by FB bila ramai Check-in) 

Instagram : IG Cafe Lorong 

Tel Owner : 019-499 4074

Peta Lokasi : PETA Cafe Lorong
(Berhampiran Kea Farm)

Mat Drat lihat gambar yang dikongsikan di google map dan yang di post di FB, agak menarik juga konsep cafe ni. Boleh try ni!!

Cafe ni nampak agak kecil waktu Mat Drat ke sini tempoh hari.




7. Nik Ikan Bakar & Tomyam
Tempat Makan Best di Cameron Highland


Alamat : No 1 Medan Selera Masjid Kayangan Brinchang

(Perkarangan Masjid Brinchang)

Facebook : Nik Ikan Bakar & Tomyam 

Peta Lokasi : PETA Nik Ikan Bakar & Tomyam  




8. Nik Ikan Bakar 2



Alamat : 16, 59, Brinchang, 39000 Tanah Rata, Pahang

Facebook : Nik Ikan Bakar 2

Laman Web : WWW.NIKIKANBAKAR2.COM

Telefon : 

Peta Lokasi : PETA Nik Ikan Bakar 2  



Lihat gambar yang di kongsi di Facebook page, memang meriah restoran ni. Banyak juga perkongsian dalam kumpulan-kumpulan yang agak besar makan di sini.




9. Medan Selera Tanah Rata / Medan Selera Brinchang



Ini lokasi yang biasa Mat Drat makan... malas nak drive jauh-jauh kalau menginap di hotel berdekatan Brinchang ni. 

Sarapan pagi sedap, datang ke sini...ada kedai pakcik dia berniaga depan stesyen Petronas. Nasi lemak dia memang sedap...

Dan biasa masa cuti sekolah atau Public Holiday, orang teramatlah ramai di Cameron Highland ni, jadi mana yang nampak kosong.... Mat Drat singgah dan makan di situ je. Di Foodcourt/ medan selera ni senang sikit sebab pilihan ada banyak sikit.  πŸ˜ƒ


10. KFC Brinchang

Peta Lokasi : PETA KFC Brinchang
Ni tempat pilihan anak-anak Mat Drat makan. πŸ˜ƒ



Pesanan Ikhlas :
Kalau ke Cameron Highland pada weekend cuti sekolah, ataupun pada public holiday.... jangkakan traffic jam yang teruk ye terutama di antara Tanah Rata - Brinchang - Kea Farm.

Rasanya ini dahulu perkongsian untuk percutian ke Cameron Highland. 


Bercuti Percutian ke Cameron Highland
 Percutian ke 
Cameron Highland 
Ladang Teh Cameron Valley (The Bharat Tea)
 Tempat Menarik 
di Cameron Highland 

 Tempat Makan Best 
di Cameron Highland
Pasar Malam Brinchang Cameron Highland

 Lokasi Baru 
Pasar Malam




Selamat Bercuti

~Mat-Drat ~



Kalau rasa bermanafaat, boleh share. πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

4 comments:

  1. Saya suka makan kat Abang Grill tu .. makan tghari pun ada, selain steamboat waktu malam kat situ. Berbaloi la juga. Pagi2 leh makan kat Kg Sedia tu,.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maknanya next time saya ke sana.... kena try jugak la kedai ni. TQ bro

      Delete
    2. al raudah arabian food cameron highland pernah x cuba? sedap x? Tumpang tanya tuan. TQ.. Hihihii

      Delete
  2. Makan kat steamboat taman abang tu mmg terbaik..

    ReplyDelete