Saturday, 21 May 2016

Trip Singapore - Tempat Menarik Untuk Dilawati




Hari Pertama kami telah habiskan di kawasan sekitar Marina Bay Sands. Kami telah penuhi aktiviti dengan melawat ke:

1.Marina Bay Sands – Observation Skypark
2..Marina Bay Sands – Infinity Pool
3..Wonder Ful – Light and Music
4. The Shopper
5. Garden By The Bay

Bole baca di link "Trip Singapore - Ativiti Di Marina Bay" untuk aktiviti dan tempat kami lawati di hari pertama.

Google Image




Manakala Hari ke dua pula kami seharian di USS.

6. USS – Universal Studio Singapore - sila baca di link ini






Dan untuk hari ke tiga ini kami hanya berkesempatan ke dua tempat iaitu Masjid Sultan dan Merlion Park. Kami tidak dapat menjelajahi tempat lain kerana keesokkannya adalah Hari Raya Aidiladha, dan kami perlu terus bergerak balik ke rumah untuk mengelak kesesakan lebuhraya di sebelah petang..

7. Masjid Sultan

Masjid Sultan.
Kredit : traveldelight.biz

Sewaktu kami tiba, masjid sedang dibaik pulih. Jadi kami tidak dapat masuk untuk bersolat di sini.
Masjid sultan ni adalah satu tempat tumpuan pelancong terutamanaya pelancong muslim. Senibinanya sangat cantik, teringat masjid di Klang dan di Kuala Kangsar tu.....

Di kawasan ini jalan-jalan yang agak terkenal seperti Arab Street dan Sultan Street. Kira sini kawasan majoriti Melayu, jadi nak makan cukup senang.

Bab nak parking kereta memang masalah sikit.... sikit sahaja. Nak parking depan-depan masjid memang tak dapat la. Ada parking space untuk public berhampiran. Kami park kereta di Baghdad Street, bersebalahan dengan Agro Bazaar.... Tapi parking space cukup limited, kira nasib la kalau dapat park kat sini.  Ingat ye, jangan berani-berani park kereta tanpa kupon parking ye, saman parking berpuluh kali ganda dari caj parking.

Kupon parking boleh di beli di kedai-kedai sekitar sini.  SGD 10 je satu buku,  kami pakai baru beberapa keping, SGD 2 - SGD 3 sahaja. Baki kupon boleh guna untuk next trip




Arab Street...Sultan Street.... Baghdad Street... semua ada


Makanan 'best' di area Masjid Sultan

Di kawasan sekitar masjid ini terdapat banyak restoran-restoran yang menyajikan makanan halal. Bukan sahaja halal tetapi juga sedap dan istimewa. Antaranya adalah Restoran Zam Zam yang terkenal dengan Murtabak Singapore dan juga Restoran M.A.Deen Biasa atau King of Soup yang tekenal dengan sup tulang merah. Kampung Glam Cafe juga menarik untuk di singgah  


Sup Tulang Merah di M.A.Deen Biasa

Terletak di Sultan Road berhampiran Arab Street.
Menu utama – Sup Tulang Merah
Buat pertama kali jumpa sup ni, nak makan mula-mula pun rasa lain macam. Dah rasa.... perghhhh memang terbaik.

Restoran M.A Deen Biasa


Merah !!!!





Murtabak Singapura di Restoran Singapore Zam Zam


Restoran Zam Zam ni terletak di Arab Street dan menu pilihan utama adalah Murtabak dan Nasi Briyani serta kari kepala ikan.

Kalau dah sampai sini tak makan murtabak / mertabak Singapore memang orang kata pelik la. Masa kat Malaysia, terutama di bazar Ramadhan, sibuk mencari murtabak Singapore. Jadi kalau sampai sini.... jangan buat-buat tak nampak restoran ni ye.

Restoran Singapore Zam Zam
Murtabak aka mertabak .... 

Kampung Glam Cafe

Kalau yang minat minum-minum sambil lepak dengan kawan-kawan, Kampung Glam Cafe ni sesuai. Sambil kena teh tarik sambol berbual. Bagi bagi saya ala-ala restoran mamak kat Malaysia la, sambil minum dan lepak di 'open space'. Nak melepak sampai 2 pagi sehingga restoran ditutup pun boleh.





Restoran-restoran  lain....

Souveniour / Cenderahati / Cenderamata Murah di Singapura ( Singapore )

Di kawasan ini juga terdapat banyak kedai-kedai souveniour yang menjual dengan harga murah. Jika ingin mencari souveniour murah, di sini lah tempatnya. Kami memang ‘borong’ kat kedai di kawasan sini sahaja. Beg, key chai, fridge magnet, note holder, glass dan pelbagai lagi semua ada di sini. Pilih sahaja ikut citarasa. 




Arab Street... kedai souvenior agak murah di sini.





8. Merlion Park

Sedikit info berkaitan Merlion saya kongsikan.

Merlion ini di bina pada tahun 1972 dan boleh la dikatakan sebagai mercu tanda Singapore. Merlion ni terletak di Merlion Park bersebelahan One Fullerton. Kedudukan asalnya telah di alihkan memandangkan pemandangannya dari Marina Bay Waterfront terhalang . Jadi sekarang ni, Merlion dan Marina Bay Sand akan bertentangan antara satu sama lain.

Selain Merlion, terdapat berhampirannya adalah “anak Merlion”. 
Jika ingin ke sini dengan memandu sendiri, boleh park kereta di One Fullerton.

Di sini tiada apa yang menarik selain Merlion tu. Jadi aktiviti di sini hanyalah bergambar berlatar belakangkan Merlion itu sendiri serta berlatar belakangkan Marina Bay Sands.











Selesai sessi bergambar.... kami terus bergerak meninggalkan Singapura. Sebelum sampai check point Tuas, jangan lupa top up siap-siap kad Autopass di 7 Eleven. Biar lebih jangan tak cukup!



~mat-drat~



Tiket Bas Kuala Lumpur ke Singapura KLIK DI SINI

Bas Kuala Lumpur - Singapore


 Tiket KTM Train KLIK DI SINI

Tiket KTM Train
Tiket KTM





Booking.com

4 comments:

  1. Rasa nak pergi juga sini. Belum berkesempatan lagi. Menarik juga singapore ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. negara jiran sebelah... kena la kita melawat juga

      Delete
  2. Nampak menarik gambar berlatarbelakang dengan air pancut singa tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salah satu icon singapore... dulu tak tahu pun

      Delete

Komen dan cadangan dari pembaca amat di alu-alukan.Walau bagaimana pun Mat Drat mengambil sedikit masa untuk membalas komen atau sebarang pertanyaan.