Monday, 21 August 2017

Percutian Ke Miri








Trip Ke Miri
Kali ni Mat Drat share pengalaman ke Miri Sarawak. Nak kata ini trip percutian ke Miri tak boleh, sebab Mat Drat ke Miri kali ni sebab atas urusan kerja. Cuma ada masa terluang disebelah petang, Mat Drat jalan-jalan la sekitar Miri.





Ok, sebelum tu... gambar untuk trip ni tak banyak yang ada sebab koleksi gambar hilang bersama laptop masa di Bangkok baru -baru ni. Nasib baik ada sebahagian di ambil dari handphone lain dan ada yang sempat di backup.





Penerbangan ke Miri

Seperti biasa, Mat Drat memilih MAS. Waktu nak beli tiket, harga MAS hanya mahal sedikit berbanding Air Asia. Tapi dengan MAS, Mat Drat dapat in-flight meal, entertainment screen (boleh layan movie) dan yang paling penting...dapat 30kg luggage allowance. Kalau ke Sarawak dan Sabah, luggage allowance ni penting sebab biasanya memang macam-macam yang Mat Drat bawa balik.


- Penerbangan mengambil masa lebih kurang 2 jam 15 minit
- MAS menawarkan beberapa penerbangan terus Kuala Lumpur ke Miri dalam sehari.
- Jika penerbangan terus tak ada (penuh) boleh ambil penerbangan yang stopover di Kuching.
- Jika pilih stopover di Kuching, penerbangan akan lebih 5 jam (bergantung pilihan).
- Selain MAS, AirAsia jug amenawarkan beberapa penerbangan terus ke Miri.








Hotel di Miri

Kali ni Mat Drat menginap di Miri Marriot Resort & Spa  Walau pun sedikit jauh dari pusat Miri (dalam 2km), tapi di Miri tak ada masalah sebab jalanraya di sini tak sesak. Cukup tenang.

Dengan harga RM 200 ++,  Miri Marriot  ni Mat Drat suka sebab
- bilik yang cukup selesa dan luas
- bilik air special... siap ada 'bangku'
- breakfast kat sini memang mantap 👍👍


Gambar suasana dan keadaan bilik tak dapat share sebab hilang bersama Laptop di Bangkok tempoh hari. Hanya sebahagian yang ada dan gambar dari booking.com

Miri Marriot (Sumber booking.com)

Bilik Miri Marriot (Sumber booking.com)


Percutian Ke Miri
Ini je yang ada...gambar lain tak ada.
Semangat brother ni bila Mat Drat suruh posing.


Setahun lebih sebelum ni, Mat Drat pernah ke Miri. Waktu tu Mat Drat menginap di  Meritz Hotel.

Meritz Hotel ni walaupun harga tak sampai RM 200 se malam, bagi Mat Drat ia satu pilihan yang bagus sebab
- bersebelahan dengan shopping mall - Bintang Megamall (Parkson)
- kira tengah-tengah bandar (malam nak mengeteh senang)
- ada swimming pool ala-ala infinity pool. 
- Boleh layan sunset sambil berendam di swimming pool
- Deko dalam The Meritz ni memang cantik...

Percutian Ke Miri Meritz Hotel
Bilik yang cukup selesa di Meritz

Percutian Ke Miri Meritz Hotel
Suasana di luar bilik. Cantik

Percutian Ke Miri Meritz Hotel
Swimming Pool - Infinity
Berendam sambil layan sunset dari swimming pool

Percutian Ke Miri Meritz Hotel
Sunset di Miri



Kalau tak berkenan dengan Hotel Miri Marriot Resort & Spa atau Meritz Hotel boleh pilih hotel-hotel lain. Di sini banyak pilihan, tak macam masa Mat Drat ke Lahad Datu tempoh hari. Bilik bawah RM 200 semalam pun banyak yang selesa dan termasuk breakfast. 


Boleh cek senarai hotel-hotel lain dengan klik 




Tempat Makan Best dan Sedap di Miri

Kali ni Mat Drat hanya berada 4H3M  di sini, jadi sempat la makan tengah hari 3 kali dan makan malam 3 kali.

Macam biasa la kan.... kalau ke tempat orang, kena la tanya kawan-kawan di situ atau orang tempatan akan  tempat makan yang sedap.

Boleh baca di link berikutnya, Mat Drat senaraikan tempat makan yang sedap di Miri.

👉👉Tempat Makan Best di Miri Sarawak



Tempat Menarik di Miri

Tak banyak tempat yang betul-betul menarik di Miri ini sebenarnya. Mat Drat rasa ada beberapa tempat sahaja yang bagi Mat Drat agak menarik.


1. Grand Old Lady - Canada Hill



Grand Old Lady yang terletak di Canada Hill merupakan telaga minyak pertama di Miri. Terdapat Muzium Petroleum di atas ni tapi Mat Drat  tak tahu kena bayar atau tak jika ingin masuk.

Trip sebelum ni, Mat Drat ke sini pada waktu malam... memang tempat berkumpul anak-anak muda kot kat atas bukit ni. Waktu tu banyak kereta park ditepi-tepi jalan. Dan kebetulan waktu tu, ada banyak tanglung dilepaskan dari atas bukit tu, jadi memang agak cantik.

Pemandangan memang agak cantik dari atas bukit ni. Boleh la kata kalau tak kesini, kira tak pergi Miri lagi la... Miri kan bandar yang membangun kerana industri minyak.


Pekerja awal Teaga Minyak Miri
Jangan bergambar waktu malam sudah la...😉




Tanglung sedia untuk dilepaskan dari atas bukit dan
nun di sana pemandangan Bandar Miri yang bercahaya.
Ini semasa trip sebelum ini.






2. Tusan Cliff 

Tusan Cliff ni rasanya tak ramai yang tahu. Kawan Mat Drat yang bekerja di Miri ni pun tak tahu bila ditanya Tusan Cliff. Tusan Cliff ni batu tebing yang berbentuk kepala kuda sedang minum air.  

Jika ingin kesini, pastikan tahu waktu air pasang dan air surut.

Trip pertama dahulu, Mat Drat tak tahu pun tempat ni. Cuma kali ni dah study sikit sebelum ke Miri, tu yang jumpa tempat ni.

Hari pertama datang ke sini, Mat Drat tak dapat turun ke pantai sebab air pasang. Nak bergambar dengan kepala kuda pun tak boleh.

Kali kedua datang kesini, selepas tahu waktu air surut, barulah dapat ke batu kepala kuda ni. Jangan buat tak endah waktu air pasang, nanti tak lepas balik sebab tebing sangat tinggi dan tiada jalan lain untuk balik ke darat.

Kalau yang berani ambil waktu sunset, memang respek la...sebab waktu tu air pasang. Di IG memang banyak gambar-gambar Tusan Cliff ni yang cantik .

Menuruni laluan dari daratan ke pantai untuk menuju ke Tusan Cliff


Perlu berjalan di pantai ini menuju Tusan Cliff hujung sana tu...
Waktu air pasang, tak boleh lalu di sini.
Semakin menghampiri
Yezz.. dapat juga sampai.
Hari sebelumnya tak boleh turun sebab air pasang.
Dapat juga 'jinakkan' kuda ni..

Kawan Mat Drat sorang ni sekejap-sekejap
masuk gua yang ada di sepanjang laluan tu....


'Aku dah sampai'



Senyum satu kepuasan....



3. Pantai Tusan Bekenu - Pantai Biru

Pantai inilah terletaknya Tusan Cliff. Cuma waktu Mat Drat kesini, air pasang dan tiada pengunjung yang mandi manda.

Pantai agak sunyi mungkin kerana agak jauh dari Bandar Miri.

Kedai / gerai makan yang terdapat di sini tidak dibuka sewaktu Mat Drat dan rakan datang kesini pada hari pertama dan kedua. Mungkin sebab pengunjung tak ramai.

Hasil bacaan, pantai ni sedikit terkenal kerana 'pantai biru'nya. Pantai di sini menjadi biru kerana kehadiran obor-obor yang banyak sehingga warna kebiruan obor-obor ini mewarnai persisir pantai di sini.

Mat Drat tanya penduduk di sini, kata mereka keadaan tu hanya berlaku sekali sekala mengikut kitaran bulan. Tak silap ketika bulan terang.... Dan pantai ni 'glamer' sekejap setelah seorang photographer merakamkan gambar pantai yang kebiruan itu dan menjadi viral sekajap.

Untuk gambar 'pantai biru', boleh la google ye sebab Mat Drat tak berkesempatan menyaksikan suasana tu.

Sorry...ada gambar signboard je.
Gambar lain hilang. Kena korek kat FB pulak la
 sbb ada share dah dulu.






4. Gua Niah

Kena masukkan juga sebab Gua Niah ni tak jauh dari Miri. Lebih kurang satu jam lebih sahaja perjalanan ke situ dari Bandar Miri.

Asalnya Mat Drat memang nak kesitu bersama 2 orang rakan lagi, tetapi atas sebab-sebab tertentu, Mat Drat terpaksa tarik diri dan balik awal sehari ke Kuala Lumpur. Tinggallah dua sahabat Mat Drat di sana untuk menikmati dan merasai pengalaman ke Gua Niah. Memang frust sebab tak dapat ke situ walau pun dan rancang untuk masuk ke Gua Niah.

Mat Drat nak share lebih-lebih tak boleh, sebab tak sampai ke situ walau pun pada awalnya dah baca dan study serba sedikit mengenai trip ke Gua Niah.



5. Pasar Muhibbah / Tamu Muhibbah

Souveniour / Buah Tangan dari Miri

Dan akhir sekali, jika berjalan atau bercuti tu jangan lupa beli lah apa yang patut sebagai buah tangan atau souveniour.

Jika ke Miri jangan lupa singgah ke Tamu Muhibbbah. Di sini kita boleh kata macam Pasar Payang jika di Kuala Terengganu atau Pasar Khadijah jika di Kota Bharu.

Ada pelbagai barangan yang dijual tetapi dua kali ke Miri, Mat Drat tak pernah tak beli produk utama di sini iaitu
  • beras bario
  • garam bukit bario
  • belacan Miri

Beras Bario ni memang kena beli sebab ia hanya terdapat di sini. Di Kuching juga da ajual tetapi harganya lebih mahal. Cuma jangan terkejut kalau tengok harga beras ni...memang mahal, kalah harga beras wangi Siam tu !!!

Beras Bario ni ada pelbagai jenis dan boleh dibezakan dengan warna. Berasnya seakan beras pulut sedikit. Katanya agak bagus untuk kesihatan.

Jika nak beli tu, pastikan atau tanya beras tu stok bila punya. Cuba dapatkan yang baru.


Garam bukit tu nak beli pun okey, tak beli pun okey... Belacan Miri tu Mat Drat beli sebab kawan yang kerja di sini kata belacan sini special sikit. Jadi Mat Drat beli la juga.












Dah beli beras bario....Mat Drat packing siap-siap di Tamu Muhibbah dah terus ke airport.

Selesai trip ke Miri untuk kali ni. Perkongsian ringkas dari Mat Drat. TQ kerana sudi singgah blog ni .




Ready untuk balik ke Kuala Lumpur




~Mat Drat~



Lain-lain artikel berkaitan

Trip berikutnya 

No comments:

Post a Comment